Kulttuuri

Bodominjärven kolmoismurha on Suomen tunnetuimpia selvittämättömiä rikoksia – tämä kaikki siitä tiedetään

Sitä, mitä Bodominjärvellä tapahtui helluntaina 1960, ei tiedetä vieläkään.

Bodominjärven murhat ovat Suomen tunnetuimpia rikoksia, joiden tekijää ei ole saatu kiinni. Tämä kaikki siitä tiedetään:

Vuoden 1960 helluntaina kolme nuorta – kaksi 15-vuotiasta tyttöä ja 18-vuotias poika – surmattiin telttaretkellä Bodominjärvellä. Neljäs nuorista, 18-vuotias Nils Gustafsson oli löytöhetkellä teltan päällä pahasti loukkaantuneena.

Surmat paljastuivat helluntaina puolenpäivän aikaan, kun aamu-uinnille tullut kirvesmies Esko Oiva Johansson huomasi kasaan painuneen teltan ja sen päällä makaavan pojan.

Helsingin Sanomien pääuutinen tiistaina 7. kesäkuuta 1960.

”Täällä on nyt piru irti”, paikalle hälytetyt kaksi Espoon poliisiaseman konstaapelia sanoivat soittaessaan asemalle rikospaikalta.

”Retkeilevät nuoret surmattiin telttaan”, Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, kaksi päivää uhrien löytymisen jälkeen.

Suuretsinnät alkoivat: Kilon alueelle lähetettiin 80 sotilasta Uudenmaan jääkäripataljoonasta ja kymmeniä poliiseja, koska alueella oli kertoman mukaan nähty ”verisissä vaatteissa liikkunut mies”.

Etsintöihin osallistui myös paljon vapaaehtoisia, mutta niin kutsuttu Kilon motti, kuten muutkaan etsinnät, eivät tuottaneet tulosta.

Surmat ajoitettiin pian aamuneljän ja kuuden väliin – kuuden aikaan paikalla olleet lintubongarit huomasivat maahan painuneen teltan, mutta lähellä olevat telttailijoiden moottoripyörät kiinnostivat heitä enemmän.

Tappaja oli katkaissut teltan kiinnitysköydet ja hakannut uhreja kankaan läpi. Aineelliset vahingot olivat suhteellisen vähäisiä – paikalta oli kadonnut pari lompakkoa ja niissä 2 000 markkaa rahaa sekä muun muassa kaksi kelloa, nahkatakki ja nuorten kassi.

Vaikka murhien selvittämiseen johtavasta vihjeestä sai 300 000 silloisen markan palkkion, ilmoitukset eivät johtaneet mihinkään. Teon tunnustaneita riitti kyllä kymmeniä.

”Kolmoismurhan tutkimuksissa on kuultu yli kolmeatuhatta henkilöä ja asiakirjapinoihin tahtoo hukkua”, keskusrikospoliisin päällikkö Pentti Ylösjoki kuvaili tilannetta. Ketään ei syytetty oikeudessa.

Murha-asetta, epäiltyä puukkoa tai kiveä esimerkiksi ei löytynyt. Ainoa henkiinjäänyt retkeilijä Nils Gustafsson kertoi, ettei pahoinpitelyn seurauksena muista mitään tapahtuneesta. Tapahtumien selvittämiseksi Gustafsson vaivutettiin ”hypnoottiseen uneen”, lehdessä kerrottiin heinäkuussa 1960, mutta hypnoosikaan ei tuottanut tulosta.

Samaan aikaan telttailijoiden kanssa Bodominjärvellä oli kalastamassa 14-vuotias likinäköinen onkija, joka kertoi nähneensä aluskasvillisuuden läpi paikalta paenneen miehen. Hänetkin hypnotisoitiin tarkempien tuntomerkkien toivossa, jälleen tuloksetta.

Kahden kuukauden kuluttua surmista poliisi oli saanut jo 60 ilmoitusta ulkopuolisesta ”vaaleasta miehestä”, joka oli kertoman mukaan nähty alueella.

Vuosikymmenien aikana murhasta epäiltiin julkisuudessa eri yhteyksissä lukuisia henkilöitä: oittaalaista kioskinpitäjää, väkivaltarikoksista tuomittua laitosmiestä ja Helsingin kirurgisessa sairaalassa eriskummallisesti käyttäytynyttä saksalaismiestä.

Etenkin saksalaismiehen tapaus sai runsaasti mediahuomiota: Miehen käytös oli HS:n mukaan ”ollut niin omituista, ja hänen sairaalassa oloonsa liittyi niin merkillisiä piirteitä”. Hän muun muassa oli halunnut pestä kätensä bensiinillä ja esitellyt saksalaislehden artikkelia selvittämättömistä naismurhista. Hän joutui pian teon jälkeen kuulusteluihin.

Vuonna 1963 poliisi kuulusteli miestä uudestaan ja ilmoitti, että saksalaismiehen alibi pitää. Mitään yhteyttä surmiin ei ole todettu.

Bodomin murhien kanssa elettiin pitkään hiljaiseloa, kunnes maaliskuussa 2004 poliisi pidätti neljännen teltassa olleen nuoren, nyt eläkkeellä olevan Nils Gustafssonin epäiltynä todennäköisin syin murhista. Vähempi ei vangitsemiseen riittäisikään, sillä syyteoikeus tapoista vanhentui vuonna 1980. Syyttäjä vaati Gustafssonille elinkautista.

Syyttäjä vetosi verinäytteisiin esimerkiksi Gustafssonin kengistä, uhrien sijaintiin ja telttakankaan viiltoihin, mutta oikeuskäsittelyssä ei saatu näyttöä teon puolesta tai vastaan. Käräjäoikeuden mukaan mikään ei viitannut siihen, että Gustafsson olisi syyllistynyt murhiin.

Espoon käräjäoikeus hylkäsi syytteet yksimielisesti lokakuussa 2005, ja valtio päätti maksaa Gustafssonille vajaat 45 000 euroa korvauksina henkisistä kärsimyksistä.

HS:n toimittajaJukka Harju kirjoitti Bodom-ratkaisusta näin: ”Ei mutkikasta juristeriaa tai muuta salakieltä, vaan helposti ymmärrettävää ja luettavaa tekstiä, joka ampuu syytteiltä pohjarakenteen pois pala kerrallaan. Kannattaa käydä lukemassa, erityisesti te Bodom-kotidekkaristit.” Teksti oli otsikoitu Gustafsson 6 – syyttäjät 0.

Oikaisu 19.8. kello 10.16: Artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että ruumiit löysi Risto Sirén. Todellisuudessa Sirén tuli paikalle vasta myöhemmin, teltan huomasi kirvesmies Esko Oiva Johansson.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Murha
 • Rikoshistoria
 • Bodom
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää