Kulttuuri

Viggo Mortensenin komea comeback lapsia metsässä kasvattavana isänä – ”Tanskalainen sukuni on tunnettu jääräpäisyydestään”

Captain Fantastic on elokuva perheenisästä, joka kasvattaa lapsiaan ankaralla tavalla metsätilalla.

Pohjoismainen luonnonläheinen isämalli kiinnostaa Yhdysvalloissa. Ainakin jos katsoo uutta amerikkalaiselokuvaa nimeltä Captain Fantastic. Sen nimi tuntuu viittaavan supersankaritarinoihin, mutta elokuva on jotain ihan muuta.

Captain Fantastic on elokuva siitä, millaisia nykyisät usein ovat ja millaisia he voisivat olla.

Amerikkalaisessa valtavirtaelokuvassa isä ei yleensä pysty huolehtimaan omasta lapsestaan, Captain Fantasticissa isä todella huolehtii lapsistaan, jopa liiankin kanssa.

Elokuvan isä kasvattaa kuutta lastaansa kotiopetuksessa pienellä metsätilalla Yhdysvaltain luoteisosissa, on opettanut luonnossa selviämistä ja korostanut fyysisen kunnon merkitystä ja reippautta, antanut vinkit metsästykseen ja pistänyt lapset tutkimaan pienestä pitäen sukupuolikasvatusoppaita ja maailmankirjallisuutta.

Vasemmistolaisessa luomuperheessä ei vietetä joulua, mutta sen sijaan vuotuista Noam Chomskyn päivää. Silloin juhlitaan omaehtoisen ajattelun syntymää.

Elokuvan pääroolia, suurperheen isää näyttelee tanskalaisjuuristaan tunnettu, 57-vuotias Viggo Mortensen. Tapaamme Cannesin elokuvajuhlien yhteydessä ravintolassa. Mortensen istuu pöydässä yllään harmaa tweed-takki ja valkoinen paita.

Näyttelijän mukaan hänen tanskalaiset sukujuurensa näkyvät elokuvan isä- ja miesmallissa.

”Tanskalainen isäni oli kasvanut maalla, ja hänen isänsä oli opettanut hänet kalastamaan ja metsästämään”, Mortensen kertoo.

Mortensenin mukaan hän on perinyt tanskalaiselta isältään myös peräänantamattomuutta.

”Sukuni on isäni puolelta tunnettu jääräpäisyydestään. Hommia ei lopeteta kesken. Samaa taipumusta on elokuvan päähenkilöllä, Benillä, hän on taistelija. Hän ei ole aina oikeassa, mutta hänen sitoutumistaan lapsiin ei voi mitenkään kyseenalaistaa”, Mortensen kertoo.

Captain Fantastic tulee Suomessa ensi-iltaan 26. elokuuta.

Elokuvassa Mortensen on vasemmistolainen hipahtava isä. Perheen äiti on kuollut, ja isä lähtee viemään kuutta lastaan pikkubussilla läpi Amerikan puolison ja lasten äidin hautajaisiin.

Ei ole pelkkää sattumaa, että isän rooli on osunut kaikista eturivin elokuvanäyttelijöistä juuri Mortensenille. Ei, vaikka Mortensen on tunnettu näyttelijä, jonka valkokangaskarismaa tukevat tuikeat siniset silmät, laiska ääni sekä komea leuka.

Mortensenista tuli ympäri maailmaa tunnettu iso tähti kun ensimmäinen Taru sormusten herrasta –elokuvista valmistui 15 vuotta sitten. Mortensen näytteli Peter Jacksonin elokuvasarjassa Aragornia, maskuliinista soturia ja pian kaikki ovet olivat hänelle auki.

Hänelle oli tarjolla päärooleja kun aiemmin hänet oli haluttu lähinnä sivuosiin. Mortensenia eivät kuitenkaan suuren rahan Hollywood-elokuvat juuri kiinnostaneet. Hobitista hän esimerkiksi kieltäytyi, koska sovitus oli liian kaukana alkuperäisestä. Mortensen ryhtyi kirjoittamaan runoja, valokuvaamaan ja tekemään musiikkia ja maalauksia. Hollywoodin mittapuilla hänestä tuli outo, jopa myyttinen renessanssimainen taiteilijahahmo.

Kysytään vaikka Nicholas Hamiltonilta, 16-vuotiaalta lapsinäyttelijältä, joka elokuvassa näyttelee yhtä Mortensenin esittämän isän lapsista. Nuori näyttelijänalku kertoo ihaillen miten Viggo suhtautui kuvauksissa nuorimpiinkin avustajiin kuin aikuisiin ja miten hän oli muutaman päivän asunut kuvauksissa tiipiissä.

”Niiiin coolia”, nuori näyttelijä sanoo.

”Miksi? Siksi, että hän on Viggo. Hän voi tehdä mitä vain”, Hamilton sanoo suurta ihailua äänessään.

Mortensenin taiteilijakuvaan sopii se, että hän pitää tarkkaa seulaa elokuvista, joihin lähtee mukaan. Captain Fantastic on pienen budjetin elokuva, joka on menestynyt Yhdysvalloissa lippuluukuilla vaatimattomasti. Siitä hän innostui, koska piti käsikirjoituksesesta. Elokuvan isä on ankara mutta ei pelkän tavan vuoksi. Jos hän sanoo ei, hän selittää myös miksi.

”Ei ole mitään mieltä olla kuvauksissa, jos et usko tarinaan”, Mortensen sanoo.

”Kyllä minua näytteleminen yhä kiinnostaa. Pidän sellaisista tarinoista, jotka saavat ajattelemaan”, Mortensen sanoo toisessa yhteydessä.

”Haluan ajatella itseni osana elokuvan työryhmää, tarinankertojana.”

Se tarkoittaa, ettei hän ole niin kiinnostunut näyttelijäbrändinsä rakentamisesta julkisuudessa.

Mutta sellaisellekin on joskus käyttöä.

Mortensen kertoo esimerkin vuonna 2009 valmistuneen Tie-elokuvan kuvauksista. Elokuvan tehtäessä eteen tuli pulma, joka pakotti Mortensenin soittamaan Coca-Cola-yhtiön pääkonttoriin.

Mortensen on kertonut tapauksesta usein, ja kertoo tarinan taas. Varmasti siksi, että tarina on niin mainio, taiteilija puhumassa järkeä isolle korporaatiolle.

Kirjailija Cormac McCarthyn The Road -kirjaan perustuva elokuva on synkkä varoitus, dystopia, joka kertoo maailmanlopun maailmasta, lähes autiosta, tuhkan peittämästä maapallosta. Elossa on vain muutamia ihmisiä, kuten Mortensenin esittämä isä ja hänen poikansa. He vaeltavat, yrittävät pysyä hengissä. Yhdessä kujanjuoksun huippukohdista isä ja poika löytävät pimeydestä virvoitusjuoma-automaatin. Poika ei ole koskaan nähnyt tai maistanut kolajuomaa.

Elokuvan kuvauksissa ongelma oli se, että Coca-Colalta ei ollut lupaa juomatölkin näyttämiseen The Roadin kaltaisella rajussa elokuvassa. Niinpä Mortensen tarttui puhelimeen, puhui Coca-Colan pr-pomon ympäri ja korosti miten elokuvassa juuri teidän yhtiönne juomatölkki on pelastamassa ihmishenkiä. Lupa heltisi.

Tarina naurattaa yhä Mortensenia.

Ehkä siksi, että kun metsässä kasvaneet lapset kysyvät isältä Captain Fantasticissa mitä kokis on, isä vastaa: ”Myrkkyjuomaa.”

Ei Mortensenkaan aina onnistu näyttelijänä. Kaksi vuotta sitten Mortensen oli pääroolissa Kirsten Dunstin kanssa Patricia Highsmithin kirjaan perustuvassa elokuvassa The Two Faces of January, joka oli niin kuolettavan tylsä pukudraama, että hävisi nopeasti unohduksiin.

Onnistumisia taas ovat olleet elokuvat yhteistyössä David Cronenbergin kanssa, erityisesti vuonna 2005 valmistunut A History of Violence. Vuonna 2007 valmistunut Eastern Promises toi Mortensenille uran ainoan Oscar-ehdokkuuden. Cronenbergistä Mortensen puhuukin lämpimästi. ”Meillä on ollut hyvää yhteistyötä”, näyttelijä sanoo ja korostaa sitä miten elokuvia tehdään Cronenbergin kanssa yhdessä.

Uutuus Captain Fantastic kuuluu myös Mortensenin huipputöihin. Elokuva on ajatuksia herättävä elokuva siitä mitä on olla vanhempi. Tyylilajina on komediallinen draama.

Elokuva perustuu ohjaaja Matt Rossin omaan käsikirjoitukseen. Hän halusi elokuvan kautta pohtia vanhemmuutta ja valitsi Mortensenin rooliin, koska piti hänestä näyttelijänä ja halusi että elokuvalla on Viggo Mortensenin kasvot.

”Minulla on kaksi pientä lasta ja mietin mitä on olla isä”, käsikirjoittaja-ohjaaja Ross kertoo

”Mitään opaskirjaa vanhemmuuteen ei ole. Kun ei ole lapsia, elää usein sen mukaan miten sinut on kasvatettu. Kun on omia lapsia, vastuu siirtyy sinulle, opastat toista. Silloin joutuu miettimään esimerkiksi sitä, miten syödään ja mitä syödään.”

Captain Fantastic elokuvateattereissa 26. elokuuta alkaen. Ennakkonäytös osana Espoon elokuvajuhlia la 20.8. klo 19 Tapiolasalissa. Liput 8,50 e.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elokuva
 • isyys
 • Vanhemmuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  6. 6

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  9. 9

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  10. 10

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää