Kulttuuri

Brasilian elokuva on paljon muutakin kuin tiukkaa toimintaa slummeissa

Nyt palkituissa uutuuksissa käsitellään luokkaeroja ja epätasa-arvoa, ja naiset pääsevät esiin myös ohjaajina.

City of God, eli Jumalten kaupunki -elokuva alkaa kohtauksella, jossa kana hyppää vapaaksi juuri ennen kaulan katkaisua.

”Napatkaa se kana!”, teini-ikäinen jengijohtaja huutaa ja kanan perään säntää kymmenpäinen lapsilauma käsiaseet kädessä.

Kanan matka seisahtuu, kun elokuvan päähenkilö osuu kanan tielle. Päähenkilö, teini hänkin, jää kahden tulen väliin, kun toisella puolella katua on poliisi, toisella jenginuoret.

Juuri tämänkaltaisista kohtauksista brasilialainen elokuva muistetaan 2000-luvulla. Maan elokuvista ei voi puhua mainitsematta faveloihin, eli Brasilian suurkaupunkien köyhille asuinalueille sijoittuvia elokuvia.

Nimenomaan favela-elokuvat menestyvät Brasiliassa parhaiten. José Padilhan kyyninen ja vimmainen poliisikuvaus Tropa de Elite 2 – Eliittijoukot (2010) on tuottanut Brasiliassa enemmän kuin mikään muu eteläamerikkalainen elokuva, mittavat 56 miljoonaa euroa.

Elokuva kertoo poliisin erikoisjoukkojen ja rikollisten kamppailusta slummeista puristettavista suojelurahoista, eikä mukana ole yhtään voittajaa. Kaikki eivät sulattaneet Padilhan tyyliä – elokuvalehti Variety nimitti ensimmäistä Tropa de Elitea ”yksipuoleiseksi ylistykseksi väkivallan ansioista”.

Kyseessä on kuitenkin yhteiskuntakritiikistä, joka on paketoitu toimintaelokuvan muottiin, ainakin Padilhan mukaan. Ohjaaja selitti filosofiaansa favela-elokuvista toimittaja Demetrios Matheoulle näin: elokuvan on tarjottava samalla mahdollisuuden kriittiseen tarkasteluun ja ”napattava palleista kiinni”.

Tällä samalla tavalla voisi kuvata lukuisia Brasilian maailmalla tunnettuja elokuvaklassikoita: Héctor Babencon orpolapsista kertovaa Pixote – Heikoimman lakia (1981) ja Glauber Rochan Mustaa jumalaa, valkeaa paholaista (1964).

Brasilialainen Diego Barros huokaisee, kun puhe kääntyy favelaelokuviin. Barros on HKI Art Guide -julkaisun perustaja ja hän oli Brasilia–Suomi kulttuurikeskuksen johtaja vuonna 2015.

Barros haluaa kertoa suomalaisille brasilaisesta elokuvasta kaksi seikkaa. Ensimmäinen on, että brasilialaisissa elokuvissa tehdään paljon muutakin kuin taistellaan hengestä portaikkokaupungissa, toisin sanoen ”elokuvia tehdään myös Rio de Janeiron ulkopuolella!”.

Toinen seikka on naistekijät.

”Naisille ei pitkään aikaan ollut sijaa brasilialaisissa elokuvissa ohjaajina ja roolitkin kaikissa kansainvälisesti menestyneissä elokuvissa ovat pieniä.”

Tämä on muuttunut.

Cannesin elokuvajuhlilla tänä vuonna Kultaisesta palmusta kisasi brasilialainen Aquarius, jonka päähenkilö on 65-vuotias nainen, leski ja eläkeläinen. Vielä 90-luvun alussa tällaista päähenkilöä ei olisi Barrosin mukaan brasilialaisessa elokuvassa nähty.

Palkintopöydät monissa maan elokuvagaaloissa putsasi viime vuonna Anna Muylaertin The Second Mother -elokuva, joka tarkastelee luokkaeroja iäkkään kotiapulaisnaisen ja hänen tyttärensä kautta.

”90-luvulla brasilialaisessa elokuvassa ja musiikissa tapahtui buumi, jonka jäljet näkyvät nyt uusissa tekijöissä.”

”Saako vielä hehkuttaa yhtä elokuvaa?”

Helsinkiläinen Amir Escandari matkusti 2012 Brasilian São Pauloon kuvatakseen junasurffareita. Lopputuloksena oli dokumentti Tuulensieppaajat ja Jussi-ehdokkuus parhaasta dokumentista 2014.

Escandari työstää nyt fiktioelokuvaa aiheesta brasilialaisen käsikirjoittajan kanssa.

Escandarin mukaan Brasilia on elävä elokuvamaa. Hänen suosikkejaan on draama Central Station (1998) ja bussikaappauksesta kertova trilleri Bus 174 (2002).

”Köyhyyttä käsitellään usein brasilialaisissa elokuvissa rikkaiden näkökulmasta. Toivoisin, että tämä kääntyisi vielä.”

Brasilian pinta-ala on yli kahdeksan miljoonaa neliökilometriä, joten luontaisesti elokuvakulttuuri on pirstoutunut.

Yksi asia on pitkään yhdistänyt kaikkia alueita: Telenovelien, eli saippuasarjojen asema viihteen huipulla.

”Netflix, HBO ja muut suoratoistopalvelut ovat kuitenkin alkaneet syödä niiden suosiota”, Diego Barros sanoo.

Tänä vuonna telenoveloista tunnettu Record-televisiokanava tuotti Brasiliassa Vanhaan testamenttiin perustuvan Kymmenen käskyä -televisioepookin, ”Brasilian Game of Thronesin”. Sen pohjalta tehty elokuva näyttää rikkovan tänä vuonna monia ennätyksiä Brasiliassa, joka on maailman suurin katolinen maa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Amir Escandarin vinkit:

 Pixote – heikomman laki (1981)

Klassikko miljoonista katulapsista. Elokuva järkytti ja kosketti.

 The House of Sand (2005)

Visuaalisesti upea sukupolvitarina naisen selviytymisestä keskellä aavikkoa.

 To the Left of the Father (2001)

São Paulolaisen Raduan Nassarin kirjaan perustuva tarina. Elokuvaa kuvattiin ilman käsikirjoitusta.

 Wasteland (2010)

Hieno dokumentti siitä, miten pieni taideprojekti muuttaa kaatopaikan asukkaiden elämän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Brasilia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset saaneet vaientamiskirjeitä asianajajalta – Rikosoikeuden professori: ”Nehän ovat puolittain uhkauksiakin tuollaiset kirjeet”

  2. 2

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  3. 3

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  7. 7

   Aftonbladet: Synagogaiskusta pidätetyt olivat saapuneet Ruotsiin vasta äskettäin – mikään ei viittaa äärioikeiston iskuun

  8. 8

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  9. 9

   Presidenttiehdokkaat suorassa lähetyksessä Sanomatalossa – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  10. 10

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää