Kulttuuri

Stephen Bax tutkii maailman salaperäisintä kirjaa, jota ihmiskunta ei ymmärrä: ”Huijaukseen on vaikea uskoa”

Vieläkään ei tiedetä, mitä maailman salaperäisimmässä kirjassa lukee.

”Kyllä. Ehdottomasti. Uskon, että se on ratkaistavissa.”

Näin sanoo tutkija Stephen Bax, joka tunnetaan niin sanotun Voynichin käsikirjoituksen ykköstutkijana maailmassa.

Voynichin käsikirjoitus taas tunnetaan ”maailman salaperäisimpänä kirjana”, teoksena, jota ihmiskunta ei vuosisatojen yrittämisestä huolimatta osaa lukea.

Ei lähimainkaan.

Viikonloppuna uutta säpinää aiheutti tieto, että espanjalaiskustantamo Siloe pääsee viimein toteuttamaan toiveensa näköispainoksen valmistamisesta.

Tarkoituksella vanhennettua teosta tullaan myymään noin 8 000 euron kappalehintaan.

Alkuperäinen Voynichin käsikirjoitus koostuu lehmännahasta tehdyistä pergamenteista, joihin on piirretty kuvia eksoottisista kasveista, tähtikuvioista ja sekä puolialastomista naishahmoista. Se tuli julkisuuteen vuonna 1912, kun puolalainen kirjakauppias Wilfrid Voynich sai sen haltuunsa.

Voynich pyysi apua kirjan salaisuuden ratkaisemiseen Pennsylvanian yliopistosta, joka puolestaan pyysi apuun esimerkiksi Yhdysvaltain armeijalle työskennellyttä viestisalauksen erityisasiantuntija William Friedmania.

Tuloksetta. Koodi ei auennut sen enempää Friedmanille kuin muillekaan maailman johtavista koodinpurkajista. Myös kielentutkijoille kirjainmerkit ovat pysyneet outoina eikä tähän mennessä kukaan ole keksinyt, millä kielellä teos on kirjoitettu.

Pisimmälle on mahdollisesti päässyt juuri Stephen Bax, joka kaksi vuotta sitten ilmoitti onnistuneensa tulkitsemaan toistakymmentä kirjainta ja joitain sanojakin teoksesta. Tuolloin Bedfordshiren yliopiston soveltavan kielitieteen professorina toiminut Bax käytti pitkälti samaa metodia kuin Jean-François Champollion aikoinaan hieroglyfien arvoitusta ratkaistessaan.

Nyt Bax myöntää puhelinhaastattelussa, että tutkimustyö on ollut työlästä.

”Olemme edistyneet esimerkiksi kirjainjärjestelmän ymmärtämisessä, mutta läpimurtoa ei ole tapahtunut.”

Käytännössä ryhmäläiset yrittävät löytää vastaavuuksia kirjan kuvista ja sanoista, ja sitä kautta purkaa sanat kirjaimiksi asti. Viimeksi työn alla ovat olleet vuodenaikoja käsitelleet sanat. Yksi työryhmän jäsenistä löysi kuvion, joka vaikuttaa kuvaavan vuodenkiertoa.

Lisäksi on löytynyt useampia mahdollisesti tähtien niminä käytettyjä sanoja.

Mutta siinä se. Edelleen on siis ainakin periaatteessa mahdollista, että kysymys ei olekaan luonnollisesta kadonneesta kielestä vaan jonkinlaisesta salakielestä tai jopa huijauksesta.

Bax ei itse siihen kuitenkaan usko.

”Huijaukseen on vaikea uskoa, koska sen syntyaikaan latinaksikin kirjoitettu vastaava kirja olisi ollut todella arvokas ja tuottanut tekijälleen paljon rahaa. On siis vaikea ymmärtää, miksi joku olisi tuhlannut aikaa väärennöksen valmistamiseen.”

Radiohiiliajoituksen perusteella käsikirjoitus on laadittu alkujaan vuosien 1400–1438 välillä.

Kirja ei myöskään käsittele aseita tai mitään kiellettyä, minkä takia se olisi kannattanut kirjoittaa salakielellä.

Lisäksi teoksen kieltä analysoineiden tutkijoiden mukaan sen rakenne muistuttaa luonnollisia kieliä.

Mielikuvitusta teos on ruokkinut valtavasti. Käsikirjoitukseen on vuosikymmenien aikana liitetty mitä hurjimpia teorioita ja tarinoita. Kirjoittajaehdokkaitakin on kymmeniä. Osa kirjaa tutkineista uskoo jopa Leonardo da Vincin olleen tekijä, jotkut puolestaan kertovat kirjan unohtuneen Maasta lähteneeltä ulkoavaruuden asukkaalta.

Baxille mitä hurjimmat teoriat ovat tulleet tutuiksi.

”On minulle esitetty sitäkin, että se olisi maan sisällä asuvien liskojen kirjoittama”, Bax naurahtaa. ”Itse lähden kuitenkin siitä, että se on ihmiskätten työtä.”

Tarkemmin hän sijoittaa teoksen syntysijan Eurooppaan, mitä tukee sekin, että kirjan kuvitus muistuttaa Sveitsin ja Italian seuduilta löytyneiden samanikäisten teosten kuvitusta. Kielen hän uskoo olevan mahdollisesti jokin Lähi-idässä tai Aasiassa käytetty unohtunut kieli.

”Siinä on viitteitä esimerkiksi arabiasta”, hän sanoo. ”Tosin kysymys voi olla lainasanoista. Eihän suomikaan ole romaaninen kieli, vaikka siinä joitain samankaltaisia sanoja onkin.”

Tutkimista siis riittää. Milloin arvoitus lopulta tulee ratkeamaan?

”Minulta kysytään tuota internetissä jatkuvasti ja vastaan aina, että sitä on yritetty ratkaista jo kuutisensataa vuotta, ei tämä nyt ihan yhdessä yössä selviä.”

Ensi vuodelle aihetta käsittelevää konferenssia puuhaava Bax itse sanoo varautuneensa jopa parin vuosikymmenen mittaisiin tutkimuksiin.

”Edistymme hitaasti, mutta jatkuvasti. Meidän on vain oltava akateemisen huolellisia ja pidettävä huolta siitä, että väitteet pystytään todistamaan.”

”Läpimurrosta voimme puhua vasta siinä vaiheessa, kun pystymme selvittämään kokonaisten lauseiden merkityksen.”

”Silti olen varma, että lopulta onnistumme.”

Aikooko hän itse ostaa 8 000 euroa maksavan näköiskappaleen?

”En aio. Minusta on sääli, että se on niin kallis.”

”Eikä se ole tutkijalle tarpeellinenkaan. Kaikki sivut löytyvät yksityiskohtaisesti kuvattuna internetistä.”

Eli täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  7. 7

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  8. 8

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää