Kulttuuri

Netissä jätti-ilmiöksi nousseita puhevideoita katsotaan miljoonia kertoja – mies videoiden takana kertoo niiden menestyksen salaisuuden

Onnistunut puhe vaatii yhteyden luomista yleisöön. TED-järjestön johtaja Chris Anderson kertoo, miten yhteys luodaan.Kuka tahansa voi oppia pitämään hyvän puheen. Puhetaidon oppimiseen ei kuitenkaan riitä, että kerran vuodessa äidinkielen tunnilla esitelmöi lukemastaan kirjasta.


Hyvä puhe ei ylipäänsä ole esitelmöimistä, toteaa Chris Anderson, TED-järjestön johtaja ja mies internetin katsotuimpien puhevideoiden takana.Hyvä puhe alkaa niin, että puhuja luo yhteyden yleisöön. Yhteys alkaa katsekontaktista. Katse ei kuitenkaan yksin riitä.


Yksi toimivimmista – ja suosituimmista –  tavoista luoda yhteys yleisöön on huumori. Mutta kuten kaikki suomalaiset juhlatapahtumien tai seminaarien yleisössä myötähäpeästä kiemurrelleet tietävät, huumori ei välttämättä pure suomalaiseen yleisöön. Vaikka purisikin, yleisö ei useinkaan naura ääneen. Tällöin puhujalle ei tule tietoa yhteyden synnystä.


Yhdysvalloissa asuva, englantilaistaustainen Anderson naurahtaa kuullessaan tästä suomalaisesta ominaispiirteestä.


”Ei voi olla, oletko tosissasi?”, hän naurahtaa.


Anderson ei kuitenkaan anna suomalaisen kierrepallon lyödä itseään ällikällä.


”Jos huumori ei toimi – ja joskus se ei toimi, koska puhutaan asiasta, johon huumori ei sovi – luo yhteys herättämällä yleisön uteliaisuus. Se johtaa tiedonjanoon ja tiedonjano aktiiviseen kuunteluun”, Anderson selvittää yhteyden luomista askel askeleelta.


Uteliaisuus syntyy siitä, että yleisölle esitetään joku ajatus, josta tulee tunne, että jokin ei täsmää, ei ihan käy järkeen, ei voi olla totta – vai voiko. Parhaimmillaan kuulijalle jää puheesta jotain pohdittavaa, jopa maailmankuvaa muuttavaa, mikäli puhuja onnistuu lopun puheen aikana selvittämään asian, johon hän kuulijan uteliaisuuden ohjasi.


Selvittämisessä piilee kuitenkin yksi julkisen puhumisen suurista sudenkuopista. Kuulijoiden niskaan ei pidä kaataa liikaa tietoa. Hyvässä puheessa käsitellään vain yhtä asiaa, mutta syvällisesti.


Siitä, mitä syvällinen käsittely on, ei Anderson pysty antamaan yleispätevää neuvoa, sillä ”se riippuu käsiteltävästä ideasta”.


Puheen ydin muodostuu siitä, että kuulijalle osoitetaan, miksi asialla on väliä. Tätä kysymystä elävöitetään tosiseikoilla, tarinoilla ja esimerkeillä. Hän kehottaa valmistelemaan puheen kysymällä, mikä on pienin määrä tosiseikkoja, jotka riittävät asian käsittelyyn.


Muut karsitaan pois ja jäljelle jääneiden pitää liittyä puheen läpi kulkevaan punaiseen lankaan.


”Punainen lanka on joku ajatus, joku mikä ideassasi tai asiassasi on yllättävää, merkityksellistä tai hienoa – kuulijan kannalta. Esimerkiksi hääpuheet ja koulujen juhlapuheet ovat usein tylsiä kuunnella siksi, että ne kertovat asioista, jotka ovat kertojalle merkityksellisiä, mutta eivät kuulijoille”, hän pohtii.


Kahdeksantoista minuuttia. Se on aika, jonka TED-konferenssin puhujalla on käytettävissään ideansa jakamiseen eri alojen tutkijoista, tekijöistä ja kokijoista muodostuvan yleisön edessä. Puheet videoidaan ja niistä parhaat julkaistaan internetissä.


Niitä on tällä hetkellä yli 2 200. Suosituimpia TED-puheita on katsottu miljoonia kertoja.


TED tuli sanoista teknologia, viihde ja muotoilu vuonna 1984, kun ensimmäinen konferenssi pidettiin. Anderson osti järjestön vuonna 2001, viisi vuotta ennen kuin ensimmäiset TED-videot ladattiin internetiin.


Hänen ajatuksensa oli, että TED-puheet voivat koskea mitä tahansa aihetta.


”Ihmiset puhuvat internetissä maailman laidoilta toisille, kulttuureista toisiin kulttuureihin, ihmisiltä ihmisille. Se ei ole koskaan ollut tärkeämpää kuin juuri nyt”, hän tiivistää ajatuksensa puhetaidon merkityksestä maailmassa, jossa kuilut rikkaiden ja köyhien, oikeiston ja vasemmiston, voittajien ja häviäjien välillä uhkaavat revetä jatkuvasti suuremmiksi.


Kahdeksantoista minuuttia on Andersonin mielestä riittävä aika puhua mistä tahansa ideasta. Ammattisanojen käyttö ei haittaa, mikäli ne selitetään kiinnostavasti ja selkeästi. Se vaatii puheen harjoittelua.


”Tieto lisää tuskaa. On todella vaikea arvuutella, mitä voi olettaa muiden tietävän, jos itse tietää jostain asiasta todella paljon. Siksi puhetta pitää harjoitella yleisön edessä. Arvokkain palaute on ’sori nyt en pysynyt messissä’”, Anderson toteaa.


Liian vaikeakaan puhe ei välttämättä ole katastrofi, mikäli puhuja saa luotua yhteyden yleisöön puheensa aluksi. Huonoissa puheissa yhteyttä ei synny.


”Huono puhuja haluaa myydä jotain. Tuotetta, firmaansa, brändiään. Kun yleisö ymmärtää tämän, se alkaa pläräämään älypuhelimiaan”, Anderson kuvailee.


Hän pitää pahimmanlaatuisina puhujina ihmisiä, jotka ovat ylettömän ihastuneita lavalla olemiseen ja omaan ääneensä.


”Onneksi pystymme yleensä havaitsemaan tällaiset henkilöt jo siinä vaiheessa, kun he pyytävät meiltä tilaisuutta päästä lavalle.”


Jos myyntihenkinen puhuja pääseekin lavalle saakka, TED ei julkaise videota.


Miten hyväksi puhujaksi sitten tullaan?


Anderson sanoo itse oppineensa paremmaksi puhujaksi TED-puheita seuraamalla.


”Kun näkee paljon puhujia, näkee myös, ettei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa jakaa ajatuksia yleisön edessä. Parhaat puhujat ovat löytäneet itselleen sopivan tavan”, hän toteaa.


Oman tavan löytää vain harjoittelemalla julkista puhumista. Lavakarisma ja oikeanlainen ruumiinkielen hallinta auttavat, mutta eivät riitä tekemään kenestäkään hyvää puhujaa.


Andersonin mukaan useimmat puhujat ovat erittäinkin hermostuneita ja jännittyneitä ennen puhettaan. Hermostumista ja jännittämistä on totuttu ajattelemaan huonoina merkkeinä. Andersonin mukaan ne eivät ole.


”Hermoilu on merkki siitä, että puheella on merkitystä puhujalle. Jos puheella on selvästi merkitystä puhujalle, se tuntuu merkittävämmältä myös kuulijasta”.


Julkista puhumista kannattaa harjoitella, sillä se jatkuvasti tärkeämpi taito. Aiemmin kirjoitus oli tapa jakaa ideoita ympäri maailmaa, mutta internet-aikakaudella videot leviävät tekstiä tehokkaammin. Puheella on toinenkin etu kirjoitukseen verrattuna.


”Puheen avulla viestiminen on tehokasta, sillä se on monitasoista. Puhe välittää ajatusten lisäksi tunteita, tuo ihmisen ihmisen luo koko inhimillisyydessään.”


Suosituimpia TED-videoita on katsottu miljoonia kertoja. Mikä on niiden menestyksen salaisuus?


”Ne menestyvät, koska ne antavat jotain katsojalle. Jonkin ajatuksen, joka säilyy ja kasvaa kuulijassa vielä pitkään sen jälkeen, kun puhuja on kiittänyt ja poistunut lavalta”, toteaa Anderson, joka on tarkkaillut tuhansia TED-puheita.


Teoksessaan TED-opas: Puhu ja vakuuta yleisösi Anderson nostaa esiin erinomaisia puheita. Tässä niistä viisi:


Psykologi Barry Schwartz paljastaa, miksi lisääntyvä valinnanvara tekee meidät onnettomiksi.Ihmisoikeuslakimies Bryan Stevenson kertoo, miten Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä on järjestelmällisesti epäoikeudenmukainen.Kirjailija-kuvittaja Tim Urban kertoo sanoin ja kuvin, miten piintynyt viivyttelijä ja asioiden lykkääjä tekee, kun pitäisi ryhtyä toimeen.Brené Brown on tutkinut haavoittuvuutta ja rohkeutta yli kymmenen vuotta. Tässä hän jakaa löydöksiään.Psykologi Kelly McGonigal kertoo, miten teet stressistä ystäväsi.


HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kysymyksiä harjoitusyleisölle

 Kiinnitinkö huomionne alusta asti?

 Kuulostiko äänensävyni vuorovaikutteiselta?

 Voisinko jättää jotain pois?

 Riittivätkö esimerkit tekemään kaiken selväksi?

 Lopetinko ajallaan?

Lähde: Chris Anderson, Virallinen TED-opas (Art House 2016)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puhetaito
 • TED-konferenssi
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  9. 9

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  10. 10

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  9. 9

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  3. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  4. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  5. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  6. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  7. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  8. Espoon teatteritalohanke etenee – pysyviä tiloja on puuhattu jo pari vuosikymmentä
  9. Saksa on Euroopan uusin ongelma – Enää ei ole itsestäänselvää, että siitä on vakauttamaan kriisejä naapurustossaan
  10. Tunti sitten
  11. Mugabe on samassa tilanteessa kuin miljoonat Zimbabwen kansalaiset hänen alaisuudessaan: paras vaihtoehto olisi paeta ulkomaille – Iso kysymys on, mitä maalle tapahtuu Mugaben jälkeen Tilaajille
  12. Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä
  13. Näytä lisää