Kulttuuri

Isä sanoi: tapa itsesi – poika valloittikin maailman ja palaa nyt Helsinkiin

Lang Lang on inspiroinut 50 miljoonaa kiinalaista pianotunneille ja aikoo seuraavaksi pelastaa Yhdysvaltain musiikkikoulutuksen

”Vanhempien pitää olla kärsivällisiä ja rakastavia”, kiinalainen tähtipianisti Lang Lang sanoo Musiikkitalon solistihuoneessa. 34-vuotias monimiljoonääri sen tietää, sillä hänen lapsuudessaan oli toisin.

Lang Langin isä päätti jo varhain, että pojasta tulee Kiinan ykköspianisti. Isä hylkäsi poliisin ammatin ja muutti Pekingiin, jotta yhdeksänvuotias Lang Lang pääsisi parhaille opettajille. Äiti sai jäädä Shenyangiin ansaitsemaan pojalle ja hänen äkseeraamiseensa keskittyneelle isälle leipää.

Poika harjoitteli aamuviidestä alkaen joka päivä, mutta pekingiläisen professorin mielestä kyvyt eivät riittäneet.

Isä murtui, antoi pojalle tappavan annoksen pillereitä ja käski nielaisemaan ne. Kun poika pakeni parvekkeelle, isä huusi: ”hyppää alas JA KUOLE!”

Poika ei hypännyt. Hänestä tuli maailman kuuluisin pianisti, ja tänään hän tekee odotetun paluun Suomeen 11 vuoden tauon jälkeen. Edellinen vierailu oli Mikkelin musiikkijuhlilla, kun hän levytti ja konsertoi Valeri Gergijevin kanssa, ja edellinen Helsingin-vierailu vuonna 2003.

Konsertti on tietysti loppuunmyyty, mutta se välitetään Musiikkitalon vieressä Kansalaistorin jättiscreeniltä sekä Yle.fi/klassisen ja Yle Radio 1:n kautta.

Palataan vielä Lang Langin isän järkyttävään tekoon. Itsemurhavaatimuksen jälkeen poika lopetti pianonsoiton kolmeksi kuukaudeksi. Sitten koulussa pyydettiin häntä soittamaan vähän Mozartia, ja lukko aukesi.

Isä luulee yhä, että hänen tahdonvoimansa teki pojasta supertähden. Poika sanoo harjoitelleensa valtavasti aivan omasta tahdostaan. Tähti hänestä ei tullut pakottamalla, vaan rakkaus musiikkiin vei häntä eteenpäin.

”Vanhemmat eivät aina ymmärrä, että klassisessa musiikissa ei ole pikavoittoja”, hän sanoo. ”Muutaman vuoden erittäin ahkera harjoittelu auttaa vasta alkuun.”

Lang Lang asui viisitoistavuotiaaksi isänsä kanssa pienessä pekingiläisessä yksiössä ja napsi voittoja kiinalaisista musiikkikilpailuista. Sitten tie aukeni Philadelphian Curtis Institute of Musiciin Gary Graffmanin oppilaaksi. Parikymppisenä hän oli jo kansainvälinen tähti.

Lang Lang on ”maailman tunnetuin tähtipianisti”, ei välttämättä ”Euroopan tunnetuin”. Avainsana on yli miljardin asukkaan Kiina. Hän on osaltaan inspiroinut 50 miljoonaa kiinalaista käymään pianotunneilla.

”Kyllä. 50 miljoonaa”, Lang Lang sanoo itsekin ihmetellen. Ja useilla heistä on unelmana yltää seuraavaksi Lang Langiksi. Hän on musiikkimaailman kovapalkkaisimpia tähtiä ja mainostajien unelma. Hänen nimellään myydään tuoksuja ja lenkkitossuja.

Ehkä vain kourallinen viidestäkymmenestä miljoonasta kiinalaislapsesta päätyy kansainväliselle solistiuralle. Mitä hän haluaa sanoa miljoonille muille, jotka harjoittelevat päättäväisesti, mutta eivät silti nouse tähtiin?

”Musiikin soittaminen ei koskaan ole turhaa! Lady Gaga, Alicia Keys ja John Legend kävivät pianotunneilla. Monet tärkeät poliitikot ja vaikutusvaltaiset ihmiset ovat opiskelleet pianonsoittoa. Harjoittelun vaatima kurinalaisuus tekee ihmisestä paremman, uskon siihen todella. Ja soittamisesta voi aina nauttia. Kukaan ei ota musiikkia sielustasi ja kehostasi, vaikka tekisit ammatiksesi jotain muuta!”

Suomalaisviulisti Pekka Kuusisto ennakoi viime vuonna HS:n kuukausiliitteessä, että pian ilmestyy viulun Lang Lang ja kymmenet miljoonat kiinalaiset säntäävät myös viulutunnille.

”Viulunsoitto on hyvin suosittua Kiinassa, mutta se on myös vaikeampi soitin. Piano on kuin jalkapallo – kaikki haluavat harrastaa sitä.”

Lang Langin suosikkipianisteja ovat Vladimir Horowitz, Glenn Gould (jonka flyygeliä hän soittaa tällä videolla), Martha Argerich, kapellimestari-pianisti Daniel Barenboim, jota Lang Lang kutsuu ”mentorikseen” sekä Arthur Rubinstein, joka hieman alentuvasti totesi muistelmissaan, että aasialaiset hylkäsivät heti oman musiikkinsa tutustuttuaan länsimaisen klassisen musiikin mestariteoksiin.

”Suuri musiikki on rikkaus, on se sitten traditionaalista kiinalaista musiikki tai läntistä klassista musiikkia. Jean Sibeliuskin on valtavan suosittu Kiinassa, eikä se ole kiinalaiselta musiikilta pois. En näe tässä ongelmaa ja itse soitan tietysti myös kiinalaista musiikkia.”

Lang Lang ylistää internetin tuomia mahdollisuuksia. ”Rajoja on vähemmän kuin ennen. Suurenmoista musiikkia on saatavilla yhdellä klikkauksella. Ja lahjakkuudet voi löytää entistä helpommin. Aivan erityinen lahjakkuus voi esimerkiksi laittaa verkkoon videon soitostaan, ja näin hänet saatetaan löytää vaikka miltä syrjäseudulta.”

Lang Lang panostaa nyt musiikkikoulutuksen edistämiseen säätiönsä kautta. Säätiö tukee erityislahjakkaita lapsia, mutta myös yleistä musiikkikoulutusta.

”Kiinassa julkisissa kouluissa on aivan hyvin musiikin peruskoulutusta, joten panostamme opettajakoulutukseen. 50 miljoonaa pianonsoiton opiskelijaa tarvitsee ainakin viisi miljoonaa hyvää pianonsoiton opettajaa.”

Lang Lang on huolestuneempi Yhdysvalloista.

”Julkisten koulujen budjetit ovat Yhdysvalloissa kovin rajalliset eikä musiikin peruskoulutusta ole saatavilla kaikille. Toimitamme kouluihin ’Avaimia inspiraatioon’ -koulutuspaketteja, joiden avulla musiikkia voi opiskella kiinnostavammin ja avoimemmin.”

Kaupallisempaa koulutusta edustaa The Lang Lang Piano Method -pianokoulu sarjakuvahöystein. Sarjakuvissa markkinoidaan myös tähteä itseään varsinaisena supersankarina.

Lang Lang tuo lapset myös konserttilavalle. HS:n videolla tammikuulta 2015 näkyy, kuinka hän soitti esimerkiksi Philharmonie de Paris -konserttitalon avajaisviikolla yhdessä peräti sadan pikkupianistin kanssa.

Vastareaktiokin on tietysti tullut. ”Hän oli hyvä ennen kuin hän alkoi soittaa taivaalle”, entinen yhteistyökumppani naljailee. Hän viittaa nuoren pianoleijonan tapaan katsoa soittaessaan suoraan ylöspäin ekstaattisin ilmein.

Osa Lontoon kriitikoista tuskastui Lang Langiin täysin viime joulukuussa, kun hän konsertoi Esa-Pekka Salosen johtaman Philharmonia Orchestran kanssa. ”Onko Lontoossa koskaan kuultu mitään näin vulgääriä?” kysyi Telegraph (murska-arvion voi lukea tästä linkistä ja Guardianin toisenlaisen näkemyksen samasta konsertista tästä).

Maltillisemmissa arvioissa kehutaan yleensä Lang Langin teknistä virtuositeettia, mutta epäillään hänen joskus ylitulkitsevan asioita hetkestä hetkeen ja jättävän loogisten kokonaisuuksien rakentamisen vähemmälle.

Miten käy Juhlaviikoilla? Lang Lang soittaa Radion sinfoniaorkesterin solistina peräti kaksi konserttoa: Ludwig van Beethovenin neljännen ja Sergei Prokofjevin kolmannen pianokonserton. (Voit kuunnella näytteen Lang Langin aikaisemmasta Prokofjev-esityksestä tältä videolta).

Oliko Juhlaviikoilta vaadittu palkkio tällä kertaa niin valtava, että rahalle haluttiin maksimaalinen vastine? Yleensä sinfoniaorkesterin konsertissa solistille riittää toki yksi konsertto.

”Teen näin, koska tätä pyydettiin. On tietysti suuri kunnia saada soittaa sekä klassinen että modernimpi konsertto. Yleensä yksikin konsertto on minulle tarpeeksi.”

Kun kyseessä on Lang Lang, suoran lähetyksen äärellä voi olla myös klassiseen musiikkiin vasta tutustumassa olevia ihmisiä. Mitä ohjeita antaisit heille?

”Molemmat konsertot ovat erinomaista ja paljon soitettua perusohjelmistoa, vaikka aivan ensikertalaiselle Mozart tai Chopin voisi aueta vielä helpommin. Sanoisin, että jokaisessa sävellyksessä on oma sydämenlyöntinsä. Antakaa sen johdattaa!”

Entä seuraava askel?

”On niin paljon fantastista soitettavaa! Olemme tehneet levyn [legendaarisen jazzpianistin] Herbie Hancockin kanssa Moon Riveristä ja vastaavista kevyen musiikin klassikoista omina versioinamme.” (Voit katsoa näytteen heidän yhteistyöstään tältä videolta).

”Toisaalta katsoin, että nyt on aika levyttää Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat. Samalla haluan kehittää yhä uusia projekteja musiikkikoulutuksen edistämiseksi kaikkialla maailmassa.”

Radion sinfoniaorkesteri johtajana Hannu Lintu ja solistina pianisti Lang Lang 1. syyskuuta Musiikkitalossa klo 19. Konsertti näytetään suorana Kansalaistorin jättiscreeniltä ja osoitteessa yle.fi/klassinen. Radiointi: Yle Radio 1.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  5. 5

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  8. 8

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  9. 9

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  10. 10

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää