Kulttuuri

Hymyilevä mies valittiin edustamaan Suomea Oscar-ehdokkuuskilpailussa

Mustavalkoinen elokuva voitti keväällä Cannesin elokuvajuhlien kakkossarjan eikä valinta näin ollen yllättänyt. Elokuva perustuu Kuosmasen ja Mikko Myllylahden käsikirjoitukseen.

Suomen Oscar-ehdokkaaksi Yhdysvaltain elokuva-akatemian kisaan lähetetään Hymyilevä mies. Sen on ohjannut Juho Kuosmanen.

Mustavalkoinen elokuva voitti keväällä Cannesin elokuvajuhlien kakkossarjan eikä valinta näin ollen yllättänyt. Elokuva perustuu Kuosmasen ja Mikko Myllylahden käsikirjoitukseen.

Oscareissa keskitytään amerikkalaisen elokuvateollisuuden ympärille, ja Hymyilevä mies kilpailee ehdokkuudesta ”muille” varatussa palkintoluokassa eli parhaan ei-englanninkielisen elokuvan kategoriassa.

Suomen ehdokaselokuvan valitsi maanantaina ammattilaisraati, johon kuuluivat käsikirjoittaja Vilja Autiokyrö, tuottaja Jarkko Hentula, kuvaaja Tahvo Hirvonen, ohjaaja ja käsikirjoittaja Sakari Kirjavainen, säveltäjä Pessi Levanto sekä kansainvälisten projektien ja promootion päällikkö Kati Nuora elokuvasäätiöstä. Raadin puheenjohtajana toimi Tero Koistinen Suomen Filmikamarista.

Oscar-ehdokkuudet julkistetaan tammikuussa, joten elokuvan Oscar-kohtalon ratkeaminen kestää vielä kuukausia.

Eri maat esittävät ehdokkaitaan ei-englanninkieliseen palkintoluokkaan. Tarjokkaita on vuosittain 70–80, mutta kuluvan vuoden osalta valinnat ovat pääosin tekemättä.

Ruotsista Hymyilevä mies saa vastaansa elokuvan Mies joka rakasti järjestystä, jossa pääroolia esittää Rolf Lassgård. Saksa lähettää kisaan Isäni Toni Erdmannin, joka herätti myös ihastusta Cannesissa toukokuussa.

Viime kerralla Suomea edustanut, Anna Heinämaan kirjoittama ja Klaus Härön ohjaama Miekkailija putosi vaiheessa, jossa ehdokkaista oli jäljellä enää yhdeksän.

Hymyilevä mies tuli Suomessa ensi-iltaan perjantaina. Suosio lippuluukuilla oli vaatimatonta: viikonloppuna nyrkkeilydraaman näki noin 5 500 katsojaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Oscar-gaala
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää