Kulttuuri

Haluatko kuulla hyvää klassista musiikkia? Näitä syksyn tapauksia ei vielä ole myyty loppuun

Nopeat veivät tämän viikon Karita Mattila -liput, mutta syksyllä ehtii vielä kuuntelemaan Esa-Pekka Salosta, Royal Philharmonic Orchestraa ja monia muita klassisia huippuhetkiä. Kuuntele näytteet kymmenen konsertin ja yhden oopperan esittelyistä.

Tähtipianisti Lang Lang juhlaviikoilla? Loppuunmyyty. Esa-Pekka Salosen johtama Elektra Kansallisoopperassa? Kaikki esitykset loppuunmyytyjä. Salosen seuraajaksi Los Angelesiin pestatun Gustavo Dudamelin konsertti Juhlaviikoilla? Loppuunmyyty.

Viime viikon konserttiruuhka löysi yleisönsä, ja sama tahti jatkuu tällä viikolla Karita Mattilan tähdittämien Radion sinfoniaorkesterien konserttien myötä. Keskiviikon ja torstain konsertit on myyty loppuun korotetuista hinnoista (perushinta tällä kertaa 50 euroa) huolimatta. Onneksi torstain esitys (Mozartia ja Richard Wagnerin Valkyyria-oopperan ensimmäinen näytös konserttiversiona) välitetään televisiosta ja radiosta.

Klassisen musiikin liput rohmutaan Helsingissä nopeammin kuin koskaan ennen. Musiikkitalon veto ei jäänyt uutuudenviehätykseen, sillä Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin lipunmyynti on noussut pysyvästi korkeammalle tasolle kuin Finlandia-talon ja Kulttuuritalon vuosina. Lipunmyynti on kovassa vauhdissa myös esimerkiksi Tampere-talossa.

Kausikorteilla ei tarvitsisi pinnistellä konserttikohtaisesti, mutta parhaat kausikorttipaikatkin ovat kilpailtuja.

Mutta esimerkiksi tähän kiinnostavaan konserttikymmenikköön riittää vielä lippuja, vakuuttavat konserttijärjestäjät.

Ainakin vielä maanantai-iltapäivänä ja kaikkein nopeimmille.

1. Lahden Sibeliusfestivaali torstaista lauantaihin. Helsingissä oli aikoinaan Sibelius-viikko, mutta konsepti kehittyi Helsingin juhlaviikoiksi.

Sinfonia Lahti nappasi helsinkiläisten jo unohtaman konseptin ja kerää vuosittain sibeliaaneja Lahden Sibeliusfestivaalille ympäri maailmaa.

Sinfonia Lahden uusi ylikapellimestari Dima Slobodeniouk johtaa Sibeliusta torstaina, perjantaina ja lauantaina.

Voit katsoa koko festivaalin ohjelman tästä linkistä.

Finlandia ei ole tällä kertaa ohjelmassa ellei sitten ylimääräisenä, mutta voit kuunnella Slobodenioukin Finlandia-näkemyksen hänen espanjalaisen Sinfónica de Galicia -orkesterin konsertista tältä videolta.

(Slobodenioukin haastattelun kesäkuulta voit lukea tästä linkistä).

2. Susanna Mälkki tekee historiaa perjantaina. Helsingin kaupunginorkesterin uuden ylikapellimestarin ensimmäinen konsertti on aina historiallinen tapaus, mutta Susanna Mälkin perjantain konsertti ei ole vielä loppuunmyyty. Toivottavasti kunnianhimoinen ohjelmisto ei pelota yleisöä – mukana on esimerkiksi György Ligetin Atmosphèresin hieno orkesterisumu, josta perinteisiä harmonioita ja melodioita ei ole tarkoituskaan erottaa.

Ohjelmassa on myös Kaija Saariahoa, Magnus Lindbergiä, Igor Stravinskyn Sibelius-sovitus ja Maurice Ravelin La Valse sekä Shéherazade solistina Lilli Paasikivi. Konsertti radioidaan ja televisioidaan, mutta ainakaan vielä Mälkki ei päästä videokameraa harjoituksiin eikä hänen harjoitus- tai johtamisnäytettä tästä ohjelmistosta ole muutenkaan saatavissa videolla.

Atmosphèresiin voi kuitenkin tutustua vaikkapa Hannu Linnun ja Radion sinfoniaorkesterin levytykseltä (tässä Spotify-linkki)

Ja näin kauniisti Atmosphères soi Sir Simon Rattlen johtamana Berliinin filharmonikkojen videonäytteellä.

3. Esa-Pekka Salonen johtaa Stravinskya lauantaina 17. syyskuuta. Radion sinfoniaorkesterin Salonen-konsertti 16. syyskuuta myytiin loppuun, mutta orkesteri päätti sen jälkeen ryhtyä tekemään suosituimpiin konsertteihin lauantaiuusintoja. Uusi käytäntö alkaa juuri tästä Salosen Stravinsky-uusinnasta, ja kätevä konserttiaika klo 15 jättää lauantai-illan vapaaksi.

Konsertissa on tarjolla sopiva kattaus eri aikakausien Stravinskya, ja päätösnumerona on vallankumouksellinen Kevätuhri. Voit seurata Salosen johtamisnäytettä ja hänen englanninkielistä esittelyään teoksesta tältä videolta .

4. Charles Dutoit palaa Suomeen. 80-vuotias Charles Dutoit on legendaarinen kapellimestari ja lontoolaisen Royal Philharmonic Orchestran ylikapellimestari.

Hän tulee Suomeen pitkästä aikaa ja esittää orkesterinsa kanssa 26. syyskuuta hyvin perinteisen ohjelmiston: Mozartin sinfonian nro 39 ja Brahmsin sinfonian nro 1.

Tampereelta pääsee yleensä junalla suhteellisen kätevästi pääkaupunkiseudulle vielä tällaisten normaalikonserttien jälkeenkin.

Dutoit esittelee orkesteriaan englanniksi lyhyiden johtamisnäytteiden kera tällä videolla.

5. Leif Segerstam käväisee Turussa. Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Leif Segerstam johtaa tänä syksynä Turussa enää 6. lokakuuta, mutta onneksi hajapaikkoja on vielä jäljellä.

Ohjelmassa on Sibeliuksen lauluja Marjukka Tepposen esittämänä, säveltäjän seitsemäs sinfonia sekä Segerstamin itsensä sinfonia nro 288. Ohjelma toistetaan Pietarin Mariinski-teatterissa 7. lokakuuta.

Turusta ei raivostuttavasti pääse junalla pääkaupunkiseudulle enää normaalikonserttien jälkeen, mutta linja-autoissa on tunnelmaa.

Näytteen Segerstamin sinfoniasta nro 288 kuulee tämän videon alkupuolelta.

6. Santtu-Matias Rouvali -lippuja vielä Tampereella. Tampere Filharmonian nuori ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali myy usein Tampere-talon täyteen, mutta ainakin 7. lokakuuta on toistaiseksi vielä tilaa.

Ohjelmassa on Mozartin vähän harvemmin kuultu fagottikonsertto solistina Emily Hultmark ja Nikolai Rimski-Korsakovin ikisuosittu Shéherazade.

Rouvalilla on menekkiä myös Ruotsissa. Hän on Göteborgin kaupunginorkesterin seuraava ylikapellimestari. Voit seurata kuinka Rouvali johti Shéherazadea taannoin Tukholmassa tältä videolta.

7. Sellistien juhla Tapiola Sinfoniettassa. Pohjoismaiden parhaisiin kamariorkestereihin kuuluva Tapiola Sinfonietta marssittaa 21. ja 28. lokakuuta kaikki kansainvälisen Paulo-sellokilpailun viisi voittajaa lavalle. Kapellimestaritkin ovat kiinnostavia: 21. lokakuuta Dalia Stasevska ja 28. lokakuuta Eva Ollikainen. Tarkemmat ohjelmat löytyvät tästä linkistä ja ensimmäisen Paulo-voittajan Hai-Ye Nin tyylinäytteen voi katsastaa tältä videolta.

8. Pekka Kuusistoa Helsingistä Suomussalmelle. Viulisti Pekka Kuusisto käyttää huomattavaa suosiotaan myös elävien säveltäjien esilletuomiseksi. Ruotsin ykkössäveltäjiin kuuluvan Anders Hillborgin ensimmäinen viulukonsertto soi 5. ja 6. lokakuuta Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Musiikkitalossa ja myöhemmin orkesterin kiertueella 17.–20. joulukuuta Suomussalmella, Kajaanissa, Kuopiossa ja Mikkelissä.

Kuusisto-faneille tutut ylimääräiset yllätykset jatkunevat yhä. Tästä Lontoossa kuullusta ylimääräisestä tuli kesällä maailmanlaajuinen internet-ilmiö.

9. Onko hän seuraava Susanna Mälkki? 30-vuotias Mirga Gražinyte-Tyla murskaa 21. lokakuuta Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa uskoakseni täysin Jorma Panulan harkitsemattoman tokaisun, jonka mukaan naisen ei kannattaisi johtaa Anton Brucknerin kaltaista ”ytyrytinää”.

Birminghamin kaupunginorkesterin uusi ylikapellimestari nousee nopeasti kansainvälisessä kapellimestaripörssissä. Hänestä voi hyvin tulla Susanna Mälkin tapainen parhaiden orkesterien jatkuvasti havittelema kiintotähti.

Suomen-debyytissään Gražinyte-Tyla johtaa Brucknerin kuudennen sinfonian sekä Karol Szymanowskin Love Songs of Hafiz solistina arvostettu mezzosopraano Katarina Karnéus. Oheisella videolla Gražinyte-Tyla ja muutamat muut kapellimestarit antavat johtamisnäytteet ja kertovat tuoreet kuulumisensa Luzernin festivaalilta.

10. Nuoret esiin Avantin voimin. Vaikka Musiikkitalon iso sali myydään loppuun toistuvasti, Sibelius-Akatemia pyörittää samassa talossa useita pienempiä saleja, joissa on asianharrastajille ja uteliaille kiinnostavaa ohjelmaa.

Seuraavan säveltäjäsukupolven kyvyistä saadaan käsitys 9. joulukuuta, kun Kamariorkesteri Avanti kantaesittää Sibelius-Akatemian sävellysopiskelijoiden parityönä yhteissäveltämiä uusia teoksia mukavassa Sonore-salissa. Esimerkiksi Jaime Belmonte tekee yhteissävellyksen Aleksejs Peguševsin kanssa.

Peguševsin aikaisempaa tuotantoa vuoden 2014 workshopista kuulee tällä videolla.

Bonuksena hyvä ooppera! Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen saa 18. marraskuuta kiinnostavan ensi-illan Kansallisoopperassa. Ohjaaja on maailmankuulu Kasper Holten, joka muistetaan Helsingissä esimerkiksi onnistuneesta Korngoldin Die Tote Stadt -ohjauksesta. Nyt Holten tekee tarujen hollantilaisesta lentokenttien frequent flyerin. Yleensä erinomainen suomalaissopraano Camilla Nylund laulaa kuudessa esityksessä Sentan roolin. Voit katsoa kuinka Nylund on laulanut toista Wagner-roolia Tannhäuser-oopperassa 54 sekunnin kohdalta tältä videolta.

Suomen sinfoniaorkesterien koottu konserttikalenteri on osoitteessa www.sinfoniaorkesterit.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Ooppera

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää