Kulttuuri    |   Teatteri

Suomeen pakolaisena saapuneen näyttelijän toive toteutui, kun Omar Albajare saa vihdoin toteuttaa haaveammattiaan

Esitys valtameren pohjalla asuvasta tytöstä muistuttaa irakilaisen näyttelijän matkaa Suomeen.

Yksin valtameren pohjalla asuva tyttö (Anne Naukkarinen) ei ole koskaan nähnyt aurinkoa. Ainoastaan ohi lipuvat kalat ja meritähti (Omar Albajare) tekevät seuraa pienelle tytölle.

Eräänä päivänä meren pohja tärisee, ja valtava aalto heittelee tyttöä. Tyttö saa siitä nimensä: Tsunamika. Aurinko (Soili Perkiö) nostaa tytön veden alta ja antaa tälle yhden toiveen. Tyttö toivoo saavansa uusia ystäviä.

Esityksen tarina muistuttaa irakilaisen näyttelijän Omar Albajaren, 27, omaa matkaa Suomeen. Hän saapui Suomeen pakolaisena lokakuussa 2015.

Mosulin taideakatemiassa näyttämötaidetta opiskellut Albajare pakeni Irakista, kun Isiksen vallan alla oleminen kävi taiteilijalle liian ahtaaksi.

Kesäkuussa 2014 kolme päivää ennen Albajaren valmistumista näyttelijäksi Isis valtasi taideakatemian, sitten rakennus pommitettiin maan tasalle. Moni muukin opiskelutovereista teki päätöksen lähteä kohti Eurooppaa.

Albajaren matka kulki Kreikan Lesboksen kautta Tornioon, Kuruun Pirkanmaalle ja viimein pääkaupunkiseudulle. Turvapaikan lisäksi Albajaren ainoa toive tulevaisuudeltaan oli saada näytellä. Sai siitä palkkaa tai ei.

”Kun minulta kysyttiin Kurun vastaanottokeskuksessa, mitä haluaisin tehdä, vastasin, että haluan vain olla näyttämöllä”, Albajare kertoo nyt.

Vastaanottokeskuksessa ollessaan hän valmisteli pieniä humoristisia pantomiimiesityksiä Kurun peruskoulun oppilaille. Pian kutsuja sateli esiintymään muihinkin kouluihin.

Samaan aikaan Tsunamika-esityksen luoja Liisa Isotalo etsi näytelmänsä päivitykseen arabiankielistä näyttelijää. Päivityksen tarve oli kristallisoitunut jo syyskuussa 2015, kun Isotalo katsoi lehtikuvaa elottomasta syyrialaispojasta Turkin Bodrumin rannalla.

”Ymmärsin, että kuva on esityksestämme. Kaikista tämän pakolaiskriisin lapsista meren pohjassa. Myös Suomeen tulleet perheettömät lapset ja aikuiset etsivät esityksen Tsunamika-tytön tapaan kotia ja ystäviä”, Isotalo sanoo.

Esityksen lopuksi yleisölle jaetaan pienet lahjat. Lahjat ovat tehneet käsityönä ne intialaiset naiset, joiden elämään vuoden 2004 tsunami vaikutti dramaattisesti. Katsomossa silmäkulmat kostuvat.

Näin etenee Osiris-teatterin tsunamista kertova koko perheen musiikkinäytelmä Tsunamika – tyttö joka etsi aurinkoa. Musiikin siihen on säveltänyt Suvi Isotalo.

Samaan aikaan sekä surumielisen kaunis että valoisa esitys perustuu intialaisen kalastajakylän naisten keskuudessa syntyneeseen tarinaan.

Alun perin esitys sai ensi-iltansa vuonna 2011.

Nyt sen päivitettyä versiota esitetään kaksikielisenä: suomeksi ja arabiaksi. Suomalais-arabiankielinen ensi-ilta oli Kansallisteatterissa 3.9., seuraava esitys on Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 8.9. Sen jälkeen esitys lähtee kiertämään teattereita ja vastaanottokeskuksia ympäri maan.

Isotalo löysi esitykseen Albajaren yhteisten tuttujen kautta. Syntyi myös Matkalla kotiin – On the journey -nukketeatteriesitys aikuisille. Se kertoo Albajaren ja tämän ystävän pakomatkasta Irakista Suomeen. Sitä esitetään tilauksesta suomalaisten kotien olohuoneissa.

Oleskelupaikan Albajare sai Suomesta toukokuun alussa, juuri ennen turvapaikkapäätösten linjan tiukkenemista.

Haave on sama. ”Haluaisin päättää opintoni ja jatkaa näyttelemistä”, Albajare sanoo.

Tsunamika – tyttö joka etsi aurinkoa Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 8.9. (Kulttuuriaukio 2, Espoo) klo 18. Esityksen voi myös lahjoittaa lippuja turvapaikanhakijaperheille.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  3. 3

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  6. 6

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  7. 7

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  8. 8

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  9. 9

   Susanna Laamanen sattui paikalle, kun raju tulipalo levisi paukahdellen Espoossa – ”Se oli muutamasta minuutista kiinni”

  10. 10

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää