Kulttuuri

Fanit ahdistelevat ja toisen naamastakin tarvitsee taukoa – tällaista on JVG:n kiertue-elämä

JVG:stä julkaistaan tänään kirja Etenee. Se kertoo, miten rap-kaksikosta on muutamassa vuodessa tullut yksi Suomen isoimmista yhtyeistä ja millaista kaksikon keikka-arki on.

Kesti vain kuusi vuotta, että kahden vuonna 1987 syntyneen miehen perustamasta yhtyeestä tuli Suomen eturivin bändi, joka kahmii palkintoja Emma-gaalassa, esiintyy kahtena peräkkäisenä päivänä Hartwall-areenalla ja nousee jatkuvasti kuuntelulistojen kärkeen.

Yhtye on tietenkin JVG, alkuperäisen kirjoitusasunsa mukaan Jare & VilleGalle. Kaksi miestä ovat Jare Brand ja Ville Galle.

Vielä vuoden 2010 alussa yhtye oli julkaissut tasan yhden kappaleen Youtubessa, ja kaksikon tunsivat lähinnä rajalliset nettipiirit yhdistettynä molempien kavereihin.

Kuusi vuotta myöhemmin yhtye on niin suosittu, että (musiikkimaailman mittareilla) heidän vähän aikaa kestäneestä urastaan kannattaa julkaista jo nyt kirja. Toimittaja Laura Frimanin kirjoittama Etenee (Siltala) pyrkii kertomaan avaussivunsa mukaan ”JVG:n tarinan”.

Mikä oikeastaan on JVG:n tarina? Sitä Brand ja Galle pohtivat istuessaan sohvalla Helsingin Sörnäisissä sijaitsevan Kustannusosakeyhtiö Siltalan viileässä haastatteluhuoneessa kirjan kirjoittaneen Frimanin vieressä.

Millaista kirjaa he itse odottivat yhtyeestään? Vastasiko kirja odotuksia?

Galle hymyilee, katsoo silmiin ja on hiljaa. Brand yrittää syödä nopeasti sämpylän. Kumpikaan ei vastaa heti kysymykseen. Edellinen haastattelu on juuri päättynyt, ja rumba jatkuu vielä tuntikausia. Mediahuomio ei toki ole mitenkään uutta yhtyeelle, jonka hitti Tarkenee oli ensimmäinen yli 10 miljoonan kuuntelukerran Spotifyssa ylittänyt suomenkielinen kappale.

Tässä tilanteessa on kuitenkin jotain uutta. JVG:stä kertovassa kirjassa on poikkeuksellinen tapaus. Elämäkertoja on perinteisesti kiinnitetty taiteilijoista, joilla on takanaan kymmenien vuosien mahtavat urat ja edessään lähinnä hieno mahdollisuus muistella tätä kaikkea. JVG on puolestaan omien sanojensa mukaan vasta päässyt alkuun, niin kirjassa sanotaan.

Luultavasti juuri siksi kirja ei olekaan perinteinen elämäkerta vaan enemmän fanikirja. Juuri sellaista JVG on myös ilmeisesti toivonut. Kun kaksikko alkaa puhua, molemmat ovat sitä mieltä, että on vaikeaa sanoa, mitä he ovat odottaneet heistä itsestään kertovalta kirjalta. Ainakin lopputulos tuntuu miellyttävän.

”Mun mielestä se on saatu hyvin kompaktiksi ja helppolukuiseksi. Kuvien kanssa se on hyvännäköinen. On hyvä, että siinä ei mennä liian syvälle tai henkilökohtaiselle tasolle, vaan kerrotaan nimenomaan JVG:n tarina”, Brand sanoo.

Vieressä istuva Galle näyttää olevan samaa mieltä.

Paljon puhutun tarinan kertomisen kirja aloittaa toukokuusta 2011, JVG:n uran kiistatta merkittävimmistä käänteestä. Tuolloin Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden, ja JVG:n kappale Häissä oli Suomessa virallinen kisabiisi. Muutamassa viikossa JVG nousi suurelle yleisölle tuntemattomasta yhtyeestä hittibändiksi, jonka kappaletta täyteen ahdettu Kauppatori laulaa ulkoa.

JVG voi kiittää suosionsa alusta osittain loistavaa sattumaa. Kirja pistää miettimään, kuinka kauan JVG:llä olisi kestänyt saavuttaa samanlainen kansansuosio, jos Suomi olisi tippunut MM-kisoissa jo puolivälierissä. Vastausta siihen on mahdotonta antaa.

Nykyisen suosion takana on kuitenkin paljon enemmän kuin yhdet MM-kisat. JVG on myös joutunut tekemään reilusti töitä suosionsa säilyttämiseksi. Vaikeudet JVG.fi-albumin aikana ja sen jälkeen osoittavat, ettei yhtyeen suosio ollut itsestäänselvyys.

Brand ja Galle selvisivät vaikeuksista, löysivät uuden suunnan, perustivat oman PME Records -levy-yhtiön ja nousivat lopulta areenaluokan artisteiksi. Tämä on kaikessa ytimekkyydessään JVG:n tarina, jonka kirja myös kertoo. Alussa kerrotaan myös, miten kahdesta toisilleen tuntemattomasta nuoresta miehestä tuli uusi yhtye.

Samalla kirja toki tarjoilee herkullisia yksityiskohtia yhtyeen historian varrelta. Esimerkiksi tällaisia:

Yhtyeen ensimmäisen, vain Youtubesta löytyvän, Koutsi soittaa -singlen biitti on varastettu Gallen ostaman sinkun b-puolelta.

JVG:n yhteistyö The Crashista tunnetun Teemu Brunilan kanssa alkoi viime vuonna lähes sattumalta. Nyt Brunila on laulanut kolmella bändin hittikappaleella. Ruisrockissa hän nousi jo lavalle JVG:n kanssa, muttei suostunut vieläkään laulamaan livenä.

Kirjassa saadaan vahvistus myös sille, että VilleGallen Vain elämää -ohjelmassa versioiman Lähtisitkö-kappaleen uudet sanat kertovat Gallen ja Haloo Helsinki! -yhtyeen solistin Ellin suhteesta. Brandin suhde nykyisen avovaimonsa kanssa puolestaan alkoi Karjala takaisin -kappaleen musiikkivideon kuvauksissa.

Käy myös selväksi, että rap-tähden elämä ei ole Suomessakaan pelkkää herkkua. Pahimmillaan fanit piirittävät niin pahasti, että omaa rauhaa ei saa edes piiloutumalla syvälle huppariin. Kun ei jaksa joka hetki hymyillä ja poseerata yhteiskuvissa, saa kuulla olevansa kusipää.

Kirjakustantamon tiloissa Brand ja Galle toki korostavat, että suurimman osan ajasta faneista ei ole mitään pahaa sanottavaa.

”Se riippuu paljon omasta fiiliksestä ja siitä, millä tavalla toinen tulee siihen tilanteeseen. Vanhemman jengin on välillä vaikeaa tajuta, että nyt ei ole sopiva hetki”, Brand sanoo.

”Alkuaikoina mun numero löytyi jostain netistä, ja oli sellaisia päiviä, että fanit soittelivat tauotta. Joskus oli kivaa jutella, mutta kyllä se myös alkoi ärsyttää,” Galle jatkaa.

Joskus ärsyttää myös toisen osapuolen naama. JVG:n keskinäisestä yhteistyöstä on aina puhuttu pelkästään hyvää. Kirjassa kerrotaan, kuinka pitkän kevätkeikkarupeaman keskellä Galle toteaa, että nyt voisi tarvita myös hetken ilman toista osapuolta. Mistään ison tauon tarpeesta ei silti ole kyse, sellaiseen kaksikko ei usko.

”Keväällä tehtiin todella paljon keikkaa. Nyt ollaan syksyksi jo vähän rauhoitettu sitä. Mutta kyllä aina pitkän pelikaudenkin jälkeen tulee sellainen olo, että nyt ei halua hetkeen nähdä niitä pelikavereita”, Brand sanoo.

Ennen kaikkea Etenee jättää miettimään JVG:n tulevaisuutta. Siihen kirja ei anna selvää vastausta. Viimeisellä sivulla oleva ”Vastahan tässä ollaan päästä alkuun” -toteamus on varsin ympäripyöreä.

Viitteitä toki annetaan. Spotify-suosion sijaan kaksikolle on nyt oleellisempaa, että kappaleista tulisi ajattomampia klassikoita. Räppäämisen lisäksi kiinnostaisi alkaa laulaa enemmän kappaleilla. Loppuunmyydyistä areenoista on ”vielä pari askelta huipulle”.

JVG:n suosiossa on oleellista se, että heitä vastaan ei ole missään vaiheessa syntynyt esimerkiksi Cheekiin verrattavaa nettivihaa. Ei, vaikka nyt heidän festarikeikoillaan on jo vähintään yhtä paljon yleisöä kuin Cheekillä. Ei, vaikka he ovat nousseet suosioon vielä nopeammin kuin Cheek.

JVG:n arvelee, että heidän säästymisensä suurelta nettivihalta johtuu siitä, että he ovat ”kansanmiehiä”. Se on ovela ilmaisu sille, että JVG onnistuu miellyttämään suuren yleisön lisäksi myös monia kriitikoita, koska he ovat aloittaneet uransa pienellä Monsp-levy-yhtiöllä ja tehneet yhteistyötä monien pienten piirien räppäreiden kanssa.

Yksiselitteistä vastausta tulevaisuudelleen Brand ja Galle eivät kerro nyt Siltalan tiloissakaan.

”Tähän asti ollaan menty koko ajan ylöspäin. Kun lakipiste on saavutettu, tavoitteena on sen jälkeen pysyä siellä.”

Se on luultavasti kovin tavoite, mitä suomalaisessa musiikkikentässä artisti voi itselleen asettaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rap-musiikki
 • Musiikki
 • JVG
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  4. 4

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen
  3. Pep Guardiola näpäytti Cityn juhlimisesta hermostunutta José Mourinhoa – ”Minä olen se kaveri, joka kannusti juhlimaan”
  4. Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?
  5. Televisiosarjat Myrskyn jälkeen ja Aallonmurtaja kahmivat ehdokkuuksia Kultaisesta Venlasta
  6. Dagens Nyheter: Ruotsia kuohuttaneesta kulttuuripiirien ahdistelijasta eli ”Kulttuuriprofiilista” aloitettiin esitutkinta
  7. Mustan Barbaarin äiti ja sisko saivat sakkotuomiot poliisin vastustamisesta Helsingissä – rap-artisti arvosteli alun perin viranomaisten toimintaa
  8. Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”
  9. Teatterisyksy ei kangistunut juhlahumussa pelkäksi pönötykseksi – seitsemän näytelmää sai täydet viisi tähteä, osaan ehtii vielä
  10. Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”
  11. Ilkivalta pysäytti junan Kymenlaaksossa – ”Se oli kova törmäys”, kertoo matkustaja
  12. Näytä lisää