Kulttuuri

Viisi asiantuntijaa arvioi 90-vuotiaan Ylen tulevaisuutta: Kymmenenkin vuoden päästä rahoitus on turvattu, mutta yleisöstä on taisteltava

Tänään 90 vuotta täyttävän Yleisradion kohtalo on täysin sen johdon käsissä, sanoo entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner.

Suomalaisilla on vahva valtiollinen yleisradioyhtiö vielä kymmenenkin vuoden jälkeen, jos Yleisradion johto pelaa korttinsa oikein ja tekee järkeviä ratkaisuja. Yle toki voi maalata myös itsensä nurkkaan, jos Ylen johto ei älyä reagoida mediakentän muutoksiin eikä osaa lukea ajan merkkejä. Näin uskoo Ylen entinen toimitusjohtaja, viestintä­toimisto Kreabin Suomen-yhtiön toimitusjohtaja Mikael Jungner (sd).

”Ylen kohtalo on täysin Ylen johdon käsissä. En usko, että poliittista painostusta on odotettavissa tulevina vuosina. Yle selvisi kuivin jaloin ehkä Yle-kriittisimmän hallituksen selonteosta alkukesästä”, hän toteaa.

Yleisradion julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusmallia arvioinut Arto Satosen (kok) parlamentaarinen työryhmä sai mietintönsä valmiiksi kesäkuun puolivälissä. Työryhmä ei esittänyt muutoksia Ylen nykyiseen rahoitusjärjestelmään. Se ei ­liioin esittänyt Ylen tehtävään mitään dramaattisia muutoksia.

”Toki rahaa Yleisradiolla on käytössä suhteellisesti ottaen vähemmän kymmenen vuoden kuluttua kuin nyt, koska yle-veroon ei ole näissä taloudellisissa näkymissä odotettavissa indeksikorotuksia”, Jungner jatkaa.

Tasan 90 vuotta sitten ensimmäisen ohjelmansa radioaalloille lähettänyt Yle ei voi kuitenkaan rakentaa ohjelmakarttaansa kymmenen vuoden kuluttua samoin kuin nyt, jos se haluaa taata tulevaisuutensa.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja, viestintäpolitiikkaan erikoistunut Kimmo Sasi uskoo, että meillä on kymmenen vuoden kuluttua koko lailla erilainen Yle. Yhtiö joutuu sopeuttamaan toimintaansa uusissa olosuhteissa.

”Epäilen, että Ylen resursseja joudutaan pienentämään, jotta kilpailutilanne kaupallisen me­dian kanssa pysyy reiluna.”

Sasi arvioi, että Yle joutuu tulevaisuudessa profiloitumaan kotimaiseen draamaan ja uutistoimintaan. Samalla se joutuu luopumaan sisällöstä, jollaista kaupalliset mediat tekevät.

Mikael Jungner pitää yhtenä kohtalonkysymyksensä sitä, miten Yle pystyy lisäämään ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta ja näin tarjoamaan kanavillaan myös vahvaa indie-ohjelmistoa. Tätä edellytti myös Satosen työryhmä mietinnössään.

Kuskin paikalla on pidettävä ratti tiukasti käsissä. Mikael ­Jungnerin mielestä piittaamattomalla toiminnalla ja lyhytnäköisillä ratkaisulla voidaan ajautua 30 vuoden kuluttua tilanteeseen, jossa Yleä ei enää ole.

”Yle joutuu miettimään kuitenkin rahakäyttönsä uusiksi, koska vaatimukset ja haasteet kasvavat tulevina vuosina. Samalla rahalla täytyy saada aikaiseksi enemmän. Lisäksi Ylen täytyisi pystyä panostamaan huomattavasti enemmän media-alan ekosysteemiin, jolla tarkoitan riippumattomilta tuottajilta ostettavaa ohjelmistoa”, Jungner huomauttaa.

Hänen mielestään Ylen on nähtävä asemansa osana koko mediakenttää eikä bunkkeroitua eristäytyneeksi saarekkeeksi. ”Näiden indie-ostojen tarkoitus on myös sitoa Yle muuhun mediaan ja avata kanavia ammattitaitoiselle median tekemiselle. Yle ei voi vain ajatella itseään, vaan sen on luotava Suomeen kaupallisesti vahva mediatuotanto omilla ostoillaan. Se merkitsee tältä osin toiminnan kohdentamista uudella tavalla.”

Indie-ostot myös lisäävät sanan- ja ilmaisuvapautta, mikä on yksi Ylen julkista tehtävistä.

Mikael Jungnerin mukaan Ylen on myös vastattava haasteeseen, joka koskee vuorovaikutuksen voimakasta lisäämistä, eritoten verkossa. ”Kaupallinen media on paljon pitemmällä verkon vuorovaikutuksessa kuin Yle, jonka on jo siksi ehdottomasti panostettava tulevina vuosina vuorovaikutukseen.”

Mikael Jungner toki myöntää, että Yle lähti etujoukossa digitalisoimaan sisältöjään, mutta hänen mielestään sen jälkeen vauhti on laantunut. ”Ylen Areenan menestys on perustunut hyvään ajoitukseen. Se tuli riittävän varhain markkinoille eikä esimerkiksi Netflix ole pystynyt murtamaan sen asemaa. Muissa Pohjoismaissa kansalliset yleisradioyhtiöt ovat jääneet Netflixin jalkoihin”, hän jatkaa.

Toimittaja, tutkija ja digitaalisen Long Play -palvelun yksi perustajajäsen Johanna Vehkoo taas katsoo, että Yle on on selvinnyt kaiken kaikkiaan hyvin digitalisaation haasteista. ”Reuters-instituutin tänä vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan Yle ja BBC ovat edelläkävijöitä yleisradioyhtiöiden joukossa. Menestys perustuu paljolti siihen, että Ylessä vallitsee digi-myönteinen kulttuuri. Tässä mielessä Ylen tulevaisuus näyttää hyvältä.”

Johanna Vehkoo pitää Ylen suurimpana uhkana poliittisen ohjauksen mahdollista lisääntymistä. Poliittinen valtataistelu ei saisi sanella millään tavalla journalismia. Riippumattomuus on itseisarvo, puhutaan sitten uutistoiminnasta tai viihteestä.

”Ei tämä nykyinen hallitus ole lajissaan viimeinen. Vaarallisena suuntauksena pidän sitä, että jo nyt Ylen strategiaa ei hyväksy yhtiön hallitus vaan hallintoneuvosto, joka koostuu poliitikoista”, Vehkoo sanoo. ”Poliittisesti ohjailtu tiedonvälitys ei ole demokratian kannalta hyvästä.

Hän uskoo, että suurin muutos Ylen tarjonnassa kymmenen vuoden kuluttua näkyy tv-toiminnassa, koska lineaarisen television merkitys vähenee no­peasti. Televisio-ohjelmatkin siirtyvät yhä selkeämmin verkkoon, koska potentiaaliset katsojatkin ovat siellä.

Mikael Jungner puolestaan sanoo, että Ylessä erityisesti ra­dion tulevaisuus näyttää valoisata. Yksi syy piilee siinä, että ra­dion kuuntelu vapauttaa kuuntelijan tekemään muutakin kuin vain kuuntelemaan. Kymmenen vuoden kuluttua kiire on lisääntynyt ja ihmisten aika on yhä enemmän kortilla.

Kansanedustaja Elina Lepomäen mielestä julkisrahoitteinen Yleisradio pitäisi tulevaisuudessa supistaa lähinnä tieto- ja arkistopalveluksi.

”Se tuottaisi kansalaisille ja myös muille viestimille kansallista tietoa arkistoon. Yle ylläpitäisi uusia ja vanhoja sisältöjään arkistossa, jotka olisivat kaikkien käytössä.”

Hän sanoo, että Yle voisi tuottaa omia uutisia, mutta ei välttämättä alueellisia uutisia, mikäli paikalliset kaupalliset mediat hoitaisivat uutisoinnin. ”Yle olisi eräänlainen tiedon alusta, ei niinkään broadcast perinteisessä mielessä.”

Kansanedustaja, Sdp:n varapuheejohtaja Sanna Marin toivoo, että suomalaisilla olisi myös kymmenen vuoden kuluttua yhtä vahva ja riippumaton Yle kuin nyt. Hänen mielestään viime aikoina on ollut havaittavissa huolestuttavia piirteitä siitä, että Ylen nykyistä rahoituspohjaa – Yle-veroa – käytetään jonkinlaisena poliittisena kiristysruuvina. ”Näin ei saisi olla. Ylen rahoitus täytyy turvata, koska se takaa riippumattomuuden ja puolueettomuuden. Suomi tarvitsee median, joka ei ole riippuvainen ulkopuolisista mainosrahoista.”

Hän korostaa että Ylen asema tai rahoitus ei saisi olla kiinni siitä, mitkä puolueet ovat kulloinkin hallituksessa. ”Ei saisi olla sellaista heilahtelua, että Ylen asemaa pohditaan vaalikausittain. Tietysti täytyy olla selvät yhteiset pelisäännöt.”

Erityisesti Sanna Marin toivoo, että Yle kehittäisi entisestään Yle Arenaa. ”Se saisi olla kattavampi, ajankohtaisempi ja nopeampi. Siitä voisi tehdä digitaalisen ajan kasalliskirjaston.”

Marin muistuttaa, että on vaikea ennustaa, miltä Yle näyttää kymmenen vuoden kuluttua, koska teknologinen kehitys on aina nopeampaa kuin luullaan. ”Ei voi tietää, minkälaisilta alustoilta Ylen ohjelmia ylipäänsä seurataan.”

Myös Johanna Vehkoo korostaa, että on mahdotonta tietää, miltä mediamaisema näyttää kymmenen vuoden kuluttua. ”Suomi on kymmenen vuoden kuluttua aika lirissä, jos emme ole puolustaneet kansalaisten oikeutta julkiseen palveluun. Yle luonnollisesti joutuu kohtaamaan samat ongelmat, joiden kanssa kaupallinen media taistelee.”

Mikael Jungner odottaa, että kymmen vuoden kuluttua Yle on löytänyt toimivat yhteistyömallin kaupallisen median kanssa. Hänen mielestään se on välttämätöntä myös Ylen oman tulevaisuuden kannalta. ”Ylen oman uutistoiminnan kannalta olisi kohtalokasta, jos MTV3 lopettaisi uutislähetyksensä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  3. 3

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  7. 7

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  8. 8

   Kela harkitsee äitiyspakkaukselle uutta nimeä – Yleisöltä tuli muutamassa tunnissa 4 000 nimiehdotusta

  9. 9

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  10. 10

   Skeittari yritti haastaa poliisia tappeluun ja sylki vartijan päälle – luvaton rullalautailu johti käsirysyyn Elielinaukion pysäköintihallissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää