Kulttuuri

Feministinen Tulva-lehti saa ensimmäisen miespäätoimittajan, mutta lehteä julkaisevan Unionin jäseneksi hän ei voi liittyä

Naisasialiitto Unionin vt. pääsihteeri: Tero Kartastenpää valittiin tehtävään, koska hän oli pätevin

Feministinen kansalaisjärjestö Naisasialiitto Unioni on linjannut 1960-luvulta lähtien, ettei se ota jäsenikseen miehiä. Myöskään Unionin julkaiseman Tulva-aikakauslehden toimituksessa ei ole työskennellyt miehiä.

Nyt Unioni on valinnut Tulvan päätoimittajaksi ensimmäistä kertaa miehen.

Tehtävään valittu on 38-vuotias kokenut journalisti Tero Kartastenpää.

Rekrytointi on poikkeuksellinen. ”Naisasialiitto Unioni hyväksyy jäsenikseen vain naisia heidän itsemäärittelyoikeuttaan kunnioittaen, ja työntekijöiden joukossa mies on harvinaisuus”, vahvistaa Naisasialiitto Unionin vt. pääsihteeri Taru Anttonen.

Tähän asti järjestössä on työskennellyt vain muutama mies, Anttosen muistikuvan mukaan lähinnä Tulvan ilmoitusmyyjänä sekä mahdollisesti järjestön siivoojana.

Kartastenpää on jo aloittanut työssään ja toimii siinä päätoimittaja Atlas Saarikosken vanhempainvapaan ajan eli ainakin ensi kesäkuuhun asti.

Mutta mikä lopulta käänsi Naisasialiitto Unionin kurssin?

”Tero Kartastenpää valittiin tehtävään siksi, että hänellä oli tarjota uskottavin visio Tulvan tulevaisuudesta. Hän oli myös hakijoista pätevin”, Anttonen sanoo.

Kartastenpään takana oli myös tasa-arvolaki. Anttosen mukaan olisi ollut lain vastaista, mikäli rekrytoinnissa olisi harjoitettu sukupuolista syrjintää.

Keskustelua valinta kyllä aiheutti, Anttonen paljastaa. ”Harvoin rekrytoinnit menevät muutenkaan suit sait. Mutta päädyimme hallituksessa siihen, että pätevin valitaan.”

Kartastenpää halusi hakea tehtävään, sillä hän pitää ensi vuonna 15 vuotta täyttävän lehden aihepiiriä, feminismiä, tärkeänä.

Hän on opiskellut jo 1990-luvulla Turun yliopistossa naistutkimusta ja käsitellyt aihepiiriä koko journalistin uransa ajan.

Kartastenpää on työskennellyt aiemmin muun muassa kansainvälisen FAT-taidelehden päätoimittajana, Aamulehdessä, Veli-lehdessä sekä kirjoittanut Imageen, Trendiin ja Helsingin Sanomiin.

Kartastenpään mukaan Tulvan tehtävänä on miettiä, miten vastustetaan erityyppistä sortoa ja toisaalta siirrytään kohti sukupuolten moninaisuuden hyväksyvää yhteiskuntaa.

”Opin jo Kangasalan perukoilta Turkuun muuttaneena nuorukaisena, ettei sukupuolta tarvitsekaan ottaa ihan sellaisenaan, lukittuna. Se oli innostavaa, ja se tunne on säilynyt”, hän sanoo.

Tulvalla voisi olla uuden päätoimittajan mukaan vielä nykyistä enemmänkin mahdollisuuksia olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Varsinkin nyt, kun feminismi tuntuu olevan läsnä monissa keskusteluissa ja nousemassa mukaan parlamentarismiinkin yhä näkyvämmin.

Joillakin ihmisillä on oletus, että Tulvalla ja Naisasialiitto Unionilla olisi jokin yhteys tuoreeseen Feministiseen puolueeseen.

Näin ei kuitenkaan ole. Päätoimittaja korostaa, että lehti on puolueeton. Se toimii täysin erillään kaikista puolueista, myös Feministisestä puolueesta.

Tero Kartastenpää ymmärtää, että Unioni on tehnyt ison poikkeuksen valitessaan päätoimittajan tehtävään juuri hänet. Toisaalta hän myös tietää, miksi näin tapahtui, juuri nyt.

”Lehdessä ei haluta liikkua enää pelkästään miesten ja naisten vastakkainasettelussa. On muitakin kulmia. Se, että minä olen mies, ei ole enää niin oleellista.”

Miehenä Kartastenpää ei saa silti edelleenkään olla Unionin jäsen. Asia on häntä kiinnostanut siinä määrin, että hän on tehnyt aiheesta joskus jutunkin.

”Hain sinne kannatusjäseneksi nimellä Tarja Järvinen – Järvinen on äitini tyttömini ja Tarja oli hommage Tarja Haloselle.”

Jutun motiivina oli Kartastenpään mukaan ”tukea hyvää järjestöä” ja toisaalta saada heidät miettimään asiaa uudemman kerran.

”Ja kyllä siellä on mietittykin. Mutta se on heidän oma asiansa, millaisia jäseniä he ottavat”, hän sanoo.

Hän sanoo ymmärtävänsä ja kunnioittavansa Unionin periaatetta.

”Pitää kunnioittaa sitä, että on ihmisiä, jotka haluavat naisille oman suojatun järjestön ja tilat. Tämä ei ole niin yksinkertainen juttu. Mutta olen iloinen, että minut on tällaisena miesoletettunakin valittu nyt päätoimittajaksi.”

Tulvaa ollaan parhaillaan uudistamassa, ja Kartastenpää johtaa tätä työtä.

Toimitukseen kuuluvat hänen lisäkseen toimituspäällikkö Erika-Evely ”Ee” Eisen, art director Viivi Prokofjev ja kuvatoimittaja Dora Dalila. Tämän lisäksi lehdellä on laaja joukko avustajia.

Uudistuksen taustalla on Naisasialiitto Unionin halu kasvattaa Tulvan tilausten määrää. Aiemmin lehti on ollut pääosin jäsenlehti, mutta nyt toivotaan, että lehti kasvattaisi lukijakuntaansa ja siten myös talouttaan.

”Toki tavoite on myös, että tietous feminismistä leviäisi yhteiskunnassa ja herättäisi laajemmin keskustelua”, Taru Anttonen sanoo.

Tähän asti printtilehden painos on ollut noin 3 000, lukijoita on ollut noin 9 000. Tulevaisuudelle tavoitteena on ”merkittävä kasvu”, sanoo Anttonen.

Uuden päätoimittajan journalistinen linja ei poikkea isosti aiemmasta. ”Tarkoitus on tukea feminismiä”, Kartastenpää sanoo.

Enemmän uudistus näkyy ulkoisesti. Lehdestä on tarkoitus tehdä ”esinemäisempi”, fyysisesti kokemuksellinen esine, jota ei netissä voi kokea. Samalla lehden sisällöstä tehdään aiempaa ajattomampaa.

”Tavoite on, että lehti olisi ihan ok, vaikka se olisi siinä pöydällä vielä puolen vuoden päästä”, Kartastenpää sanoo.

Oikaisu 16.9. klo 10.38: Korjattu tieto, että Naisasialiitto Unioni ei olisi ottanut koskaan miesjäseniä. Tieto oli virheellinen: Unionin perustajissa oli vuonna 1892 sekä miehiä että naisia, ja jäseniksi otettiin miehiä aina 1960-luvulle asti.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Tulva
 • Feminismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  7. 7

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Cheek kertoo, millainen on Jare Tiihonen – väkivaltaa, rötöstelyä ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

   Tilaajille
  10. 10

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää