Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Uudistunut Justin Bieber esiintyi Hartwall-areenalla rutinoituneesti

Esiintyessään Bieber muistuttaa altaassa uivaa delfiiniä, joka välillä tekee taidokkaita hyppyjä, kirjoittaa HS:n kriitikko Iida Sofia Hirvonen.

Kun Justin Bieber esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa keväällä 2013, hänen uransa oli pahassa murrosvaiheessa. Ristiriita nössön teinipoptuotannon ja rock-elämäntyylin välillä oli räikeä.

Hahmona Bieber oli tuolloin kuin kaksinaamainen rippileirin isonen, joka päivällä lausuu silmät kiinni Isä meidän -rukousta, mutta yöllä houkuttelee tyttöjä moottoripyöränsä kyytiin ja vie heidät hämäriin kotibileisiin pelaamaan räsypokkaa ja ottamaan hittiä bongista.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, Bieber laskeutuu Hartwall-areenan lavalle katonrajasta lasikuution sisällä. Hän aloittaa setin Mark My Words -kappaleella samalla, kun taustakankaalle heijastetaan vaporwave-henkisiä kreikkalaisten patsaiden kuvia.

Purpose-kiertueella hänen settinsä koostuu lähes yksinomaan uuden levyn kappaleista. Bieber on marittanut Boyfriendia, As Long As You Love Me:tä ja Babya lukuunottamatta vanhojen levyjen biisit roskikseen. Poikabändimusa on lastenmusaa, eikä se sovi uuteen, EDM-vaikutteiseen tyyliin.

Sen sijaan, että Bieber olisi parin vuoden takaisten sekoilujen jälkeen “romahtanut” tai siistinyt imagonsa täydellisesti, hän rakensi itsensä uudelleen.

Vuosi sitten hän teki Purpose-levylle biisejä Bloodin ja Skrillexin kaltaisten huipputuottajien kanssa. Sorry-hitissä Bieber pyysi sielukkaasti anteeksi. Hän ei peitellyt lähimenneisyyden sekoilujaan, vaan muutti ne onnistuneesti autenttisuuden rakennuskappaleiksi.

Bieberistä tuli hetkessä kuumaa kamaa, langennut enkeli ja James Dean -tyyppinen herkkä kapinallinen, jonka fanittamisen kanssa kaikki coolit tyypit flirttailivat. Kanye West kertoi haluavansa tehdä Bieberin kanssa yhteistyötä ja ranskalainen Vetements-vaatemerkki teki paitoja, joissa luki Justin 4ever.

Bieber on puolestaan kopioi fontteja myöten Vetementsiä omissa kiertuepaitoihinsa, joissa lukee BIGGER THAN SATAN -tyyppisiä ”provokatiivisia” tekstejä.

Uudistumisesta huolimatta Bieberin esiintyminen on yhtä rutinoitunutta suorittamista kuin aiemmin. Kun Bieber tanssii, liikkeet ovat automatisoidun kulmikkaita ja housut meinaavat usein pudota jalasta. Kun hän laulaa, hänen äänensä soi puhtaasti ja persoonattomasti, kuin se tuotettaisiin jossain generaattorissa. Ilme hänen kasvoillaan on poissaoleva, kuin serotoniini olisi kadonnut hänen aivoistaan.

Kun Bieber soittaa akustista kitaraa violetilla plyysisohvalla, hän tekee sen taidokkaasti, mutta vastaavalla innolla kuin trubaduuri, joka lusii illasta toiseen risteilylaivan pubin nurkassa. Fanit toki kirkuvat, nostavat älypuhelimensa ilmaan ja laulavat hartaasti mukana etenkin balladien aikana, mikä tekee tunnelmasta sympaattisen ja intiimin.

Bieber laulaa muutaman biisin jonkinlaisen ”häkin” tai kuution sisällä. Häkit toimivat vertauskuvina Bieberin ongelmalliselle julkisuussuhteelle.

Vielä muutama vuosi sitten hän kommunikoi aktiivisesti faneilleen Twitterissä ja Instagramissa. Nyt Bieber on vetäytynyt sosiaalisesta mediasta kokonaan.

Hän ei enää ota yhteiskuvia fanien kanssa, koska on kertonut tuntevansa olonsa ”häkkieläimeksi”. Esiintyessään Bieber muistuttaa häkkieläintä yhä, tai pikemminkin altaassa uivaa delfiiniä, joka välillä tekee taidokkaita hyppyjä.

Bieberillä on vielä matkaa tämän ajan isoimpien poptähtien, kuten Beyoncén tai Rihannan sarjaan. Sinne päästäkseen Bieber tarvitsee lisää biisejä ja tyyliä. Ehkä Bieber ei pääse sinne koskaan.

Keikan kohokohtia ovat raskaalla räppituotannolla soivat No Sense ja No Pressure sekä viimeiseksi esitetty euforinen Sorry. Sorryn lopussa Bieberin musta T-paita ja hiukset ovat feikkisateesta märät. Bieber näyttää kastuvan mielellään.

Hän on 22-vuotias. ”Uusi elämä” on vasta alussa ja kaikki on anteeksiannettu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää