Kulttuuri

Muumit pääsivät Pariisin muotiviikoille – Aalto-muotimerkin näytöksessä ammennettiin Tove Janssonin tuotannosta

Tuomas Merikosken Aalto-merkin muotinäytös otti inspiraationsa Tove Janssonin Vaarallinen matka -kirjasta

Muumeja Pariisin muotiviikoilla? Kyllä. Tiistaina uusimman mallistonsa muotiviikkojen virallisessa kalenterissa esitellyt muotimerkki Aalto oli koristellut vaatteensa Tove Janssonin Vaarallinen matka -kirjan (1977) kuvituksin.

Mallistossa nähtiin muun muassa Jansson-kuviolla kuorrutettuja housupukuja ja mekkoja, muumiaiheisia t-paitoja sekä muun muassa farkkutakkeja ja neuleita, joihin on lisätty muumihahmoja. Käsinkirjailtuja pistokkaita koristi Tuutikki-hahmo.

Aalto on Louis Vuittonilla ja Givenchyllä työskennelleen Tuomas Merikosken oma merkki, joka esitteli debyyttikokoelmansa keväällä 2015.

Suomalaista kulttuuria Merikoski käytti jo ensimmäisessä kokoelmassaan. Siinä valokuvaaja Jouko Lehtolan kuvat suomalaisesta nuorisokulttuurista koristivat takkeja ja muita yläosia. Viime keväänä esitelty mallisto puolestaan otti teemakseen saamelaisnuoret Helsingissä.

Yhteys nuorisokulttuuriin löytyy myös uusimmasta Uusi Fantasia -nimisestä kokoelmasta. Tuomas Merikosken mukaan kokoelma sekoittaa muumimaailmaa muun muassa grunge-liikkeen ideologiaan.

Merikosken mukaan mallistossa ei ole kyse vain muumimaailman fantasiaelementeistä, vaan tematiikalla on yhteys myös siihen, mitä maailmassa nyt tapahtuu. Hän viittaa erityisesti äärioikeiston nousuun.

”Muumimaailma symboloi sellaista maailmaa, jota meidän pitäisi miettiä ja jota kohti meidän pitäisi pyrkiä”, Merikoski kertoo puhelimitse Pariisista. ”Sellaista, joka hyväksyy erilaisuuden.”

Kaikki Aallon näytöksessä nähdyt vaatteet eivät mene sellaisenaan kauppoihin, sillä muumiaiheita käytettiin erityisesti vintagevaatteista muokatuista uniikkiasuista koostuvassa pienoismallistossa.

Tuomas Merikosken mukaan muumiteema näkyy kuitenkin myös osassa kauppoihin myytävää päämallistoa. Siihen kuuluvat muun muassa tämänkin artikkelin yhteydessä näkyvät vihreäpohjaiset asut.

Muumi-hahmojen lisensoinnista vastaavan Moomin Charactersin Milla Kallijärven mukaan on poikkeuksellista, että Vaarallisen matkan kuvitukset annettiin muotisuunnittelijan käyttöön kokonaisuudessaan, sillä kirjaa pidetään yhtenä Tove Janssonin hienoimmista taiteellisista kokonaisuuksista. Aikaisemmin kirjasta on lisensoitu vain juhlia ulkosalla kuvaava kuvitus.

Vaikka muumit eivät ole Pariisin muotiviikkojen vakiovieraita, on muodilla ja muumeilla ollut tiivis yhteys aiemminkin.

Syksyllä 2014 suomalaismerkki Ivana Helsinki esitteli muumiaiheisen malliston, josta povattiin hittiä Aasian markkinoille. Moomin Characters on tehnyt yhteistyötä myös japanilaisen Uniqlo-vaateketjun sekä amerikkalaissuunnittelija Anna Suin kanssa.

Tuomas Merikosken haastattelun viime syksyltä voi lukea täältä. HS kirjoitti myös Aallon viime kevään näytöksestä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pariisin muotiviikot
 • Muoti
 • Muumit
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää