Kulttuuri

Adonis, Dylan, Oates vai Thiong’o? Veikkaukset kirjallisuuden Nobelin saajasta kiihtyvät

Ruotsin akatemia lykkäsi tämänvuotista kirjallisuuden Nobel-palkinnon julkistusta viikolla, mikä on synnyttänyt huhuja eripurasta komitean kesken.

Etenkin ruotsalaisissa sanomalehdissä on uumoiltu, että Tukholmassa on muhimassa iso kirjallinen skandaali.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon myöntävä Ruotsin akatemia on nimittäin lykännyt päätöksen tämänvuotisesta kirjallisuuden nobelistista viime maanantaina alkaneen palkintokimaran päätöspisteeksi.

Yleensä Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan nimi on ollut selvillä päivää myöhemmin kuin kemian nobelistin nimi ja päivää ennen kuin Oslossa on paljastettu, kuka saa vuosittaisen Nobelin rauhanpalkinnon.

Esimerkiksi Expressen, Göteborgs-Posten ja Dagens Nyheter ovat vihjanneet, että viivästymisen syynä on Ruotsin akatemiassa vallitseva eripura voittajasta. Tämän selityksen mukaan yksimielistä päätöstä yritetään sorvata yliajalla.

Samoin on epäilty, että Ruotsin akatemian vakituisen sihteerin Sara Daniuksen sairausloma on pannut aikataulut uusiksi. Hän aloitti vakituisen sihteerin pestinsä viime vuonna. Häntä ennen akatemiaa johti kirjailija Peter Englund.

Ruotsin akatemian jäsen, kirjailija Per Wästberg on tosin kumonnut julkisuudessa huhut akatemian sisäisistä ristiriidoista. Hän on korostanut, että viivästymisen syynä on puhdas matematiikka.

Ruotsin akatemian sääntöjen mukaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja seulotaan neljässä peräkkäisessä kokouksessa, jotka pidetään aina torstaisin Tukholman vanhalla pörssitalolla.

”Nobelistin seulonta alkaa aina syyskuun toiseksi viimeisenä torstaina. Tänä vuonna se osui 22. päiväksi syyskuuta, mikä tarkoittaa sitä, että viimeinen kokous pidetään vasta 13. päivänä lokakuuta”, Per Wästberg totesi tietotoimisto AP:lle jo syyskuun lopulla.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittajan nimi on tänä vuonna selvillä vasta samana päivänä, kun Ruotsin akatemia pitää sääntöjen edellyttämän viimeisen kokouksensa.

Per Wästbergin mukaan Sara Danius avaa salamavalojen räiskeessä Tukholman vanhan pörssitalon neuvotteluhuoneen oven totuttuun tapaan Suomen aikaan kello 14 ja ilmoittaa salissa kärkkyville tiedotusvälineille, kenelle akatemian viisijäseninen Nobel-komitea on myöntänyt Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

Palkinto on arvoltaan noin 840 000 euroa. Viime vuonna palkinnon sai dokumentaarisista romaaneistaan tunnettu valkovenäläinen Svetlana Aleksijevitš.

Nyt noussut kohu Ruotsin akatemian päätöksen viivästymisestä ei ole sinänsä mikään poikkeusilmiö. Nobelin kirjallisuuspalkinto on poikinut perinteisesti skandaaleja jo ennen palkinnon myöntämistä ja erityisesti palkinnon myöntämisen jälkeen.

Palkinnolla – kuten siitä käytävällä julkisella keskustelulla – on pitkät perinteet. Nobelin kirjallisuuspalkinto myönnettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1901. Toinen maailmansota esti kirjallisuuspalkinnon jakamisen vuosina 1940–44. Palkintoa ei jaettu liioin vuonna 1935.

Ruotsin akatemia on vuosikaudet pystynyt tilkitsemään tietovuodot. Itse asiassa vain ranskalaisen Claude Simonin palkitseminen vuonna 1985 livahti etukäteen julkisuuteen tunteja ennen h-hetkeä – joko varmana tietona tai valistuneena arvauksena.

Nobelin palkinnon mahdollisesta saajasta käytävä julkinen keskustelu on kuitenkin useimmiten varsin hataralla pohjalla. Faktoja on niukasti.

Monet uskovat usein virheellisesti, että Ruotsin akatemia yrittää palkita jonkun sellaisen kirjailijan, joka on juuri kyseisenä vuonna ollut jotenkin ajankohtainen.

Harva kirjailija kuitenkaan ponnahtaa suoraan niiden puolen tusinan kirjailijan lyhyelle listalle, jolta Nobel-komitea valintansa lopulta tekee. Sitten Nobel-komitea vielä hyväksyttää ehdotuksensa palkinnon saajaksi koko Ruotsin akatemialla. Ajankohtaiselta näyttävä päätös on usein pitkän prosessin tulos.

Usea kirjailija on saanut odottaa palkintoaan jopa vuosikymmeniä. Esimerkiksi amerikkalainen menestyskirjailija John Steinbeck sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 19 vuotta sen jälkeen, kun hänet oli ensimmäisen kerran nostettu ehdolle palkinnon saajaksi.

Tänä vuonna voisi olla hyvinkin rock-musiikin ikitähden Bob Dylanin vuoro. Historiallinen päätös olisi pr-voitto Ruotsin akatemialle. Se siirtäisi akatemian sähköaikaan samaan tapaan kuin Bob Dylan toi sähköt folk-musiikkiin Newportissa heinäkuun lopulla 1965. Dylanin merkitystä tuskin kukaan kieltää. Harvalla runoilijalla on yhtä laaja lukijakunta. Hänen palkitsemisensa olisi myös historiallinen teko. Päätös merkitsisi kautta aikain ensimmäistä Nobelin palkintoa rock-lyriikalle ja tekisi siitä kirjallisissa piireissä vihdoin sananmukaisesti hovikelpoisen kirjallisuuden lajin.

Pahoillani en liioin olisi, jos palkinto vihdoinkin menisi amerikanjuutalaiselle prosaistille Philip Rothille (s. 1933), joka debytoi jo 1959 ja on edelleen armottomassa vedossa. Hän on yksi suurimmista aikalaiskirjailijoista – elävä klassikko, joka kirjoittaa pirullisen oivaltavasti elämää ja historiaa uusiksi, tosin ehkä liian maskuliinisesta näkökulmasta Sara Daniuksen makuun.

En pidä ongelmana sitä, että amerikanjuutalainen kirjallisuus nappaisi laskutavasta riippuen toisen tai kolmannen Nobel-palkintonsa. Kanadassa syntynyt Saul Bellow sai palkinnon 1976, puolalaissyntyinen Isaac Bashevis Singer taas 1978. Väitetään, että lokakuussa 1976 Ruotsin akatemia harkitsi hetken jopa myöntävänsä Nobelin kirjallisuuspalkinnon jaettuna Saul Bellowille ja Isaac Bashevis Singerille.

Philip Rothin varteenotettava amerikkalainen vastaehdokas on Valkoisen kohinan, Alamaailman ja Vaa’an kirjoittaja Don DeLillo.

Äärimmäisen tuottelias Joyce Carol Oates on odotellut palkintoa jo 1980-luvulta asti. Viimeksi palkinto meni Yhdysvaltoihin 1993, jolloin Nobelin sai Toni Morrison.

Vielä pitempään paitsiossa on ollut Israel, jolla on kaksi tasavahvaa ehdokasta: David Grossman ja Amos Oz. Lähi-idän poliittinen tilanne ei varmasti helpota Ruotsin akatemian valintaa.

Afrikallakin on useampi varteenotettava ehdokas. Yllättävän paljon nostetta on ollut viime vuosina mosambikilaisella, portugaliksi kirjoittavalla Mia Coutolla (s. 1955), jolle myönnettiin toissa vuonna usein Nobel-palkintoa ennakoiva Neustadtin kansainvälinen kirjallisuuspalkinto. Päätös toisi Nobel-palkinnon 13 vuoden tauon jälkeen Afrikkaan. Ympäristökysymysten esiin tuojana tunnettu António Emílio Leite Couto on siviiliammatiltaan biologi. Mia Couto on hänen kirjailijanimensä.

Kirjallisesti painokkaampi valinta olisi nostaa kirjallisiin parrasvaloihin Somaliassa syntynyt Nuruddin Farah, jonka henkilöhistoriaan tiivistyy sodanjälkeisen maailman armoton uusjako, pakolaisuus.

Kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen kolmannelle sijalle on noussut aiemmin James Ngugin nimeä käyttänyt kenialainen Ngugi Wa Thiong’o, joka piipahti yllättäen Suomessakin kahdeksisen vuotta sitten.

Vaikka Ruotsin akatemia on korostanut välttävänsä avointa päivänpolitikointia, on mahdollista, että poliittiset jännitteet eivät sittenkään muodostu esteeksi palkita ranskankielisessä Syyriassa syntynyt, arabimaailman ehkä merkittävin nykyrunoilija Adonis.

Näin Ruotsin akatemia nostaisi esiin Syyrian sodan siviiliuhrit sekä koulujen ja sairaaloiden pommittamiset eikä niinkään idän ja lännen välistä valtapolitiikkaa.

Adoniksen runouden yksi kokoava teema on lännen ja idän monimielinen ja -merkityksinen kohtaaminen. Nykyään Pariisissa asuva Adonis on brittiläisen vedonlyöntitoimisto Ladbrokesin listalla toiseksi suosituin ehdokas tämän vuoden nobelistiksi.

Kansainväliset vedonlyöntitoimistot pitävät jo neljättä kertaa japanilaista Haruki Murakamia todennäköisimpänä Nobelin kirjallispalkinnon saajana.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  2. 2

   Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan

  3. 3

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  4. 4

   46-vuotiaan naisen uskotaan lähettäneen kuolettavaksi tarkoitetun pakettipommin Barack Obamalle – FBI pääsi epäillyn jäljille kissankarvojen ja kastikepullon avulla

  5. 5

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  7. 7

   Trump väitti kieltäytyneensä Vuoden henkilön tittelistä, mutta kaikki perustelut eivät menneet ihan putkeen – Presidentti on väärässä, vastasi Time-lehti

  8. 8

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  9. 9

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  10. 10

   Unohda ruma jouluvillapaita! Tämän joulun hittituote USA:ssa ovat perhepyjamat, joissa lähdetään myös baariin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  3. 3

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  4. 4

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  5. 5

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  6. 6

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  7. 7

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  8. 8

   Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – Egyptin ilmavoimat pommittaa iskun tekijöitä Pohjois-Siinailla

  9. 9

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Keskusta yrittää nostattaa taistelutahtoa presidentinvaaleihin, apua haetaan ämpäreistä – presidenttiehdokas Vanhanen moitti Suomen ulkopolitiikkaa liian kapea-alaiseksi ja lähti jakamaan sankoja
  3. Trump väitti kieltäytyneensä Vuoden henkilön tittelistä, mutta kaikki perustelut eivät menneet ihan putkeen – Presidentti on väärässä, vastasi Time-lehti
  4. Uransa seitsemänsiin olympialaisiin valmistautuva Janne Ahonen, 40 mahdollisuudesta tehdä suomalaista urheiluhistoriaa: ”Siinä ei ole mitään ihmeellistä”
  5. Suomi on saanut lahjaksi rahaa, patsaita, tulppaanin ja yhden lähetystöhistoriikin – saamistamme lahjoista selviää, mitä muut maat meistä ajattelevat
  6. Unohda ruma jouluvillapaita! Tämän joulun hittituote USA:ssa ovat perhepyjamat, joissa lähdetään myös baariin
  7. Tunti sitten
  8. 46-vuotiaan naisen uskotaan lähettäneen kuolettavaksi tarkoitetun pakettipommin Barack Obamalle – FBI pääsi epäillyn jäljille kissankarvojen ja kastikepullon avulla
  9. Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan
  10. Ilaripro rikkoi maailmanennätyksiä Youtube-videollaan – jututimme jalkapallotaituria heti perään
  11. Chicago kärsi historiallisen rökäletappion Golden Statea vastaan – Lauri Markkaselle nyt 14 pistettä
  12. Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – Egyptin ilmavoimat pommittaa iskun tekijöitä Pohjois-Siinailla
  13. Näytä lisää