Kulttuuri

Suomalaiset olivat poikkeuksellisen pettyneitä Hobitti-elokuviin, kertoo laaja kansainvälinen tutkimus

36 000 ihmistä 43 maassa vastasi kyselyyn Hobitti-elokuvista. Suomalaiset olivat poikkeuksellisen pettyneitä. Sama tutkimus tehdään seuraavaksi Game of Thrones-tv-sarjasta. Tuloksena on kuva fantasian roolin muutoksesta 20 vuoden aikana.

Fanit ympäri maailmaa pettyivät vuosina 2012–2014 ilmestyneisiin Hobitti-elokuviin. Erityisen paljon pettyivät suomalaiset fanit.

Tällaisia tuloksia saatiin vuonna 2014 käynnistetystä poikkeuksellisen suuresta kyselytutkimuksesta. The World Hobbit Projectissa yli 36 000 vastaajaa 46 maasta kertoi mielipiteistään J. R. R. Tolkienin kirjaan perustuvasta, Peter Jacksonin ohjaamasta elokuvatrilogiasta. Suomessa vastaajia oli yli 1 600.

Tutkimusta johtanut professori Martin Barker Aberystwythin yliopistosta Walesista kertoi tutkimuksen tuloksista Jyväskylässä viime viikolla pidetyssä seminaarissa.

Hän muistuttaa, että Hobitti-tutkimus pitää nähdä jatkona 2008 tehdylle vastaavalle tutkimukselle Taru sormusten herrasta -elokuvien vastaanotosta.

”Meillä ei ollut aavistustakaan, miten tärkeitä Sormusten herra -elokuvat olivat ihmisille”, Barker kertoo ensimmäisen tutkimuksen tuloksista. ”Ne olivat ihmisille paljon enemmän kuin vain fantasiaa. Ne olivat keino astua ulos omasta maailmastamme ja katsoa sen ongelmia uudesta kulmasta, kirkkaammin.”

Nimenomaan Sormusten herra -elokuvien taustaa vasten Hobitti oli pettymys.

Hobitit olivat ihan hyviä elokuvia, mutta ne eivät tarjonneet samaa erityislaatuista tunnetta.”

Suomalaiset olivat erityisen pettyneitä. Parhaan arvosanan elokuvalle antoi alle joka viides suomalainen vastaaja. Maailmanlaajuisesti noin joka kolmas antoi parhaan arvosanan, Ruotsissa melkein puolet vastaajista.

Suomessa kyselyyn vastaajista suurin osa oli 16–35-vuotiaita naisopiskelijoita. Suuri osa heistä kertoi olevansa aktiivisia faneja – he muun muassa kirjoittivat blogeja ja fanifiktiota, piirsivät fanikuvitusta, keskustelivat elokuvista ja pelasivat niihin liittyviä pelejä.

Suomalaiset tutkijat olivat kiinnostuneita nimenomaan tällaisista faneista, jotka halusivat kokea elokuvan laajemmin muidenkin medioiden kautta. Faneista, joille Hobitti oli kokonainen maailma. Heitä oli melkein 80 prosenttia vastaajista.

Moni heistä oli Tolkienin kirjojen pitkäaikaisia ystäviä. Aktiivisista faneista selkeästi kriittisimpiä elokuvia kohtaan olivat juuri ne, jotka olivat jo lukeneet kirjat aikaisemmin. Fanit, jotka vasta lukivat kirjaa tai aikoivat lukea sen, olivat innostuneempia elokuvista.

Suomen osuudesta tutkimuksesta vastasi Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskus, kulttuurintutkija Irma Hirsjärven johdolla.

”1950-luvulta lähtien on levinnyt käsitys siitä, millainen Tolkienin maailma on. Sormusten herra -elokuvissa käytettiin jo olemassa olevia kuvia ja materiaalia. Fanit tunnistivat ne”, Hirsjärvi sanoo. ”Hobitti taas on teoksena hyvin erilainen, pieni lastenkirja. Se muutettiin isoksi toimintatrilogiaksi. Tähän petyttiin.”

Hän arvioi, että muitakin syitä oli suomalaisten erityisen kriittiseen vastaanottoon.

”Kouluissamme on huolellista medialukutaidon opetusta. Toisaalta, kun Hobitti-elokuvista alkoi kuulua huonoja uutisia, esimerkiksi että ohjaaja vaihtui, se uutisoitiin mediassa ja kritiikki heräsi. Sekin ehkä vaikutti, että Suomessa kriittiset mielipiteet esitetään kulttuurikeskustelussa vahvemmin kuin Ruotsissa.”

Kiinnostava ero pohjoismaisten vastaajien välillä oli näkemys siitä, ovatko Hobitti-elokuvat satuja vai ei.

Monivalintakysymyksessä siitä, mitä Hobitti-elokuvat ovat tai eivät ole, vain kolme prosenttia suomalaisista valitsi yhdeksi vaihtoehdoksi sadun. Ruotsissa osuus oli 16 prosenttia ja Tanskassa 36 prosenttia.

Sen sijaan suomalaiset pitivät muita enemmän Hobitti-elo­kuvia toimintaseikkailuina.

”Tämä kertoo suomalaisten genretietoisuudesta”, arvioi Hirsjärvi. ”Suomessa on kirjallisuuskeskustelussa jo vuosikymmenien ajan eroteltu satu ja fantasia. Toisaalta, Tanskassa H. C. Andersenin perintö vaikuttaa siten, että satu käsitetään enemmän aikuisille tarkoitetuksi kuin Suomessa.”

Hirsjärvi näkee tässä suomalaisen scifi- ja fantasiafanikulttuurin vaikutuksen. ”Tutkimuksessa näyttää tulevan esiin myös suomalaisen scifi- ja fantasiaharrastajien eli fanien yhteisö. Se on voimakkaasti vaikuttanut molemman genren tunnettuuteen ja arvostamiseen: odottava yleisö on meillä kriittisempää.”

Taru sormusten herrasta- ja Hobitti-elokuvia ja seuraavaksi Game of Thronesia koskevat poikkeuksellisen laajat kyselytutkimukset ovat professori Barkerin suurtyö. Yhdessä ne ovat perusteellinen selvitys fantasian roolin muutoksesta kahdenkymmenen vuoden aikana.

”Olen 70-vuotias ja tämä voi hyvin olla viimeinen tutkimukseni. Siksi olen kunnianhimoinen ja haluan tämän onnistuvan. Mutta ehkä muut jatkavat jälkeeni.”

Kolme suurta fantasiatutkimusta

 Martin Barkerin johdolla on tehty kyselytutkimukset Taru sormusten herrasta -elokuvista vuonna 2008 ja Hobitti-elokuvista vuonna 2014.

 Viikon päästä käynnistyy vastaava tutkimus Game of Thrones-tv-sarjasta.

 Kyselytutkimuksia on tehty yli 40 maassa.

 Suomen osuudesta vastaa Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskus. HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Populaarikulttuuri
 • Elokuvat
 • Hobitti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää