Kulttuuri

Mannerheim oli adhd-oireinen reppana ja koulukiusaaja – lopulta kolme asiaa muutti hänen elämänsä suunnan

Mannerheimin taipumukset viittasivat pitkään enemmän vankilakundin kuin sotamarsalkan uraan.

Koulukiusaaja-Mannerheim, adhd-Mannerheim vai sotasankari-Mannerheim?

Paljon on Suomen marsalkkaa tutkittu ja hänestä kirjoitettu, mutta rauhaan hän ei jätä tämänkään vuoden kirjamessuilla.

Syynä on historioitsija Teemu Keskisarjan Hulttio-teos, joka kuvaa Mannerheimin lapsuus- ja nuoruusvuosia. Ne kansien väliin saadakseen Keskisarja tutki muun muassa suvun kirjeenvaihtoa.

Aiheesta keskustellaan kirjamessuilla perjantaina iltapäivällä.

Keskisarjan tulkinnan mukaan Mannerheim oli lapsena taisteluista kiinnostunut ”puistosotien kenraali”, joka komensi tylyllä otteella muita lapsia.

”Gustafissa näkyi johtajan karisma jo räkänokkana. Pienestä pitäen hän halusi olla suuri”, Keskisarja kertoo. ”Hänen varhainen valttinsa poikasakissa oli isokokoisuus.”

Teoksen mukaan Gustaf-pojan keskeinen kokemus olikin, että ”minä käsken ja muut tottelevat", mikä saattoi vaikuttaa hänen myöhempiinkin vaiheisiinsa.

Tappiot hän otti äärimmäisen vakavasti. Itseään kenraali Mannerheimiksi tituleeraava poika painoi päänsä Kaisaniemen nurmeen ja itki.

Elettiin vuotta 1878 ja Mannerheim oli 11-vuotias.

Koulussa poika sai onnettomia arvosanoja ja tuli tunnetuksi ankarana lintsaajana. Alkuun Mannerheim oli isompiensa joukossa pyristellyt ressukka, jota kiusattiin, mutta myöhemmin tappeluhaluinen poika ryhtyi itse kiusaajaksi.

”Toivon että käytät voimakkaita nyrkkejäsi ainoastaan heikompien tovereidesi puolustamiseen”, äiti opasti poikaansa.

Turhaan.

Myöhemmin murrosikäisenä Mannerheimin kotiolot muuttuivat viheliäisiksi. Uhkapeleihin hurahtanut Carl-isä tuhlasi suvun varat taivaan tuuliin ja pakeni toisen naisen kanssa ulkomaille. Äiti kuoli pian tämän jälkeen.

Poikaan tragedia jätti jälkensä.

”Gustafilla oli adhd-tyyppisiä oireita”, Keskisarja arvioi. Hän suri äitiä, isää ja kodittomuutta. Siksi hän ei kyennyt keskittymään eikä solmimaan kummoisia ystävyyssuhteitakaan.”

Kiusaaminen jatkui kadettikoulussa Haminassa, jonne Mannerheim lähti melko lailla vastentahtoisesti. Hän sanoi Haminaa opiskeluvuosinaan ”myyränkoloksi” ja myöhemmin kadettina ”piinapaikaksi” ja jopa ”kidutuskammioksi”.

Valtaa kadettikoulussa pitäneen toverikunnan sääntöjen mukaan vääränlaisesta tappelemisesta seurasi sänkyyn sitominen, monista kuuliaisuusrikkeistä vitsaa ja keppiä. Myös yhteismajoituksen ankeus rassasi kartanolinnan kasvattia.

”En hitto soikoon käsitä, miten kestän tässä koulussa enempää kuin vuoden loppuun. Mieluummin, tuhat kertaa mieluummin olen kadunlakaisijana missä h-vetin loukossa hyvänsä kuin kadettina Haminassa”, hän kirjoitti opinahjostaan.

Mannerheim muistelikin toverikuntaa vaiteliaalla vihalla.

”Erityisesti hän kantoi kaunaa kadettikauden ’holhoojalleen’ Ernst Löfströmille, jolla oli kai ollut ilo piiskata pyllylle tulevaa marsalkkaa”, Keskisarja sanoo.

Oli pahempaakin simputusta ”Kalmbergin prässi” oli erään 1820-luvun kadetin keksintö ja vähitellen muuttunut institutionalisoituneeksi kurinpitomuodoksi. Prässäyksessä uhri selätettiin miehissä majoitustuvan pöydän alle. Kalusteen paino ja lihasvoima puristivat kaulaa, käsivarsia ja jalkoja.

Tämän jälkeen uhrin päähän kaadettiin kylmää vettä ”rauhoittumiseen” saakka.

Eräänlaista vesikidutusta siis.

Muiden untuvikko-opiskelijoiden tavoin Mannerheimia nöyryytettiin olan takaa, mutta vartuttuaan hän pääsi itse simputtamaan nuorempaa kadettierää.

”Joillekuille kadeteille jäi koulussa koetusta simputuksesta elinikäisiä kaunoja”, Keskisarja sanoo. ”Ne kalvoivat entisten kadettien välejä vielä vuonna 1918 valkoisen armeijan päämajassa.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ankeita oloja lievennettiin juomalla viinaa ja käymällä maksullisissa naisissa. Prostituoitujen käyttö oli kielletty vain Toverikunnan nuorimmilta, ja kadettikoulun lääkäri piti säännöllisesti ”häntäparaateja” sukupuolitautien takia.

Sen sijaan ”itsesaastutus” eli masturbointi oli kielletty ankarasti. Kiinnijääneelle tuomittiin iän mukaan joko vitsaa tai ruoskaa. Lisäksi tekijä eristettiin muista määräajaksi.

Vaiennut silminnäkijä hakattiin osasyyllisenä.

Mannerheimin luonnetta kuvaillaan Keskisarjan tutkimassa aineistossa ”sulkeutuneeksi”, toisaalta myös ”vallattomaksi” sekä ”nyreäksi ja kevytmieliseksi”. Opiskelu-uransa loppuun asti kadettia piinasivat loppuun irstailijan maine, humalassa hölmöily ja muut käytösrikkomukset.

Taipumukset viittasivatkin pitkään enemmän vankilakundin kuin sotamarsalkan uraan. Miten siis adhd-oireisesta luuserista, muita lapsia säälimättömästi kohtelevasta koulukiusaajasta ja vaimoaan törkeästi kohtelevasta elostelijasta syntyi sankari?

Keskisarjalla on vastaus valmiina.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ensinnäkin Mannerheimin ankea lapsuus kasvatti tästä sotilaan.

”Gustafista ei tullut sotapäällikköä nuoruuden vastoinkäymisistä huolimatta vaan juuri niiden ansiosta”, hän sanoo. ”Timanttilusikka suussa syntynyt lellikki karaistui varhaisnuoruudesta saakka sielullisissa ja ruumiillisissakin kärsimyksissä.”

Toiseksi hänellä oli onnea. Vaikka kadetin opiskelupaikka oli katkolla muun muassa ryyppyputken takia, hän onnistui aina kuin ihmeen kaupalla välttämään erottamisen. Onnekas hän oli myös kesästä 1917 tammikuuhun 1918, kun nousi tuntemattomuudesta valkoisen armeijan ylipäälliköksi.

Kolmantena ja tärkeimpänä tekijänä Keskisarja kuitenkin pitää tulevan marsalkan luonnetta.

”Menestys ei sittenkään riippunut tuurista”, hän sanoo. ”Mannerheim oli tahto- ja uraihminen henkeen ja vereen. Hänellä oli uskomaton armonlahja tehdä vaikutus: voittaa puolelleen ihmisiä, miehiä, naisia, ylhäisiä ja lopulta rahvastakin.”

”Lopulta hän otti onnettarelta juuri sen mitä ansaitsikin.”

Teemu Keskisarja kertoo teoksestaan kirjamessujen Aleksis Kivi -lavalla klo 16–16.30.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  7. 7

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  10. 10

   On julma etuoikeus pystyä ahdistelemaan tyttöä tai naista ilman seuraamuksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  11. Näytä lisää