Kulttuuri

Kaupunginteatteri siirrettiin kauppakeskukseen Lappeenrannassa, ja hinta yllätti kaikki – nyt osa päättäjistä haluaa lopettaa kaupunginorkesterin

Kaupunki maksaa itselleen entistä enemmän vuokraa uudesta teatterista rakennuskustannusten kattamiseksi.

Lappeenrannasta kuuluu kummia: uutuuttaan hohtavan teatterin rakennuslaina on esitetty maksettavaksi lakkauttamalla kesäteatteri, yksi museo ja yhden gallerian näyttelytoiminta. Vaihtoehdoksi on esitetty kaupunginorkesterin lakkauttamista.

Sotku vaikuttaa historiallisen suurelta. ”Soitamme aina kuin henkemme edestä”, kaupunginorkesterin konserttimestari Linnea Hurttia kertoo kesken harjoitusten linnoituksen Kehruuhuoneessa.

Soitontappouhkaukset ahdistavat orkesteria erityisesti perussuomalaisten vaikuttajien taholta. Viime vuosien aloitteissa orkesterin lakkauttamisella pelastettaisiin esimerkiksi rakennusten sisäilma (aloite ei edennyt vuonna 2013), kyläkoulut sekä viimeksi uuden kaupunginteatterin vuokrakustannusten nousun maksaminen yhdeltä vuodelta. Tällä linjalla oli kansanedustaja Jani Mäkelä Yleisradion haastattelussa. Ehdotus ei ole saanut laajempaa kannatusta.

”Tällainen vastakkainasettelu on surullista”, orkesterin intendentti Milko Vesalainen sanoo.

Orkesteri on 21-henkinen ja se perustettiin vuonna 1909. Se on pysynyt kaupungin myöntämässä budjetissa erilaisista leikkauksista huolimatta.

Viime viikolla säästettiin esimerkiksi niin, että erillistä kapellimestaria saati solisteja ei ollut. Konserttimestari Matti Koponen hoiti johtamisenkin ja jakoi solistitehtävät konserttimestari Hurttian kanssa.

Näin rahat riittävät myös esiintymisiin vanhainkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa saattohoito-osastoa myöten.

Kaupunginorkesterin lakkauttaminen olisi valtakunnallisesti poikkeuksellista. Klassinen musiikki on Jean Sibeliuksen ajoista lähtien ollut suomalaisen kansallistunteen ytimessä. Kaupunginorkesteri kantaesittää marraskuussa toisen järvenpääläissäveltäjän eli Harri Vuoren kitarakonserton, mikä on valtakunnallisesti huomion­arvoista. Ensi keväänä kanta­esitetään Paavo Heinisen klarinettikonsertto. Toisaalta tehdään viihdettäkin.

Sunnuntain Helsingin Sanomissa Lappeenrannan markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman toivoi orkesterilta myös Lappeenrantaan sijoittuvan Sorjonen-televisiosarjan musiikin soittamista konserteissaan.

Tämä kaiken kaupunki saa noin 800 000 eurolla vuodessa. Valtio maksaa orkesterin ylläpitämisestä melkein saman verran – toki vain, jos kaupunki hoitaa osuutensa.

Teatterin puolella sattumoisin yhtä suurella summalla eli 800 000 eurolla maksetaan vain uuden teatterirakennuksen vuotuinen vuokrankorotus. Siinä rahan pitäisi kulkea kaupungin taskusta toiseen, kun Lappeenrannan Teatterikiinteistö perii teatterilta entisen 0,5 miljoonan euron sijasta 1,3 miljoonaa euroa vuokraa rakennuslainan lyhennyksiin ja muihin menoihin. Teatteri ei voi tätä summaa maksaa, ja se on vaikeuksien syy.

Jatketaan siis teatteriin.

Kauppakeskus Isosta Kristiinasta löytää pienen etsinnän jälkeen teatterin uudet tilat. Avajaiset olivat tammikuussa, ja nyt saavumme keskelle suuren urheilujuhlan harjoituksia.

Näyttämöllä Savitaipaleen suuri poika Jonni Myyrä (1892–1955) johtaa suomalaiset Antwerpenin olympialaisten keihäänheiton nelosvoittoon vuonna 1920 ja uusii voittonsa Pariisissa 1924. Sitten konkurssikypsä voittaja pakenee kotikunnan kassan sekä pankkilainan turvin Yhdysvaltoihin.

Tuomo Rämön ohjaama urheilukomedia on nimeltään Jonni – Savitaipaleen paras keihäänheittäjä ja pahin huijari. Ensi-ilta on perjantaina. Näytelmän toivotaan tuovan väkeä myös pikkujoulujuhlia viettävistä urheiluseuroista.

”Urheilukomedia on harvinainen laji, ja ennakkomyynti sujuu hyvin”, teatterinjohtaja Timo Sokura kertoo.

Hän muistuttaa, että yleisömäärät ovat uuden talon myötä nousseet, mutta päättäjien odotukset olivat vielä hurjemmat. Edes loppuunmyydyillä katsomoilla ei katettaisi vuokrankorotusta. Ulosvuokrauksen tulotkin budjetoitiin epärealistisesti.

Kaikki alkoi, kun Lappeenrannan kaupunginteatteri oli huonon kuntonsa vuoksi menossa käyttökieltoon. Vuonna 2011 kaupunki päätti kustantaa teatteri­tilat kauppakeskukseen sen laajennuksen yhteydessä. Näin kauppakeskuksestakin saatiin vetovoimaisempi.

Teatterin rakentaminen maksoi parikymmentä miljoonaa euroa, josta kaupunki kattoi lainarahalla 16,5 miljoonaa euroa. Laina-aika on 30 vuotta.

Erilaisten välivaiheiden jälkeen kaupunki sysäsi 800 000 euron vuotuisen vuokrankorotuksen kulttuuritoimen maksettavaksi ilman kulttuuritoimen määrärahojen korotusta.

Kulttuuritoimeen kuuluvat esimerkiksi kirjastot, orkesteri, teatteri ja museot. Kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötryn oli tehtävä esitys valtuuston priorisointien mukaisista leikkauksista. Hän esitti esimerkiksi kesäteatterin, Ratsuväkimuseon ja galleria Lauran näyttelytoiminnan lopettamista.

Kulttuurilautakunta äänesti yksimielisesti esitystä vastaan: kulttuuritoimen määrärahat eivät voi riittää teatterin rakennuslainankin maksuun. Sen rahan on löydyttävä muualta kuin nykyisistä kulttuurituista, kuten muillakin paikkakunnilla.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kertoo Helsingin Sanomille, että hänenkään mielestään kulttuuritoimi ei voi kattaa pääosaa teatterin vuokramenojen korotuksesta. Raha täytyy kaivaa muualta.

”Vaikeaa se on, mutta sellaisen esityksen tulen tekemään.”

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok) ei pidä Lappeenrantaa kulttuurinvastaisena.

”Perussuomalaisista joku voi sanoa, että orkesteri pitää lopettaa, mutta ei Lappeenrannassa ole laajempaa fiilistä, että mitään lopetetaan”, hän sanoo. ”Orkesterille saadaan kyllä lisää tehoja yhteistyöllä Rakuunasoittokunnan kanssa sekä Saimaa Sinfonietta -yhteistyöllä Mikkelin orkesterin kanssa.”

Järvenpään mukaan Suomessa ei myöskään ole teatteria, jonka toiminta kattaisi kaikki kulut saati uuden teatterirakennuksen lainojen lyhennykset.

”Kaikkein selkein toimintamalli on kasvattaa kulttuuritoimen kehystä niin, että se kattaa teatterin korotetun vuokran. On turha ruveta kikkailemaan laina-ajan pidennyksellä tai vuokranalennuksella.”

Mistä rahat otetaan? ”Veronmaksajilta”, hän sanoo.

Veroäyristä päätetään Lappeenrannassa marraskuussa ja teatterin vuokrakustannukset setvitään valtuuston joulukuun kokouksessa.

Kulttuuriväki toivoo, että asia ratkaistaan kerralla eikä sama sota ole edessä vuosittain. Samaa mieltä ovat Suomen Teatterit ja Suomen Sinfonia­orkesterit -yhdistysten toiminnanjohtajat.

”Teatterillehan asetettiin tulostavoite, jota ei voinut edes teoriassa saavuttaa. Se on jossain määrin erikoista”, Suomen Teatterit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi. kommentoi.

Kuntien talous on tiukoilla, ja se heijastuu joka tapauksessa kulttuuriinkin. Taannoin esimerkiksi Porin kaupungin työntekijät lomautettiin, mikä koski tietysti myös Pori Sinfoniettan muusikoita.

”Kulttuurin rahat ovat aina olleet pieniä. Kun promilleluokan menoista yhä leikataan, saadaan lisää pahoinvointia, mutta ei mitään pelastusta kuntien talouteen”, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Aila Sauramo sanoo.

Kaikki päättynee Lappeenrannan teatterin ja orkesterin kannalta aivan kohtuullisesti ainakin seuraavan vuoden osalta.

Mutta miltä tuntuu tehdä töitä näissä ristipaineissa? Nimettömänä pysyvä kulttuuritoimen työntekijä ehti haukkua orkesterimuusikoita paikallislehdessä laiskoiksi ja kallispalkkaisiksi. Orkesteri tekee noin 50 konserttia vuodessa sekä vanhainkoti- ja muut esiintymiset päälle. 21 muusikon palkkahaitari on 2200-2800 euroa kuussa.

”Rakennustyömaalla sain ilman koulutusta aikoinaan enemmän”, konserttimestari Matti Koponen vertaa.

Entä mitä ajattelee Jonni-näytelmän pääosaan valmistautuva näyttelijä Turo Marttila Lappeenrannan teatterista?

”Ei tässä voi muuta kuin yrittää tehdä oma työnsä mahdollisimman hyvin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka maksaa teatterin rakennuslainan?

 Lappeenrannan teatteri sai uudet tilat alkuvuodesta kauppakeskuksesta.

 Teatterin rakennuslainaa kertyi 16,5 miljoonaa euroa.

 Kaupunki sysäsi lainakulut kulttuuritoimen kuitattavaksi ilman kulttuurimäärärahojen lisäämistä. Se tarkoittaisi useiden kulttuurilaitosten lakkautusta.

 Valtuusto päättää joulukuussa mistä rahat otetaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Länsimetro joutui ensimmäistä kertaa työmatkaajien testiin – Aamu sujui jouhevasti, mutta tekninen vika sotki vuoroja jo aamupäivällä

  5. 5

   Vantaalaismies piti 10 vuotta hallussaan toisen miehen kirjaa – riidassa lähdettiin käräjöimään, mies joutuu ostamaan teoksen 25 eurolla

  6. 6

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  7. 7

   Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

  8. 8

   Diabetesta ehkäisevä rokote otti askeleen eteenpäin – kahden suomalaisprofessorin keksintö osoittautunut tehokkaaksi hiirikokeissa

  9. 9

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  10. 10

   Vuokrayksiö voi maksaa lähes yhtä paljon kuin selvästi suurempi kaksio – Kaksioiden tarjonta kannattaa tutkia, vaikka hakisi kotia yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat