Kulttuuri

Helsingin uhanalaisimmat betonirakennukset

Virastotalo: purettu suurimmalta osaltaan.

Virastotalo:

purettu suurimmalta

osaltaan.

Arkkitehti Aaro Artto muistaa ajaneensa lapsuudessaan bussilla Haapaniemenkadun virasto­talon ohi, kun rakennus oli vielä uusi. Tuolloin julkisivu oli vastikään peitetty kokonaan messinkilevyillä, sillä ihan alkuperäinen betonipinta ei kestänyt olosuhteita odotetusti.

”Muistan vieläkin, miten virastotalon julkisivu kimmelsi auringossa. Olihan se aika rajun näköinen – mutta minusta hyvällä tavalla.”

Virastotalon modernistia hienouksia oli se, miten kerrosten suuri yhtenäinen tila oli joustavasti muunneltavissa pienempiin yksiköihin. Talossa toimi aikanaan muun muassa Verovirasto. Artto pohtii, olisiko juuri rakennuksen raskas byrokraattinen perintö se, josta purkamalla nyt pyritään pääsemään eroon. ”Haluammeko unohtaa jonkin tietyn vaiheen historiassamme?”

Makkaratalo:

täysremontoitu,

rampit poistettu.

Vaikka sitä ei ehkä heti huomaa, Makkaratalo on rakennettu mitä ylellisimmistä materiaaleista. Rakennuksen alakatot ovat jalopuuta, ja vaikka itse makkara onkin betonia, julkisivun verhoukseen on käytetty hienoa lasitettua keramiikkaa.

Artto on vaikuttunut Makkara­talosta etenkin Keskuskadulta päin katsottuna.

”Uskomattomat voimaviivat vievät kohti Rautatieaseman tornia”, hän huomauttaa.

Harmi vain, että ylös johtavat, hauskasti kaartuvat ajorampit ja niitä tukeneet veistokselliset betonipylväät purettiin täys­remontin yhteydessä. Luiskia pitkin huristeltiin aikanaan ­autolla makkaraan pysäköimään. ”Kun Makkaratalon rampit remontissa purettiin, koko makkaran järki, sen looginen olemassaolon syy, katosi.”

Jäähalli:

saatetaan purkaa,

rakennetaan viereen

Arton mielestä Jaakko Kontion ja Kalle Räiken 1965 suunnittelema rakennus on ehdottomasti Suomen hienoin jäähalli rakennustaiteellisessa mielessä.

”Nordenskiöldinkadun Jäähalli on betonin, lasin ja teräksen juhlaa”, hekumoi Artto.

Etenkin yli sata metriä pitkän rakennuksen satulamallinen katto miellyttää arkkitehti Arton silmää. Katon riippurakenne on myös teknisenä ratkaisuna ja toteutuksena hienostunut.

Tyylillisesti Jäähalli edustaa rouheinta betonibrutalismia. Sillä on täysin kiistämättömiä kulttuurihistoriallisia arvoja. Jäähallissa on järjestetty matseja ja konsertteja, jotka olivat aikanaan melkoisia tapauksia. Jäähallin kautta maahan on saatu kallisarvoisia ulkomaisia vaikutteita, kuten Ritari Ässä ja Kitt-auto (vuonna 1986).

Vuosaaren

pohjoinen ostoskeskus:

rakennettu viereen

Kaupunginmuseon lausunnon mukaan Lauri Silvennoisen 1965 suunnittelema Vuosaaren ostoskeskus kuuluu rakennustaiteellisilta arvoiltaan Helsingin ostarien korkeimpaan suojeluluokkaan. Lausunto ei kuitenkaan suojellut ostoskeskusta viereen pystytetyn uudisrakennuksen ja sen S-marketin epätoivotulta lähentelyltä.

Vuosaaren pohjoinen ostoskeskus kätkee sisäänsä ajalle tyypillisen suojaisan ja klassista patiota muistuttavan sisäpihan. Edessä on ollut pieni tori. Ostoskeskuksen julkisivut ovat asiaan kuuluvasti betonia ja valkoista mineriittilevyä. Arton mielestä ostari on rakennuksena lähiön kaupallinen, henkinen ja sosiaalinen keskus. Siihen tiivistyy yleensä koko alueen arkkitehtoninen henki. Kun vanha ostari puretaan tai sen elintila viedään, kuten Vuosaaressa, särjetään samalla lähiön sydän.

Valmetin pääkonttori:

puretaan

Kaartin poliisiasemana paremmin tunnetun Valmetin pääkonttorin komean julkisivun on sanottu muistuttavan pianon koskettimistoa. Ikkunoiden aukotuksesta voi löytää yhtymäkohtia esimerkiksi Eduskunnan lisärakennukseen.

Nyt rakennus puretaan eikä korjata, koska sen kerroskorkeus on liian matala nykyasumiseen. Artto kertoo, että uusissa asuintaloissa on niin paljon talotekniikkaa, että ilmanvaihto vie usein melkein asuinkerroksen verran tilaa rakennuksen katolta – ja silti huono sisäilma on monesti ongelma.

Valmetin pääkonttorin paikalta purettiin aikanaan vanha talo, ja sitä on pidetty paikalleen ihan liian uudenaikaisena. ”Tietysti voidaan kysyä, onko modernistinen rakennus tökerö kontekstissaan”, sanoo Artto. ”Mutta historiallinen kerroksellisuus on olennainen osa Helsingin viehätystä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  7. 7

   Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  8. 8

   Lennonjohtajat marssivat ulos sopimus­neuvotteluistaan – syynä työtuomio­istuimessa meneillään oleva riita

  9. 9

   Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää