Kulttuuri

Tyttö nimeltä Varpu lähti Hollywoodiin – tavoitteena Kultainen maapallo -kilpailun finaalipaikka

Elokuvan ohjaaja Selma Vilhunen haluaa viedä piperryksen maailmankartalle.

Los Angeles 

Kun Linnea Skogin näyttelemä tyttö nimeltä Varpu kävelee elokuvakankaalla halki räntäsateisen Oulun, katsoja huolestuu. Voivatko amerikkalaiset ikinä ymmärtää mitään näin läpikotaisin suomalaista?

Voivat ne. Suomalaiselokuva esitettiin viime perjantaina Los Angelesissa kutsuvieraille. Näytöksen jälkeen Hollywoodin elokuvatoimittajat ovat aivan myytyjä elokuvasta ja sen 13-vuotiaan tähden Linnea Skogin suorituksesta.

”Sehän oli aivan kuin Kaliforniasta”, sanoi toimittajajärjestö HFPA:n entinen puheenjohtaja Dagmar Dunlevy.

”Täälläkin on ratsastustalleja, joilla tytöt ovat todella ilkeitä toisilleen. Mitä rikkaampi olet, sitä ilkeämpi.”

HFPA:n jäsenten ajatukset eivät ole mitä tahansa mielipiteitä, sillä he valitsevat Kultainen maapallo -kilpailun parhaan ulkomaisen elokuvan viisi finalistia.

Viime vuonna viiden kärkeen selvisi Klaus Härön Miekkailija, jolle jo finaalipaikkakin toi hyvää nostetta.

Tänä vuonna maapalloa hamuaa Tyttö nimeltä Varpu, Selma Vilhusen kuvaus äitinsä kanssa elävän tyttären isänkaipuusta.

”Se olisi voinut tapahtua Kolumbiassa”, kolumbialaistoimittaja Mario Amaya vakuuttaa. ”Meilläkin on paljon yksinhuoltajia, jotka yrittävät selviytyä aikuistuvien lastensa kanssa.”

Mutta ihan kaikki ei ole kuin Kolumbiassa. Amaya oli hiukan järkyttynyt kohtauksesta, jossa Paula Vesalan näyttelemä Siru Miettinen yritti kömpelösti selittää miehelle tunteitaan.

”Ehkä siinä oli vähän kulttuurikuilua. Latinonainen olisi kyllä ollut siinä tilanteessa eloisampi.”

Ruotsalaiseen Aftonbladetiin kirjoittava Magnus Sundholm ei pudonnut kulttuurikuiluun.

”Tuntui kuin olisin katsellut kotia”, sanoi 25 vuotta Yhdysvalloissa asunut Sundholm. ”Tuo aika vuodesta – voin vieläkin tuntea ja haistaa sen.”

Yhtä innostunut oli norjalainen Kerstin Flaa.

”Nuoren päähenkilön haavoittuvaisuus oli aivan ihmeellistä. Tämä elokuva oli totta, ei Hollywoodia.”

Elokuvatoimittajien kehut eivät tarkoita, että Tyttö nimeltä Varpu pääsee Kultaisten maapallojen loppukilpailuun. Kilpailu on kovaa, eivätkä toimittajat saa paljastaa, kenelle antavat äänensä.

Sen sijaan kehut kyllä tarkoittavat, että suomalaiselokuva aukeaa myös ulkomaisille katsojille. Vaikka Vilhusen elokuvaa ei ole sokeroitu vähääkään, eikä sitä ole yritetty sulloa amerikkalaisen elokuvaan peruskaavaan, elokuvan inhimillinen sanoma tavoittaa katsojat. Kaikkialla on lapsia, jotka kyselevät, kuka minä olen ja mistä olen tullut.

Elokuvan käsikirjoittaneelle ja ohjanneelle Selma Vilhuselle Tyttö nimeltä Varpu on kymmenen vuoden projekti, sillä hän aloitti käsikirjoituksen tekemisen jo vuonna 2006.

Oikeastaan kysymys on koko elämästä, sillä elokuvan taustalla on paljon Vilhusen omia kokemuksia. Myös Vilhunen kasvoi kahdestaan äitinsä kanssa. Hänen isänsä kärsi psyyken ongelmista ja teki itsemurhan, kun Vilhunen oli vain puolivuotias.

”Isän etsiminen on yksi osa elämääni, joka palaa aika ajoin. Elokuvassa vuosikymmeniä kestänyt etsiminen on tiivistetty yhdeksi automatkaksi.”

Istumme junanvaunuun sisustetussa hampurilaisravintolassa Hollywoodin Sunset Boulevardilla.

Ennen tänne päätymistämme olemme kiertäneet Hollywood Boulevardin katukäytävätähdet ja ohittaneet teatterin, jossa järjestettyyn Oscar-juhlaan Vilhunen käveli punaista mattoa pitkin vuonna 2014. Vilhunen oli silloin ehdolla parhaan lyhytelokuvan Oscarin saajaksi elokuvallaan Pitääkö mun kaikki hoitaa?

Muut Making Movies -tuotantotiimin jäsenet ovat olleet Los Angelesissa aikaisemminkin, mutta 13-vuotias Linnea Skog on villinä ihmeistä. Päärooliin pääseminen on ollut näyttelijäisän tyttärelle hurja kokemus.

”Varpu on tosi rohkea ja vahva tyttö”, Linnea sanoo. ”Itse minä en ehkä ole aina yhtä rohkea. Oikeastaan olen aika ujo. Siksi minusta tuntuu tosi hyvältä, että uskalsin tehdä sen roolin.”

Linnea aloitti tänä vuonna porvoolaisen Strömborgskan yläasteen. Elokuun hän istui luokassa hiljaa, mutta syyskuussa koulun seiskaluokkalaiset kävivät joukolla katsomassa Varpun.

”Sen jälkeen kaverit on puhuneet minulle enemmän, enkä minä itsekään ole enää niin hiljainen”, Linnea kertoo.

Olemme tilanneet hampurilaiset, Vilhunen pienen ja minä aivan valtavan. Kun ne saapuvat, Vilhunen katselee hampurilaistani himoiten. Kun tarjoudun vaihtamaan purilaisia, Vilhunen tarttuu lupaukseen kuin susi.

”Alkoikin harmittaa, että miksi mä aina himmailen!”

Vilhusen kanssa ei tarvitse keskustella pitkään, kun huomaa, että uskaltaminen on tärkeä asia tuotantoyhtiö Tuffi Filmsin perustajajäsenelle.

”Olen oppinut oman vahvuuteni äidiltä matkimalla. Hän on uskaltanut pyrkiä kohti niitä asioita, jotka tekevät hänet onnelliseksi.”

Vilhusen äiti toimi ensin terveydenhoitajana, mutta koulutti itsensä taidemaalariksi, kun tytär oli kahdeksan.

Kun Selma Vilhunen pyrki kaksikymppisenä elokuvakoulutukseen, häntä pidettiin liian epävarmana ohjaajaksi.

”En ollut perinteinen jylhä ja karu hahmo, joten minun ei uskottu voivan johtaa joukkoja.”

Kun Vilhuselle sanottiin vasten naamaa, ettei noin epävarma nainen saa valomiestä siirtämään piuhaa hankalaan paikkaan, hän meni kotiin ja ajatteli, että niin kai se sitten on.

”Loppuviimein minä sisuunnuin. Ihan oikeesti, eihän se noin voi mennä. Minun ammattitaitoani on ohjata elokuvaa ja valomiehen ammattitaitoa on viedä se piuha sinne, minne kuuluu!”

Vilhusta ärsyttää se, että naistenlehdissä ja muuallakin vaalitaan kuvaa, jossa vain vastoinkäymiset voivat tehdä naisesta vahvan. Eron jälkeen olen vahvempi, otsikoissa vakuutetaan.

”Miksi vasta eron jälkeen? Miksi tarvitaan jokin nöyryytys”, Vilhunen ihmettelee.

”Mielestäni vahvuus, joka todella kantaa, ei synny siitä, että poikaystävä jättää vaan siitä, että ihmisellä on elämässään positiivisia kokemuksia ja toimintamalleja, joiden varaan hän voi rakentaa.”

Elokuvan kaikissa henkilöissä on ristiriitaisia ominaisuuksia, eikä kenestäkään lausuta lopullista tuomiota. Jokaisessa heistä on Vilhusen mukaan jotain hänestä itsestään.

”Me ihmiset olemme monipuolisia ja muuttuvaisia olentoja. Varpun isänkin hahmossa on paljon hyviä puolia – kunhan hänellä on lääkitys kohdallaan.”

Vilhusen ihmiskäsitys on kaukana Hollywoodin perustarinasta, jossa mies tai joskus harvoin nainenkin taistelee voitokkaasti ylivoimaisia vastoinkäymisiä vastaan.

”Tarinani alla kulkeva eetos on se, ettei kenenkään ole tarkoitus selviytyä elämästä yksin”, Vilhunen sanoo.

Vilhunen ei koe kertovansa naisista vaan ihmisistä. Kaikki eivät kuitenkaan ajattele samalla tavalla.

”Naista ei aina nähdä ihmisenä. Kun nainen tulee tarinan kanssa, sanotaan, että hänen tarinansa eivät voi kiinnostaa kuin samassa elämäntilanteessa olevia naisia.”

Vilhunen muistuttaa, että suuren budjetin amerikkalaiselokuvista vain neljä prosenttia on naisen ohjaamia – eikä tilanne ole Suomessakaan hyvä.

”Väitän, että sukupuoli vaikuttaa Suomessa vielä rahoituspäätöksiin. Naisten elokuvat nähdään marginaalijuttuina. Eihän tuo myy lipun lippua, alan portinvartijat sanovat.”

Vilhusen mukaan naisohjaaja on tupla-ansassa: hänen ei uskota olevan tarpeeksi vahva johtajaksi, eikä hänen aiheitaan pidetä tarpeeksi kiinnostavina suurelle yleisölle.

”Siitä seuraa, että 95 prosenttia ihmisten näkemistä elokuvista on miesten ohjaamia. Se on ongelma, sillä jos me näemme maailmasta vain valkoisten miesten version, opimme katsomaan maailmaa vain valkoisten miesten silmin.”

Juuri se voi Vilhusen mukaan olla yksi syy naisten vaikeuksiin. ”Ehkä joidenkin on vaikeaa päästää naisia määrittelemään maailmaa. Elokuva on voimakas väline.”

Suomalaiset korostavat amerikkalaisille Varpu-elokuvan naisnäkökulmaa. Se on ovelaa taktiikkaa, sillä pari vuotta sitten Oscar-palkinnot jakava Yhdysvaltain elokuva-akatemia ajautui kriisiin, kun naiset nousivat barrikadille valkoisten miesten valtaa vastaan.

Naisten unohtamisesta on syytetty myös Kultainen maapallo -kilpailua. Palkinto on jaettu 72 kertaa tai vuodesta 1944. Naisohjaaja on sinä aikana voittanut kaksi maapalloa ulkomaisten elokuvien sarjassa ja yhden parhaan ohjaajan sarjassa, siinä kaikki.

Vilhunen kertoo olevansa mielellään naisten asialla, mutta esitaistelijuus on kovin aikaa vievää hommaa.

”Totta kai minä haluan raivata paremman maailman lapselleni”, seitsenvuotiaan tyttären äiti sanoo. ”Mutta haluan myös lukea kirjoja, opetella kameroita ja tehdä elokuvia.”

Eikä mitään pikkuisia naisten elokuvia vaan jättihittejä, jotka saavat mielettömän paljon katsojia ympäri maailmaa. Sitä varten Vilhusella on agentti Hollywoodissa ja unelmat ympäri maailmaa.

”En tarkoita, että haluaisin tehdä jotain kovaäänistä kohelluselokuvaa vaan niin tarkkaa analyysiä, että se kiinnostaa suurta määrää ihmisiä. Minun ultimate haaveeni on viedä piperrys maailmankartalle.”

”Suunta on tärkeä silloinkin, kun tavoitteen saavuttaminen on epävarmaa”, sanoo Vilhunen, joka jättää jättiläispurilaisestaan lopulta syömättä puolikuun muotoisen kimpaleen.

”Realismi ei kiinnosta minua. Haluan mennä täysillä kohti absoluuttia.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Hollywood
 • palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  5. 5

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla

  10. 10

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  10. 10

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS Kirjaston viikon kirja hyytää Koutokeinon pimeydessä – Lars Pettersonin trilleri on nyt luettavissa maksutta
  3. Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön
  4. Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla
  5. Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla
  6. Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma
  7. Tunti sitten
  8. 53-vuotias Ann-Christine Stenfors aloitti jää­kiekon ja pääsi heti Esa Tikkasen oppiin – keski-ikäinen jää­kiekkoilija, jalka­palloilija ja skeittari kertovat, miltä tuntuu aloittaa liikunta­harrastus vanhemmalla iällä Tilaajille
  9. En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt
  10. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  11. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  12. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  13. Näytä lisää