Kulttuuri

Jazzsaksofonisti Donny McCaslinista tuli David Bowien oikea käsi: ”Jo ensimmäisenä studiopäivänä syntyi vahva kemia”

Tampere Jazz Happeningin saksofonivirtuoosi Donny McCaslin tekee lennokasta musiikkia, jota voi suositella myös Bowien ystäville

Hän oli David Bowien oikea käsi ja bändin johtaja tämän viimeisellä Blackstar-levyllä.

Hän on ollut New Yorkin kysytyimpiä jazzsaksofonisteja viimeiset parikymmentä vuotta.

Hänen uusin levynsä Beyond Now on todella lennokas tyylien sulatusuuni ja sisältää myös versiot kahdesta Bowien kappaleesta.

Ja tänä lauantaina 50-vuotias Donny McCaslin palaa Suomeen ja esiintyy ensimmäistä kertaa täällä oman yhtyeensä johtajana.

”Onhan tämä vähän erilaista kuin Suomen-debyytissäni Kajaanissa vuonna 1988”, McCaslin kertoo puhelimitse.

”Tämä vuosi on ollut todella poikkeuksellinen vuosi Davidin, hänen kuolemansa ja uuden oman levyni vuoksi.”

Puhutaan Bowiesta kohta lisää, mutta pidetään toki pääpaino itse saksofonistissa. Miten juuri jazzista tuli McCaslinin musiikillinen äidinkieli?

”Isästä se johtui”, hän vastaa.

”Kasvoin Santa Cruzissa Kaliforniassa. Isäni on jazzmuusikko, jota tapasin vanhempien avioeron jälkeen yleensä vain sunnuntai-iltapäivisin, jolloin hän soitti jazzia ulkoilmakonserteissa. Jo lapsena soitin isäni yhtyeessä korotetulla tuolilla. Suuri amerikkalainen laulukirja, jazz ja myös rhythm and blues tulivat silloin tutuiksi.”

McCaslin oppi rakastamaan musiikkia ilman rajoja: hän ihaili Kaliforniassa keikkailevia reggaetähtiä Peter Toshista Jimmy Cliffiin, kuunteli AC / DC -yhtyettä ja Led Zeppeliniä, soitti salsaorkesterissa ja lukion jazzyhtyeessä.

Jazzin puolella Michael Brecker ja John Coltrane olivat hänen teinivuosien saksofonisankareitaan, sitten tajunnan räjäytti Sonny Rollinsin improvisaatiot ja rytmikäsitys. Ja kaiken kukkuraksi klassinen musiikki vaikutti taustalla: hän soittaa yhä Bachia ja improvisoi Olivier Messiaenin musiikin pohjalta. Hän pitää tietysti myös Stravinskysta ja Bartókista, kuten Miles Davis ja John Coltranekin pitivät.

”Pitäisi vain olla enemmän aikaa tsekata heidän partituurejaan”, hän pahoittelee.

Ura urkeni esimerkiksi Danilo Perezin yhtyeessä ja Maria Schneider Orchestrassa sekä Dave Douglasin kvintetissä, jonka saksofonistina hän vieraili Tampereella jo 2009. ”Kvintetin salainen ase oli solistisesti todellinen virtuoosi tenorisaksofonisti Donny McCaslin. Hän täydensi sen, mitä Douglasin trumpetismista puuttui”, kriitikko Jukka Hauru kirjoitti Helsingin Sanomissa.

Omia levyjä hän on tehnyt vuodesta 1998. Varhaiset levyt ovat osin traditionaalistakin jazzia, mutta sitten hän on sulauttanut varsin luontevasti ilmaisuunsa mitä erilaisimpia aineksia.

”Argentiinalainen kansanmusiikki iski 1990-luvulla todella lujaa. Danilo Perezin vaikutus toi Recommended Tools –levylleni enemmän kontrapunktista kehittelyä. Kun Jason Lindter tuli mukaan, elektroninen musiikki alkoi kiinnostaa entistä enemmän.”

Se koski myös elektronista tanssimusiikkia (”edm”), jonka elementtejä McCaslin on onnistunut naittamaan jazzilmaisun kanssa.

”Ja Casting for Gravity (2012) oli sitten levy, jota Maria Schneider suositteli David Bowielle.”

Loppu on historiaa. Bowie elvytti pitkäaikaista jazzkiinnostustaan levyttämällä lokakuussa 2014 Sue (in the Season of Crime) -singlen jazzsäveltäjä Maria Schneiderin orkesterin kanssa. Saksofonistina oli Donny McCaslin, joka on muiden kiireidensä ohella soittanut Maria Schneiderin kanssa 1990-luvulta lähtien ja orkesterin vakituisena jäsenenä jo 12 vuoden ajan.

”Maria Schneider on ollut minulle varsinainen leirikoulu. Hän on elokuvallinen säveltäjä, jonka jokaisella kirjoittamalla nuotilla on tarkoitus”, McCaslin kehuu.

Bowie halusi jatkaa Schneiderin orkesterin kanssa, mutta tällä oli omat kiireensä. Hän suositteli McCaslinin omaa pienempää yhtyettä ja vei Bowien katsomaan sitä 55 Clubiin marraskuussa 2014. Bowie vaikuttui niin keikasta kuin Schneiderin suosittelemasta Casting for Gravity -levystä.

”Vähän tämän jälkeen David sanoi, että hän oli kirjoittanut lauluja minut ja minun bändini mielessään, joten totta kai se kiinnosti.”

McCaslin ei rynnännyt tutkimaan Bowien laajaa katalogia. Hän tunsi vain Let’s Dance -albumin ja ilmeiset muut hitit.

”Hän halusi minut omana itsenäni, enkä halunnut olla liian vaikuttunut siitä, mitä hän oli tehnyt aikaisemmin.”

Bowie lähetti McCaslinille demoja kehiteltäväksi ja pyysi samalla Tony Viscontia kuuntelemaan McCaslinin tuotantoa niin paljon kuin mahdollista. Vaikutteita virtasi molempiin suuntiin.

”Jo ensimmäisenä studiopäivänä syntyi vahva kemia. David teki olomme studiossa kotoisaksi. Hän oli aina rauhallinen, keskittynyt, nöyrä, rohkaiseva ja hauska. Hän tuntui myös hyvin onnelliselta tehdessään musiikkia.”

Kauan sitten klassiset muusikot katsoivat nenänvarttaan pitkin jazzmuusikkoja, jotka suhtautuivat alentuvasti rockmuusikkoihin. Mitään tällaista ei enää ollut Blackstar-levyn sessioissa.

”David oli vaistonvarainen muusikko. Hän ei ollut saanut sellaista koulutusta kuin minä esimerkiksi harmonioiden suhteen, mutta se ei todellakaan haitannut. Hän oli hyvin avoin ideoillemme.”

Vaikka Bowie on taustaltaan saksofonisti, hän ei soittanut instrumenttia McCaslinin läsnäollessa, mutta heidän soittoaan voi silti vertailla. ”Käsittääkseni hän teki kaiken itse ’Tis a Pity She Was A Whore -versiolla, joka julkaistiin singlen b-puolella. Minä soitan albumiversiolla.”

Albumin tekovaiheessa Bowie kävi läpi tuskallisia kemoterapiasessioita, jotka eivät lopulta pelastaneet häntä. Ne eivät vaikuttaneet sessioiden mielialaan.

”Pidetään hauskaa”, oli Bowien pääohje muusikoille, vaikka sävellykset ja sanoitukset olivat paikoin melkoisen ahdistavia. Rummut, basso ja monet kosketinosuudet saatiin usein talteen vain yhdellä tai kahdella otolla Bowien laulaessa mukana samassa tilassa joko valmista sanoitusta tai keskenräisen sanoituksen vuoksi sanatonta laulua.

Kerran Bowie ryhtyi soittamaan akustisella kitaralla laulua, josta hän ei tapojensa vastaisesti ollut antanut demoa yhtyeelle.

Dollar Daysia kehutaan kovasti, mutta en muistanut siitä mitään! Kun kuulin albumin, muisti palautui: David soitti sen kerran akustisella kitaralla, treenasimme hetken ja panimme sen purkkiin tunnissa.”

Levy ilmestyi tammikuussa 2016, ja kuuntelin sitä jo ilmestymispäivänä enemmän kuin mitään Bowieta vuosikausiin. Muutamaa päivää myöhemmin kuultiin suru-uutinen: Bowie oli kuollut syöpään.

Bowie työsti Blackstar-sessioiden aikaan myös Lazarus-musikaalia ja sen viime kuussa julkaistulla soundtrackilla on kolme Bowien ja McCaslinin yhtyeen esittämää aiemmin julkaisematonta laulua: Killing a Little Time, When I Met You ja No Plan.

Ja nyt tulee Bowie-faneille ratkaiseva kysymys: nauhoitettiinko Blackstar-levyn sessioissa vielä muitakin, vielä julkaisemattomia lauluja?

”Kyllä”, McCaslin uutisoi. ”Mielestäni ainakin kolmea muutakin laulua työstettiin, ja siinä oli materiaalia, josta pidin erittäin paljon. Mutta en ole varma, miten pitkälle niitä tuotettiin pohjien äänittämisen jälkeen.”

Tuottaja Tony Visconti on joka tapauksessa kertonut, että Bowie oli demonnut puolisen tusinaa laulua myös Blackstar-levyn jälkeen ja pohtinut, ehtisikö hän tehdä ennen kuolemaansa vielä yhden albumin.

Aika ei riittänyt, mutta ehkäpä Blackstar-sessioiden muutama julkaisematon raita sekä kuusi vielä myöhäisempää demoa julkaistaan joskus, jossakin muodossa.

Bowien kaltaisen superjulkkiksen kosketus voi olla erinomaiselle luovalle jazzkyvylle siunaus, mutta myös kirous. McCaslin kehuu hyviä puolia. Bowien vaikutus sai hänet kuoleman jälkeen perehtymään myös varhaisempaan tuotantoon. Beyond Now -levylle päätyi Low-levyn Warsawa kohtalaisena jazzversiona ja jazzahtavamman Outside-levyn A Small Plot of Landin hyvinkin luontevana ja kiinnostavana versiona.

McCaslin ei kuitenkaan aio jäädä Bowie-vaiheensa vangiksi. Hän muistuttaa, että uuteen albumiin sisältyy Bowie-raitojen lisäksi vaikutteita ja versioita myös Deadmausilta, Mutemathilta ja Aphex Twiniltä sekä tietysti myös omia sävellyksiä.

”Tällä hetkellä toimimme kvartettina. Kosketinsoittaja Jason Lindter on hämmästyttävä elektronisen musiikin tuntija. Rumpali Mark Guiliana ja basisti Tim Lefebvre eivät pääse Tampereelle, mutta yhteistyökumppaneistani mukana ovat rumpali Zach Danziger, joka lähti jo varhain tekemään drum and bass -tyyliä livenä, ja basisti Jonathan Maron, jonka tausta on Groove Collectivessa.”

Mitä Tampere Jazz Happeningin keikalta on odotettavissa?

”Uusin levy Beyond Now on tietysti esillä, ja soitamme ehkä vähän lisääkin Bowieta. Edellinen [edm-vaikutteinen] levy Fast Forward on luonnollisesti mukana, ja usein soitamme myös Casting for Gravityn avausraitaa Stadium Jazzia.”

Entä seuraava askel? McCaslin esiintyy tämän kuun lopulla jälleen New Yorkissa ensin Maria Schneider Orchestran ja sitten oman kvartettinsa kanssa. Maailmankiertuekin jatkuu intensiivisenä.

”Seuraava askel on jotain muuta, kuten aina ennenkin. En voi kuitenkaan vielä ennakoida sitä, koska tämän vuoden tapahtumissa on niin paljon sulattelemista!”

Donny McCaslin Quartet Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella lauantaina klo 21.45.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jazz
 • Musiikki
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  2. 2

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  4. 4

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  5. 5

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  6. 6

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  7. 7

   Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund

   Tilaajille
  8. 8

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  9. 9

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  5. 5

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  6. 6

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  9. 9

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  10. 10

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää