Kulttuuri

Nämä kuusi kehuttua romaania tavoittelevat Finlandia-palkintoa – Jari Tervo jäi taas valitsematta

Palkinto vähintään nelinkertaistaa voittajan myynnin ja tuo sen kirjoittajalle yli 100 000 euron lisätulot.

Yhtään esikoisteosta ei tänä vuonna noussut Finlandia-ehdokkaaksi, vaikka vuosi on ollut poikkeuksellisen hyvä. Ennakkosuosikeista valitsematta jäivät esimerkiksi Riitta Jalosen Kirkkaus, Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma ja Jari Tervon Matriarkka.

Voittajan valitsee toimittaja Baba Lybeck 24. marraskuuta.

Ehdokkaiksi pääsivät Tommi Kinnusen Lopotti, Riku Korhosen Emme enää usko pahaan, Sirpa Kähkösen Tankkien kesä, Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet, Peter Sandströmin Laudatur sekä Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista. Peräti puolet ehdokkaista on kustantanut WSOY.

Valinnoista päätti raati, jonka puheenjohtaja on toimittaja Juha Roiha ja jäsenet suomentaja Kaijamari Sivill sekä Päivi Kuntze, joka on aiemmin toiminut Turun Stockmannin johtajana.

Helsingin Sanomien palstoilla kaikkia kuutta ehdokasta on kiitelty, useimpia jopa vuolaasti.

1. Helmikuussa ilmestynyt Tommi Kinnusen toinen romaani Lopotti jatkaa kaksi vuotta aiemmin ilmestyneen Neljäntienristeyksen maisemissa ja sai heti ilmestyttyään runsaasti lukijoita.

”Se on intohimoisesti ja päämäärätietoisesti rakennettu romaani”, Suvi Ahola luonnehtii kritiikissään (HS 13.2.). ”Kinnunen kirjoittaa toinen toistaan upeampia kohtauksia, kuten sen, missä Helena virittää flyygelin ja soittaa Prokofjevia, muistaa miehensä tuoksun ja antaa äänten kuljettaa itsensä hurmioon.”

2. Riku Korhosen viides teos Emme enää usko pahaan on Matti Mäkelän mukaan täydempi lukukokemus kuin tekijän aiemmat kirjat pitkään aikaan

”Tietenkään Korhosen kuvaus ei ole vain tarkoituksellisesti jotakin odottavaa idyllin kuvausta”, Mäkelä kirjoittaa (HS 9.10). ”Sen ydin on eräänlainen ajatus elämän rikkauden huomaamattomuudesta: näin elimme, kas, kun emme sitä tulleet ajatelleeksi.”

3. Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjaa jatkavassa Tankkien kesässä poikkeustila heilahtaa normaalioloksi. ”Se jäätää kaikki henkisesti rammoiksi, vaikka elokuu 1968 on kuuma ja kaunis”, Antti Majander luonnehtii arviossaan (HS 17.8.).

Tankkien kesä on taitavasti rakennettu kollektiiviromaani, yhteiskunnallisen tajunnan jäljittämistä ja jäsentämistä. Totuudenetsijä Paavo Rintalan (1930–1999) perintö elää.”

4. Emma Puikkonen on ehdokasjoukon tuntemattomin nimi. Hänen kolmas teoksensa Eurooppalaiset unet on suppea mutta käsittelee isoja kysymyksiä.

”Puikkonen osoittaa tarinoillaan taitavasti, miten yksittäinen ihminen ei vain voi vaikuttaa kohtaloonsa”, Helena Ruuska luonnehtii (HS 29.7.). ”Eurooppalaiset unet on tarpeellinen muistutus siitä, miten Eurooppa on kaukana rauhan tyyssijasta.”

5. Peter Sandströmin toinen suomennettu romaani hymyilee elämän jatkuvuudelle. Kahdella aikatasolla risteilevä Laudatur kulkee myös kahden tapahtumapaikan, kirjoittajan synnyinsijan, Uudenkaarlepyyn, sekä Turun asuinpaikan ynnä yliopistomiljöön väliä.

”Salakavalasti kasvaa merkittävä todistus, ettei yksikään puuduttavan arjen tapahtuma koskaan toistu täsmälleen samalla tavalla”, Antti Majander arvioi (HS 23.9.). ”Sandström on kaunokirjallinen kaaosteoreetikko.”

6. Runoilija Jukka Viikilän ensimmäinen romaani kuvittelee pienen yöpäiväkirjan muotoon Helsinkiä ratkaisevalla tavalla suunnitelleen arkkitehti Engelin mielenmaisemaa.

Akvarelleja Engelin kaupungista ”kuvaa koskettavasti Engelin ponnisteluja työn vaatimusten ja yksityisyyden välillä. Rakentamisen ja elämän kaltaisuus nousee jatkuvasti esiin: molemmat ovat yhtä suunnittelemista, odottamista, lykkäytymistä”, Mervi Kantokorpi kiittää (HS 14.2.).

Koska palkintoehdokkaat julkistetaan marraskuun alussa ja voittaja marraskuun lopussa, palkinnon tuoma julkisuus ja hyvä maine nostavat Finlandia-ehdokkaiden ja -teosten myyntiä juuri joulun alla.

Finlandia-palkinnon suuruus 30 000 euroa.

Torstaina 3.11. julkaistun HS-selvityksen mukaan on Finlandia-voittajateosta on myyty viimeisen kymmenen vuoden aikana vähintään 40 000 kappaletta palkintovuonna. (Voit lukea selvityksen täältä.)

Jos kirjailija saa jokaisesta myydystä teoksesta kolme euroa, joka on Kirjailijaliiton mukaan tavanomaisen kirjailijan keskimääräinen ansio 30 euron hintaisesta kirjasta, se tarkoittaa kirjailijalle 120 000 euron tuloja – eli nelinkertaista summaa itse palkintoon verrattuna.

Näin Finlandia-raati perustelee valintojaan:

Tommi Kinnunen: Lopotti (WSOY)

Lopotti jatkaa Neljäntienristeyksessä esitellyn Löytövaaran suvun tarinaa. Keskiöön nousevat huumorintajuinen ja sinnikäs sokea Helena, joka rakentaa elämäänsä Helsingissä, ja Tuomas joka opiskelee ja etsii onneaan Turun homopiireistä. Kinnunen kirjoittaa henkilönsä lujasti osaksi perhettä, sukuhistoriaa ja ympäristöään. Romaani piirtää verevän kuvan elämästä, jossa ”ihmisen täytyy päättää, alkaako maailmaa pelkäämään vaiko ei”.

Tommi Kinnunen on tekstissään viisaasti ja lämpimästi läsnä, mutta ilmava teksti jättää tilaa myös lukijalle.

Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan (WSOY)

Turun Ispoisten omakotialue helteisenä loppukesän päivänä. Varhaiskeski-iän kriiseistä selvitään osteopatialla, nukahtamislääkkeillä ja arjen piiruntarkalla aikatauluttamisella, kunnes Eero haluaa piristää väljähtänyttä avioliittoaan raavaan miehen rakkaudenosoituksella. Sen jälkeen mikään ei ole ennallaan.

Korhonen on kirjoittanut osuvan aikalaisromaanin rakastamisen vaikeudesta ja miehen alttiudesta pahaan.

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä (Otava)

Tankkien kesä on kuvitteellinen museo Kuopion äänistä. Se on preesensissä kirjoitettu kollaasiromaani, jonka tarina etenee vuorolukuina kulloisenkin kertovan henkilön havaintojen ja mielenliikkeiden kautta. Kertojina toimivat ihmisten lisäksi myös puut, tankit ja talot. Aika on vuoden 1968 elokuu. Kähkönen rinnastaa Prahaan vyöryvät neuvostopanssarit ja puutalokortteleita jyräävät puskutraktorit. Sodan kokenut sukupolvi tekee tiliä menneistä, uusi ja moderni uskoo tulevaan.

Historian saranakohdassa on yhtaikaa vaikea ja helppo olla.

Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet (WSOY)

Emma Puikkosen romaani rakentuu toisiaan hipaisevista episodeista, joissa liikutaan Euroopan lähi historiassa. Yksittäiset ihmiskohtalot kytkeytyvät suuriin maailmantapahtumiin ja muistuttavat siitä, että mikään ei tapahdu ”jossain muualla”. Maailma on meille kaikille yhteinen. Tsekkiläisen rekkakuskin ja ruotsalaisen reppureissaajan kohtaaminen 1980-luvulla, Serbian ja Albanian välinen jalkapallo-ottelu Belgradissa, somalialaisen Fadumon elämä Tukholmassa ja hollantilaisen tosi-tv-sarjan kuvaukset Islannin tulivuorenpurkausten aikana punoutuvat maagisrealistikseksi tarinaksi, joka johtaa vuoteen 2027.

Eurooppalaiset unet ravistelee ja pitää lukijan tiiviisti otteessaan.

Peter Sandström: Laudatur (Schildts & Söderströms)

Sandströmin romaanissa kohtaamme samoja henkilöitä kuin kahden vuoden takaisessa Valkeassa kuulaassa (Transparente blanche). Kuitenkin heidän taustansa ovat jännittävästi erilaiset. Peter pesee pyykkiä ja toivoo vaimon palaavan kotiin ja nauttivan teetä hänen kanssaan. Nykypäivän lisäksi eletään elokuista viikkoa Uudessakaarlepyyssä elokuussa 1988, jolloin isä on jäämässä eläkkeelle, outoa ajanjaksoa, jolloin isä puhui jonkin aikaa pelkästään kirjakieltä.

Sandströmin kieli on kuulasta, filosofoivaa ja lämmintä. Myös Outi Mennan suomennos on tavoittanut saman herkkyyden.

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus)

Tämä kirja on pieni helmi. Viikilä kirjoittaa esikoisromaanissaan Helsingistä sen arkkitehdin Carl Johan Engelin kautta. Tämä tuulinen kaupunki määrittää samalla rakentajansa mielen maiseman. Kun jotain työnnetään syrjään, se työnnetään Helsinkiin. Viikilä maalaa suuria kuvia pienillä piirroilla, niukoista merkinnöistä rakentuu kaupunki ja Engelin elämänkaari.

Elämäntyön inhimillinen hinta on kova, mutta maksamisen arvoinen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Finlandia
 • Finlandia-ehdokkaat
 • Finlandia-palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   Ansaitun jatkoajan uralleen saanut The Rasmus kiertää nyt klubeilla ympäri maailmaa – Lontoossa yleisö riehaantui, yhtye näytti onnelliselta

  5. 5

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  8. 8

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  9. 9

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  10. 10

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  10. 10

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Vantaa päätti toimenpiteistä lastensuojelun kehittämiseksi: Kaoottiseksi moitittua tilannetta yritetään parantaa 12 kohdan ohjelmalla
  3. Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä
  4. 2 tuntia sitten
  5. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  6. Onko tässä kauden komein oma maali? Kahden pelaajan oikosulku tuotti ei-toivotun lopputuloksen
  7. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  8. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  9. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  10. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  11. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  12. Espoon teatteritalohanke etenee – pysyviä tiloja on puuhattu jo pari vuosikymmentä
  13. Näytä lisää