Kulttuuri    |   Kuolleet

Mestaripianisti Zoltán Kocsis on kuollut – ilmeikäs velmu rauhoittui suuren musiikin äärellä

Zoltán Kocsis 1952–2016

Suuri unkarilainen pianisti ja ahkera kapellimestari Zoltán Kocsis kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 64-vuotiaana 6. marraskuuta. Hän oli syntynyt 30. toukokuuta 1952.

Kocsis tuntui pysäyttämättömältä vuoteen 2012 asti, jolloin hän kävi läpi sydänleikkauksen. Hän oli perunut konserttinsa viimeisinä viikkoinaan lääkärien ehdotuksesta.

Kocsis aloitti pianonsoiton 3-vuotiaana, voitti Unkarin radion Beethoven-kilpailun 18-vuotiaana ja aloitti kansainvälisen uran, joka toi hänelle Kossuth-palkinnon vuosina 1978 ja 2005. Hän sai vierailla Unkarista kaikkien merkittävien orkesterien solistina Berliinin ja Wienin filharmonikoista lähtien.

Hän levytti nopeasti ison osan keskeistä pianokirjallisuutta Debussysta Rahmaninoviin, mutta unkarilaiset säveltäjät olivat hänelle erityisen läheisiä. Hänen kokonaislevytyksensä Béla Bartókin pianotuotannosta on oivaltava ja erinomainen.

Vuonna 1983 hän perusti Iván Fischerin kanssa Budapestin festivaaliorkesterin. ”Se oli ensimmäinen hyvä unkarilainen orkesteri. Meillä oli näitä suurmiehiä Bartókista ja Zoltán Kodálysta lähtien, mutta ei kunnon organisaatioita”, hän muisteli Helsingin Sanomille vuonna 2005.

Tiet Fischerin kanssa erkaantuivat, kun Kocsis halusi johtaa enemmän, mutta Fischer arvosti häntä loppuun asti. ”Hän oli musiikin jättiläinen, harvinaislaatuinen nero”, Fischer kommentoi Facebook-sivuillaan.

Kocsis otti vastaan Unkarin valtion filharmonikkojen ylikapellimestarin tehtävät 1997. Hän aiheutti skandaalin vaatimalla jokaista muusikkoa uuteen koesoittoon. 26 muusikkoa sai potkut. Hän muutti myös orkesterin nimen Unkarin kansalliseksi filharmoniseksi orkesteriksi, koska entinen nimi muistutti häntä liikaa Neuvostoliiton vallan ajoista.

Kocsis panosti orkesteriin paljon. ”Johdan orkesteriani 35 viikkoa vuodessa ja pidän kaksi harjoitusta päivässä!" hän ylpeili HS:n haastattelussa 2005 velmulla ja ilmeikkäällä tavallaan. Hän muokkasi orkesterista omansa, ja suuren persoonallisuutensa vuoksi hän onnistui joskus tekemään saman myös kapellimestarivierailuilla muiden orkesterien edessä.

Vuodesta 1987 hän julkaisi myös sävellyksiään, mutta ainutlaatuisimmillaan hän oli mestaripianistina. Kocsisin sointi oli usein suora, jopa teräksinenkin, mutta ei koskaan yksiulotteinen. Hänen oli yhtä helppo syventyä Bartókin äkkivääriin käänteisiin kuin Mozartin sonaattien ja konserttojen hitaiden osien pyhyysvaikutelmiin.

Kocsis jäi monen mieleen Suomessa jo 1975, kun hän soitti Finlandia-talossa ylimääräisenä Unkarin kansallislaulun – uruilla. Paluuta saatiin odottaa aina vuoteen 2005, jolloin hän loisti Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Bartókin kolmannen pianokonserton solistina.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Kuolleet
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää