Kulttuuri    |   Kolumni

Valtamedia haukkui yhtenä rintamana Trumpia ja katsoo nyt peiliin: Sieltä näkyy vääristynyt kuva, joka suututti monet ja ajaa journalistit perimmäisten kysymysten äärelle

Yhdysvaltain presidentinvaali sai aikaan median itsepohdiskelun aallon Yhdysvalloissa, kirjoittaa Jussi Pullinen.

Äänestäkää nyt sitä Hillarya, se on ainoa järkevä teko. Ainoa.

Etäältäkin amerikkalaisen median valtavirtaa seuraten oli selvää, että viesti oli tämä.

Maan sanomalehtien kohdalla asiaa ei tarvitse arvailla: niistä lähes jokainen kehotti (tällainen suosittelu on maassa vaaleissa tapana) pääkirjoituksissaan äänestämään Hillary Clintonia.

Entä sitten viihde? Hillary, ainoa järkevä vaihtoehto. Trump, suuri vitsi.

Seuraan Youtubesta säännöllisesti maan kolmea suurinta ilta-ajan talk show -ohjelmaa. Niissä oli yksi keskeinen pilkan aihe: Donald Trump. Clinton-vitsit olivat paljon vähemmässä. Kun suosituimman show’n isäntä Jimmy Fallon leikillisesti pöllytteli Trumpin tukkaa noin neljän miljoonan ihmisen katsellessa, ohjelma sai osakseen kritiikkiryöpyn siitä, että ohjelma saattoi kohdella ehdokasta näin leikillisesti. Huipussaan noin seitsemän miljoonaa katsojaa keräävä Saturday Night Live parodioi kumpaakin ehdokasta, mutta oli selvää, kuka oli sarjan pelle (vinkki: ei Clinton).

Kymmenet ja taas kymmenet viihdeteollisuuden tähdet tukivat Clintonia, harvat Trumpia.

Jopa muotilehti Vogue julisti, että presidentin pitäisi olla Clinton.

Ainoa järkevä vaihtoehto.

Miten tämä median vallankäyttö sitten näkyi vaalituloksessa? Ei oikeastaan mitenkään. Amerikka kääntyi aivan toiseen suuntaan.

Valtamedian ennusteet tuloksesta, kuvaus maan henkisestä tilanteesta ja siitä, mikä maan enemmistö eniten askarruttaa, meni niin pahasti pieleen, että koko järjestelmän perustusten pitäisi nyt joutua tarkasteluun.

Tuota arviota en tehnyt minä, sen teki pian vaalituloksen selvittyä Yhdysvaltain arvostetuin sanomalehti The New York Times.

Siellä missä 2000-luvulla on käyty vaalit, ne on julistettu ”ensimmäisiksi some-vaaleiksi”. Median historiaan sellaisina kuitenkin luultavasti kirjataan vuoden 2016 näytös Yhdysvalloissa.

Valtamedialla näytti olevan tunnelmasta vain heikko ote, sosiaalisella medialla paljon parempi – ainakin, jos katsoi oikeisiin paikkoihin.

Niissä paikoissa levisivät jutut medioista, jotka katsovat maailmaa Trump-vinkkelistä. Medioista, jotka muistuttivat paljon oikeiston rääväsuisia radiokanavia – tai olivat suoraan niiden tuotteita. Jotkut jutuista olivat keksittyjä, mutta se ei haitannut – kunhan valeuutiset tukivat oman heimon, trumpilaisten, tarinaa.

Disinformaatiota.

Nyt kysytään, oliko politiikan tutkijoiden, mielipidemittaajien, viallisia malleja esitelleiden ”tilastollisen journalismin” sanansaattajien tai luvuista lähes varmaa Clintonin voittoa ennustaneen valtamedian toiminta sen puhtaampaa.

Oli, sanoo moni, myös minä. Nämä menetelmät ainakin pyrkivät löytämään totuuden, vaikka ne nyt paljastuivatkin pahasti viallisiksi. On pyrittävä kohti totuutta parhailla menetelmillä, joita on käytössä.

Ei oikeastaan, sanovat toiset. Halu uskoa Clintoniin sai toimittajat ja analyytikot uskomaan mielipidemittauksiaan tai tulkitsemaan niitä miten sattuu. Ennustamaan väistämätöntä, joka ei ollut totta. Sokeutumaan ongelmille, koska ne tukivat oman heimon tarinaa.

Disinformaatiota?

Amerikkalaismedian itsetarkastelussa kysytään nyt myös syvempiä kysymyksiä. Jos mielipidemittaukset ovat rikki, ne voi ainakin yrittää korjata. Se ei kuitenkaan kerro, mistä median pitäisi kertoa.

Kyse on siitä, mitkä asiat media ylipäänsä näkee ongelmiksi, joita on syytä pitää esillä.

Yhdysvalloissa on jo vaalien aikana puhuttu ”eliitin” unohtamasta, suurkaupunkien ulkopuolisesta Amerikasta. Alustavien tulosten perusteella Trumpia äänestettiin erityisesti siellä – median suurkaupunkeihin keskittyneiden päämajojen ulkopuolella.

Tässä unohdetussa Amerikassa ongelmiksi koetaan aivan eri asiat kuin valtamediassa, sanotaan.

Pienet alueet nahistuvat, elintaso laskee ja tulevaisuus näyttää synkältä. Ristiriidan symboliksi ovat Yhdysvalloissa nousseet sukupuolineutraalit käymälät, joita maan mediassa on viime aikoina käsitelty suhteellisen paljon. Näin ajattelevien mielestä käymälät olivat tärkeämpiä kuin nämä ihmiset, jotka vielä leimattiin kollektiivina ennakkoluuloisiksi öyhöttäjiksi.

Tuotakaan analyysiä en tehnyt itse. Se esitettiin tässä monisyisessä esseessä, joka vaalin jälkeen kiersi sosiaalisessa mediassa laajasti, ja jota media-analyytikot ylistivät.

Ja kyllä, tuo vakava ja syvä essee julkaistiin kaukana valtamedian ulkopuolella.

Se julkaistiin huumorisivusto Crackedissa.

Mitä sitten jää jäljelle?

Kun entistä suurempi osa ihmisistä saa ainakin osan uutisistaan sosiaalisesta mediasta, kysytään Yhdysvalloissa nyt, onko heimopohjainen uutisointi ainoa tie, jota median kannattaa kulkea.

Uutiset ja viihde yhdelle heimolle tuolla, toiselle tuolla, ei juuri mitään yhteistä.

Kysymys on paljon Eurooppaa relevantimpi maassa, jossa ei ole yleisradiotoiminnan perinteitä ja valtamedia on huomattavasti sirpaleisempi – ja osin myös pienempi.

Silti heimomedia on bisnestä tälläkin puolella valtamerta. Trumpia nostanut oikeistoheimon rääväsuinen Breitbart-sivusto ilmoitti keskiviikkona laajentavansa toimintaansa Ranskaan ja Saksaan hyödyntääkseen trumpilaisuuden nousun.

Oikeastaan koko Trumpin kampanja oli leikkiä tällä heimodiskurssilla.

Trump sanoi älyttömiä, julkeita asioita ja antoi median ottaa ne kirjaimellisesti. Oma heimo tajusi lausuntoihin liittyneen silmäniskun, kirjaimellisia tulkintoja tehnyt media ei. Samalla syntyi kohuja, joiden avulla Trump sai valtavasti näkyvyyttä häntä vastustajakseen nimeämässä mediassa, ja kannatus nousi, vaikka media möykkäsi vastaan.

Ja kas, näin valtamedia alkoi Trump-heimon silmissä näyttäytyä yhä enemmän todellisuudesta erkaantuneelta saarekkeelta.

Heimomediaan liittyy kuitenkin pikkuseikka nimeltä demokraattinen yhteiskuntamalli. Sen perustana on länsimaissa pidetty jaettua julkisuutta – yhteistä pintaa, jossa kansakunnat löytävät ne asiat, joista puhua tai joita ratkaista. Jos tämä pinta katoaa, katoaa suuri osa koko demokratiasta.

Pintaa pitää siis säätää, pohtii USA.

Tästä ei tule helppoa, sillä pelissä ovat perimmäiset arvot: Miten median pitäisi esimerkiksi suhtautua niihin Trumpin kannattajien – tai jopa Trumpin itsensä – puheisiin, jotka vaikuttavat uhkaavan länsimaisten arvojen ydintä, kuten ihmisoikeuksia?

Entä uhkauksiin jättää väärä vaalitulos hyväksymättä tai vihjauksiin sulkea poliittinen vastustaja vankilaan? Tuomita? Vai vain raportoida? Ymmärtää?

Jos media ei ärähdä jonkun uhatessa – vaikka vain möläytyksellä – sen ytimessä olevaa demokratian perustaa, milloin se sitten ärähtää? Ei koskaan? Äärimmillään tämä tarkoittaisi kaikki arvot hylkäävää nihilismiä.

Ja valitsi media minkä tahansa tien, löytyy varmasti heimo, jonka mielestä se tekee väärin.

Varmasti todennäköisin– ja ehdottomasti toivottavin – suunta on, että valtamedian journalismi Yhdysvalloissa ei luovu perusarvoistaan, vallanpitäjien haastamisesta, heikkojen ja hiljaisten ongelmien esittelystä ja totuuden tavoittelusta.

Jotakin muuta sen sijaan on muutettava, jotta se saa taas mandaatin koota kansa yhteisen pinnan äärelle.

Tuon jonkin etsintä alkoi Yhdysvalloissa keskiviikkona.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Media
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Helsinkiläissairaala Husin ja Mehiläisen yhteisomistukseen – päätös jakoi Husin hallituksen kahteen leiriin

  7. 7

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  8. 8

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Saksan hallitusneuvottelut ovat umpikujassa, SPD ei suostu menemään hallitukseen – Liittopresidentti Steinmeier: Ennennäkemätön tilanne liittotasavallan historiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää