Kulttuuri    |   KUKA?

Erkki Salon Pantagruel - "se oli niin hauskaa"

Tilaajille

"Kirjahan on mahdoton suomentaa", Jukka Kemppinen kirjoitti arvostelussaan (Helsingin Sanomat 31. 12.) François Rabelaisin (1494-1553) Pantagruelista, jonka ensimmäinen kirja ilmestyi marraskuussa suomeksi Kustannuskiilan julkaisemana.

Kemppinen esitti varauksia mutta lisäsi: "Suomennos on luettava ja nautittava ja kirjan lukee kannesta kanteen vaivattomasti." Kääntäjä Erkki Salo, 44, on ammatiltaan kirjastonhoitaja. Kotoa vastaa pojan ääni: "Isä tulee työstä seitsemältä." Salo löytyy työpaikaltaan Lempäälän kunnankirjastosta.

Miten tullaan Rabelaisin suomentajaksi?

"Pitkän ajan kanssa. Aloin hautoa työtä parikymmentä vuotta sitten. Kun toden teolla ryhdyin siihen, se vei neljän vuoden vapaat illat. Tein sen siksi, että se oli niin vaikeaa ja niin hauskaa." Mikä on koulutuksenne?

"Kemppinen sanoi minua filologiksi, mutta sitä en varsinaisesti ole. Maisterinpapereissani on laudaturit englannissa ja ranskassa, ja latinaakin luin jonkin verran." Mikä oli ensimmäinen virike?

"Turun yliopiston romaanisen filologian professori Lauri Lindgren oli innostunut Rabelaisista ja kannusti lukemaan tämän tekstejä. Valitsin Pantagruelin tenttikirjaksi, ja se olikin hauskinta mitä olin lukenut." Yksinkö käänsitte?

"12 ensimmäistä lukua aivan yksin. Sitten kävin kysymässä runoilija Väinö Kirstinältä, kannattiko jatkaa. Olin huolestunut kielestäni, koska en ole itse julkaissut kaunokirjallista tekstiä.

Kirstinä kertoi aloittaneensa kerran itsekin Pantagruelin suomentamisen mutta jättäneensä sen liian vaikeana kesken. Hän kehotti jatkamaan ja antoi neuvoja, joista olen kiitollinen. Sitten jatkoin taas yksin." Käännöksessä on käytetty nykysuomen kieliparsia aika nautittavasti. Miten päädyitte tähän?

"Rabelaisin sanaleikit ja sanakiepit olivat kaikkein hankalinta. Ajattelin nykylukijaa, ja suomennos onkin osalta mukaelmaa." Romaani huvittelee ruhtinaallisesti yliopistojen, varsinkin Sorbonnen rikkiviisauden kustannuksella. Käännöksessä esiintyy esimerkiksi nykyisten suomalaisten rikkiviisaiden lempisana "diskurssi". Onko se tahallista?

"Itse asiassa minulla oli noista kohdista suomennos, jossa heiteltiin kalikalla nykyisiä muotitermejä aika ahkerasti. Palautin sen sitten lähemmäs alkutekstiä, mutta kyllä sinne taisi jäädä jokunen asiallinen pikku potku." Aiotteko jatkaa Pantagruelin seuraaviin kirjoihin?

"Niissä käsitellään niin paljon 1500-luvun oppiriitoja että ne taitavat olla suomeksi mahdottomia." Kemppinen arveli, että nyt Kuopiossa ilmestynyt suomennoksenne ei kelvannut perinteisille kustannusyhtiöille. Miten kävi?

"Hän osui oikeaan. Tarjosin työtä kolmisen vuotta sitten Gummerukselle, joka on julkaissut Rabelaisin Gargantuan Erkki Ahdin suomennoksena 1947 ja taskukirjana 1963. Gummerus ilmoitti, että tämäntapaisten romaanien kustantaminen ei kannata.

Lähetin käsikirjoituksen heti WSOY:lle. Vastausta ei kuulunut ja tiedustelin asiaa. Vieläkään en ole saanut vastausta - olisikohan käsikirjoitus hukkunut siellä? Onneksi minulla oli kopio." PEKKA TARKKA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää