Kulttuuri    |   KESKUSTELUA

Sukupuoli syrjii naistutkijaa

Tilaajille

52 prosenttia Suomen yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijoista on naisia. Kandidaatintutkinnoista enemmistö on naisten suorittamia. Maan professorikunnasta naisia on 7 prosenttia. 1980-luvulla määrä ei juuri ole noussut, vaikka naistohtoreita valmistuu enemmän kuin koskaan. Siinä raamit keskustelulle, jota Matti Wiberg on halunnut herättää yliopistoista ja tasa-arvosta.

Työssäni tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa olen tutustunut moniin yliopistoja koskeviin syrjintävalituksiin. Niiden joukossa en ole nähnyt yhtään, jossa - Wibergiä lainatakseni - "sukupuolisyrjintä on keksitty tekosyyksi, sen jälkeen kun omat työt ovat jääneet tekemättä".

Päinvastoin, syrjintää epäilevät naistutkijat ovat yleensä alallaan huippuluokkaa. He ovat poikkeuksetta väitelleet nuorina ja hyvin arvosanoin, heillä on laaja julkaisutuotanto ja opetuskokemus. Tästä huolimatta heidät on hakumenettelyssä sivuutettu. Heillä on vahva syy olettaa, että ainakin osasyynä on ollut sukupuoli.

Heikko suosinta - ja vahva

Sormituntuma käynneiltä suomalaisissa yliopistoissa ja korkeakouluissa on, että tähän oltaisiin joissakin niistä jo valmiit. Sen sijaan suhtaudutaan varsin kriittisesti ns. vahvaan suosintaan: ajatukseen siitä että tasa-arvonäkökohdat voisivat eräissä tapauksissa painaa enemmän kuin muodollinen pätevämmyys.

Jos heikon suosinnan periaate menisi läpi Suomen yuliopistomaailmassa, olisi naisten kannalta jo paljon voitettu. Virkarakenne muuttuisi - jos ei dramaattisesti, niin kuitenkin. Ovathan naiset aliedustettuina lähes kaikkien tieteenalojen viroissa. Eikä kyse totisesti ole vain pätevien naishakijoiden puutteesta.

Arviointi ei ole arvovapaata

1. Martin Scheinin totesi (30. 12.), että tietellisen pätevyyden arviointi ei ole yksiselitteinen tai arvovapaa prosessi. Kriteerit vaihtelevat enemmän tai vähemmän subjektiivisesti, joskus myös tarkoitushakuisesti.

Niin kauan kuin pätevyyden arvioijista valtaosa on miehiä, niin kauan kuin tieteentekijän prototyyppi jo sinänsä on mies, naiset eivät ole tasoissa vaan tosiasiallisesti huonommissa lähtökuopissa.

2. Professuurit ja virkanimitykset ovat vain osa yliopistomaailmaa. Tasa-arvoa estävät mekanismit toimivat hierarkian kaikilla tasoilla. Äskettäin julkaistu Arto Halisen tutkimus väitelleistä kertoo, että naiset saavat miehiä huomattavasti harvemmin ulkopuolista rahoitusta väitöskirjoilleen. Tämä näkyy muun muassa pidempinä valmistumisaikoina.

Naisopiskelijat tietävät, että professorit (valtaosa miehiä) värväävät helpommin "lupavia nuoria miehiä" tutkimusprojekteihin, apulaisiksi jne. Kysymys ei siis ole vain: onko kahdesta hakijasta mies vain nainen pätevämpi? Vaan myös: miksi kahdesta yhtä lupaavasta tutkijasta toinen on pystynyt pätevöitymään, toinen ei?

3. Tehokkuusajattelu ja vaatimus nopeasta väittelemisestä syrjivät erityisesti perheellistä naistutkijaa. Kärjistettynä: "Ellet väittele alle 30-vuotiaana, se ei kannata ollenkaan." Tutkijan ikä ei kuitenkaan kerro väitöskirjan tasoa eikä vielä ennusta menestystä tulevalle uralle. Kun tohtoreiden keski-ikää nyt kaikin keinoin pyritään laskemaan, naiset ovat ilman tukitoimia vaarassa jäädä entistä pahemmin jalkohin.

Näistä syistä tasa-arvoasiain neuvottelukunnan tutkimusjaosto esittää jopa vahvaa naisten suosintaa yliopistojen ja korkeakoulujen tasa-arvosuunnitelmiin. Olemme täysin tietoisia, että se on Suomen akateemisessa ilmapiirissä radikaali ehdotus, joka varmasti herättää ennakkoluuloja ja vastustusta. Lohduttaudumme sillä, että niin herätti naisten äänioikeuskin aikoinaan.

Siirtymäkaudeksi vahvaa suosintaa

Mutta tasa-arvoa edistäviä toimenpiteitä on koko joukko muitakin: apurahat ja tukihenkilöt naisopiskelijoille, vaatimus, että virantäytöissä asiantuntijoina on aina oltava myös naisia jne.

Matti Wibergin mukaan "niin kauan kuin eduskunnassa on alle sata naiskansanedustajaa, suomalaisia naisäänestäjiä on asiallista pitää typerinä".

Saman järkeilyn mukaan voisi väittää, että niin kauan kuin Suomen professorikunnasta alle puolet on naisia, suomalaista naistutkijaa on syytä pitää laiskempana, saamattomampana ja lahjattomampana kuin mieskollegojaan.

Kun naisten huonommuutta ei ole osoitettu, on syytä miettiä, mikä yliopistojen nykyisessä käytännössä johtaa naisten tosiasialliseen syrjintään. Ei ole tiedepoliittisesti järkevää, että puolet potentiaalisesta tutkijakunnasta tuntee tavalla tai toisella itsensä ulossuljetuksi.

Myös tutkijankoulutustoimikunta toteaa raportissaan viime vuodelta, että naisten lahjakkuusreservit olisi saatava nykyistä paremmin käyttöön. Nyt olisi löydettävä keinot, millä tämä käytännössä tapahtuu.

MERJA HURRI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää