Kulttuuri

Moskovan Taiteellinen Teatteri oikeiston foorumina Kahtia jaetun MHAT:n toinen puolikas on kuin Stanislavskin painajaisuni

Tilaajille

Neuvostoteatterin näyteikkuna, Moskovan Taiteellinen Teatteri (MHAT) on ajautunut kriisistä toiseen. Pari vuotta sitten sen taiteellista alamäkeä yritettiin pysäyttää ja teatteri jaettiin kahteen itsenäiseen yksikköön. Nyt toinen puoli MHAT:a on joutunut oikeistovoimien taisteluaseeksi.

MHAT:n uudessa rakennuksessa Tverskoin puistokadulla työskentelevää osaa johtaa tunnettu näyttelijätär Tatjana Dorodina , joka on osoittanut harvinaista vallanhalua sekä melkoista tahdonvoimaa napoleonmaisten suunnitelmiensa toteuttamisessa.

Dorodinan johtaman teatterin kuva on murheellinen. Tverskoin teatteri on kuitenkin päättäväisesti ja tinkimättömästi julistanut itsensä "suuren Stanislavskin ainoaksi oikeaksi perilliseksi".

Dorodinan dramaturgina toimii Vladimir Bondarenko . Hän taistelee väsymättä russofobiaa vastaan kirjoittamalla jatkuvasti avoimesti taantumuksellisiin, antisemitistisiin julkaisuihin kuten Nash sovremennik (Aikalaisemme), Molodaja Gvardija (Nuori Kaarti) ja Moskva.

Doroninan, Bondarenkon ja heidän aatetoverinsa lausunnot ovat herättäneet laajaa keskustelua. Teatterin kollektiivin avoimeen kokoukseen yritti äskettäin osallistua Neuvostoliiton tunnetuimman epäkohtia paljastavan aikakausilehti Ogonjokin toimittaja.

Toimittaja tunnistettiin. Hänelle huudettiin: "Kuka te olette? Ogonjokista? Ulos täältä ja äkkiä!" Ja niin hänet poistettiin kokoussalista.

Uutuus: 50-vuotiaat Tshehov-kopiot

Näistä harjoitelmista kaikkein tuorein on viime keväänä ohjelmistoon otettu Nemirovitsh-Dantshenkon vuonna 1940 ohjaama Kirsikkapuisto . Sitä ennen teatteri yritti liikuttaa katsojiaan Kolmen sisaren monologeilla. Näyttelijöistä nuorinkin oli jo täyttänyt 50 vuotta.

Samaan aikaan 60-vuotiaat Svetlana Korkoshko ja Tatjana Doronina muistelivat kyyneleet silmissä koskettavasti tv-kameroiden edessä kuinka he monta vuotta sitten, nuorina debytantteina esittivät Tshehovin kuolemattomia hahmoja.

Tverskoin teatteri havahtui saatuaan työstään palkaksi arvostelijoiden moitteet ja tyhjät salit ja toi näyttämölle uuden näytelmän nimeltä Kaatopaikka. Teoksen luoja on dramaturgi Aleksei Dudarjov , parantumaton tuuliviiri, joka tällä kertaa virittyi perestroikan henkeen tehden nykyaikaisen muunnelman Gorkin Pohjalla -teoksesta.

Esityksen ohjasi Jugo-Zapadnaja -studiosta vieraillut Valeri Beljakovitsh . Hän viehättyi Tverskoin lavan koosta, rakensi sinne mahtavan kaatopaikan ja päästi tähän sekasotkuun huonosti valmistautuneet näyttelijät.

Kaatopaikan ihanuudet vain eivät sattuneet viehättämään katsojia sen enempää kuin kriitikoitakaan.

Tverskoissa on viimeaikoina ohjannut myös Jakutiassa laakerinsa kerännyt Andrei Borisov . Hän on edelleen erityisen kiinnostavan, lännessä ja myös Suomessa vierailleen Jakutian teatterin pääohjaaja.

Houkutteliko hänet paikalle komea teatterirakennus, mahdollisuus työskennellä pääkaupungissa ja olla jatkuvasti näkyvissä? Joka tapauksessa hän tulee osoittaneeksi solidaarisuutta neuvostoteatterin avoimesti oikeistolaiselle ja taantumukselliselle siivelle.

Puhetta on ollut myös Aleksandr Solzhenitsynin näytelmien esittämisestä, mutta suostuuko kirjailija antamaan tekstinsä oikealle kallistuneen MHAT:n käsiin?

Jefremovin ryhmä sai Tshehovin nimen

Jefremovin ryhmä sai vuoden alusta pitkän taistelun jälkeen liittää nimensä Tshehovin nimen. Se oli tunnustus ryhmän ansiokkaasta työstä ja yrityksestä pelastaa se mitä MHAT:n maineesta on pelastettavissa.

Moskovan teatterin ystävät ovat riemulla seuranneet Jefremov-siiven eroamista ja paluuta muistorikkaan Kamergenskin talon suojiin. Riemu on vaihtunut välillä myös pettymykseksi. Taiteelliset saavutukset eivät ole olleet odotettuja.

Jefremovin työ motivoida menneissä rettelöissä tuskastunut näyttelijäkunta ei ole ollut helppo. Monet ihmettelevät, että 60-vuotias Jefremov on säästynyt infarkteilta.

Jotkut erinomaiset näyttelijät ovat lähteneet muihin teattereihin. Jefremovin siunauksella MHAT:sta erosi myös kokonainen nuorisoryhmä, joka perusti omaleimaisen ja nopeasti suureen kansainväliseen suosioon kivunneen studio-teatterin nimeltä Tshelovek (Man-studio).

Äskeisessä haastattelussa uupunut Jefremov totesikin: "Kukaan ei tiedä mitään minun kauheista vaikeuksistani, paitsi minä itse." Jefremovin johtamassa MHAT:ssa on syntynyt aitoja, selkeitä esityksiä kuten Ljudmila Petrushevskajan tekstiin pohjautuva Moskovan kuoro , Slawomir Mrozekin Muotokuvan tulkinta ja Gorkin Barbaarit - puhumattakaan teatterissa aikoinaan työskennelleen Mihail Bulgakovin näytelmästä Hurskastelijan orjuus . Se oli riikalaisten mestarien Adolf Shapiron ja Andris Freisbergsin ohjaamana todellista teatterin juhlaa.

Oleg Jefremov haluaa Taiteellisen Teatterin kadusta rauhoitetun teatterialueen, jonne tulisivat kansainvälinen Stanislavski-keskus, teatterialan tiedotuskeskus ja teatterikahviloita.

Konfliktit koko kansan asiana

MHAT samastettiin kaikkiin Tshehovin näytelmiin ja itse Tshehovin. Teatterissa työskenteli joukko loistavia näyttelijöitä ja aikansa edistyksellinen älymystö.

1940-luvulla teatteri alkoi huimaa vauhtia luisua alaspäin, vaikka se samalla sai neuvostoteatterin lipunkantajalle kuuluvia aineellisia hyödykkeitä: palkkoja ja palkintoja, kunnianimiä ja ulkomaan kiertueita, asuntoja ja autoja.

MHAT kesytettiin. Taiteellisesti se tuhoutui täysin.

Jefremov kutsuttiin 1960-luvulla pelastajaksi ja MHAT:iin alkoikin vähitellen kerääntyä hänen ystäviään ja hengenheimolaisiaan Sovremennik-teatterista: Oleg Tabakov, Jevgeni Jevstignejev, Tatjana Lavrova; tuli monia keskipolven tähtiä: Anastasia Vertinskaja, Aleksandr Kaljagin, Innokenti Smoktunovski, Oleg Borisov.

Jefremovin ratkottaviksi tulleet ongelmat olivat kuitenkin ylipääsemättömiä. Mitä tehdä esimerkiksi teatterin henkilökuntamäärälle, 400 näyttelijälle, joista suuri osa kävi töissä vain kuittaamassa palkkansa?

Teatterin viimeaikaiset konfliktit ovat olleet sarja raskaita skandaaleja koko neuvostoteatterille. Ongelmissa on asianosaisena ollut koko maa.

Kirjoittaja on leningradilainen teatteritoimittaja ja Narodni dom -teatterin perustajajäsen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää