Kulttuuri    |   KESKUSTELUA

Taiteesta ja nykyajasta

Tilaajille

On ollut häkellyttävää havaita se mielenkiinto ja ne ajatukset, joita kirjassamme Suomalaisen taideopas on herättänyt suurimman päivälehtemme kuvataidekriitikossa.

Näkökulma-palstalla julkaistu kirjoitus "Suomalaisen taideopas ei elä nykyajassa" sisälsi monia sellaisia mielipiteitä, joista toivoisi laajempaakin ja asiallista keskustelua. Vaikka kirjoitus ei ollutkaan varsinainen kritiikki - ellei henkilö-sellainen -, siinä oli kuitenkin monia virheitä, jotka haluamme aluksi korjata.

Suur-Helsinki ja suur-Jyväskylä

Kun meidät leimataan jyväskyläläisiksi nurkkapatriooteiksi, se on ilmeistä luku- ja laskutaidon puutetta: esitellyistä elävistä taiteilijoista 113 on suur-Helsingin alueelta ja vain 11 suur-Jyväskylästä. Perustellummat valitukset voisivat tulla milteipä kaikilta muilta maamme kolkilta.

Tiedämme liiankin hyvin, keitä taiteilijaluettelostamme puuttuu, mutta keitä ovat ne "useat keskeiset suomalaisen nykytaiteen nimet", joita peräänkuulutetaan?

Julkisia taideteoksia on kirjamme luettelossa noin 800. Näistä yli 170 on 1980-luvulta. Luettelo ei tietenkään ole tältäkään osin täydellinen, mutta vielä useampia teoksia puuttuu aikaisemmilta vuosikymmeniltä. Onkin ollut hämmästyttävää havaita, kuinka vähän julkisista taideteoksista on yleensä maassamme kirjoitettu. Tässä olisikin kritiikillä ja tutkimuksella paljon työtä.

Suomalaisessa taideoppaassa on kolme muutakin osastoa. Siinä esitetään maamme taidemuseot ja keskeinen kuvataiteen terminologia. Kirjan viimeisen luvun nimenä on Kuinka ostaa, hoitaa ja myydä taidetta.

Kaupallistumista ei voi paeta

On hurskastelua väittää, ettei kaupallisuus kuuluisi taiteeseen. Retretti ja muut kesänäyttelyt suurine kävijämäärineen, taidehuutokaupat ja yksityisen galleriatoiminnan laajeneminen ovat kaikki saman ilmiön osia.

Siitä eivät ole irrallaan myöskään taiteilijat, kun esimerkiksi juuri koulunsa lopettanut taiteilijanalku hinnoittelee maalauksensa kymmeniintuhansiin!

On myös hurskas telua kuvitella, että taidemuseoihmiset ja taidemuseot voisivat pysytellä erossa tästä ilmiöstä. Esimerkiksi se taidemuseoiden 1980-luvulla esittelemä kansainvälinen nykytaide, joka on saanut varsin suurta huomiota päivälehdissä, on ollut lähes poikkeuksetta länsimaisen galleriajärjestelmän moneen kertaan seulomaa ja hyväksymää.

Voidaankin hyvin kysyä, missä on se ei-kaupallinen nykytaide, jota kyllä maailmalta löytyy. Miksei sitä tuoda Suomeen? Voisiko tästä esimerkiksi löytyä omaleimainen rooli tulevalle nykytaiteen museolle?

Eväät on, jos vain maistuu

Suomalaisen taideopas ja erityisesti sen terminologiaosa pyrkii antamaan eväät mm. taidekritiikin ymmärtämiseen. Taidekritiikin tehtävä taas on seurata sitä, mitä ajassa tapahtuu. Kirjamme ei siis ole tarkoitettu taidekriitikon tai muun kuvataiteen ammattilaisen oppaaksi.

Mitä sitten on taiteen nykyaika? Onko se taidekritiikin ja taiteen ns. etujoukon nykyaikaa vai onko se sitä nykyaikaa, jossa esimerkiksi taideyleisö elää? Jälkimmäiseen kuuluvat yhtä lailla Gallen-Kallela kuin tämän päivän taide.

Ars longa, vita brevis.

LOUNA LAHTI MARKKU LAHTI

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    2. 2

      Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

    3. 3

      Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

    4. 4

      Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

      Tilaajille
    5. 5

      Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

    6. 6

      Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

    7. 7

      Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

    8. 8

      Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

    9. 9

      Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

      Tilaajille
    10. 10

      Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    2. 2

      #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

    3. 3

      Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

      Tilaajille
    4. 4

      Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

    5. 5

      Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

    6. 6

      Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

      Tilaajille
    7. 7

      Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

    8. 8

      Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

    9. 9

      Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

    10. 10

      Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

    2. 2

      Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

    3. 3

      Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

      Tilaajille
    4. 4

      Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

      Tilaajille
    5. 5

      Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

    6. 6

      HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

    7. 7

      Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

    8. 8

      Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

      Tilaajille
    9. 9

      Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

    10. 10

      Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

      Tilaajille
    11. Näytä lisää