Kulttuuri

Kokokuva maan metsistä Uusi laitos vapaaherra von Bergin matkakertomusklassikosta

Tilaajille

logo: KIRJAT Kokokuva maan metsistä Uusi laitos vapaaherra von Bergin matkakertomusklassikosta Viime vuosina on käyty kiihkeää keskustelua Suomen metsien kohtalosta ilmansaasteiden uhkapilvien alla. On myös kiistelty metsän nykyisestä käsittelystä, avohakkuiden aiheuttamista biologisista vaaroista ja viiltävistä maisemavaurioista. On sanottu, että keskustelun kiivaus johtuu suomalaisten harvinaisen intensiivisestä metsäsuhteesta ja metsän suuresta merkityksestä kulttuurinkin korkeimmille saavutuksille.

Metsäkysymysten aktuaalista taustaa vasten on kiintoisaa tutustua Edmund von Bergin Kertomukseen Suomenmaan metsistä vuodelta 1859. Tämä Suomen metsähistorian klassikko on ilmestynyt uutena näköispainoksena. Siihen on kirjoittanut johdannon professori Matti Leikola, humanistisesti sivistynyt metsäalan tutkija ja opettaja.

Teos hahmottaa elävästi Suomen tuolloisen metsäpolitiikan, talousmiesten näkemysten ristiriidat ja metsähallinnon synnyn.

Huoli metsien loppumisesta oli kaihertanut hallitusherrojen mieliä jo Ruotsin vallan ajalla, ja suuriruhtinaskunnassa annettiin 1851 asetus, jolla pyrittiin vähentämään metsien "tuhlaamista" kaskiviljelyyn.

Suomen metsien tuolloisen tilan katsastukseen kruunu tilasi parhaan mahdollisen asiantuntijan, mistäpä muualta kuin Saksasta, metsänhoidon syntymämaasta. Hän oli Tharandin metsäakatemian johtaja, tohtori ja vapaaherra Edmund von Berg, jo aiemmin Ruotsissa ja Norjassa neuvojaan jakanut auktoriteetti.

Saksalaisen tehokkaasti hän matkusti halki Suomen kesällä 1858 ja luovutti kuvauksensa, lausuntonsa ja suosituksensa jo seuraavan vuoden elokuussa. Teos ilmestyi heti yhdistettynä niteenä saksaksi ja ruotsiksi ja - ihme kyllä - yhtä pikaisesti myös suomeksi. Suomentaja Carl Gustav Borg harjoitti arvokasta kielen muokkausta luodessaan metsänhoidon terminologiassa tarvittavia uudissanoja.

Leikola toteaa, että von Bergin ajatukset olivat "kirkkaudessaan ja järkevyydessään vailla vertaa tuon ajan metsäkirjallisuudessa". Näissä asioissa paljon ahdaskatseisemman J. W. Snellmanin kanssa von Berg joutui ankaraan polemiikkiin. Sitä arvioidessa on kiintoisaa todeta, että von Bergin hahmottelemaa metsähallinnon organisaatiota noudatettiin Suomessa peräti vuoteen 1921.

Metsien byrokratiaa koskeva luku on kiintoisa kappale Suomen talous- ja hallintohistoriaa.

Antoisampi lukuelämys on sittenkin von Bergin kuvaus matkastaan Suomessa. Se on tuiki havainnollinen kappale maamme maisemahistoriaa. Se maalaa puhuviksi kuviksi tervaspuiden koloamisen ja kaatamisen ankarat jäljet Pohjanmaan metsissä ja väläyttää silmiimme kulovalkeiden lähes kaikkialla näkyvät huikeat metsätuhot. Niihin oli kirjoittajan mukaan pääsynä "kansan sanomaton saamattomuus" - metsäpaloja ei viitsitty lainkaan sammuttaa. Matkallaan von Berg näki itse useita täydessä roihussa riehuvia laajoja metsäpaloja.

Von Berg osoittaa sekä asiantuntemusta että kykyä värikkääseen sanontaan kuvatessaan kaskenpolton vaikutuksia metsäkuvaan ja metsien puulajisukkessioon.

Klassilliseksi on tullut hänen lausahduksensa Karjalan kaskimailta: "Niin kauas kuin silmä siintää, ei matkamies näe, päivät pitkät kulkiessaan, mitään muuta kuin lepiköitä ja vähäisiä koivumetsiä tahi huonukaisia, kitumalla kasvavia vaivaismäntyjä, taikka aivan paljaita louhikoita." On kuitenkin muistettava, että hän kulki näillä seuduilla maanteitse; Itä-Suomessakin sentään sydänmailla säästyneet salot jäivät häneltä näkemättä.

Teokseen liitetty Gyldénin kartta Suomenmaan metsien puuvaroista vuodelta 1850 kertoo puolestaan, että todella vakavaa puupulaa podettiin sittenkin vain pienessä osassa maata.

Kokonaisuutena von Bergin teos on verrattoman autenttinen kuvaus Suomen näkymistä, maaseudun elinkeinoista ja olosuhteista. Pienoiskoossa se on isänmaamme metsien koko kuva, sillä vapaaherra ei kaihtanut patikkamatkoja tiettömiin salometsiinkään.

Karttaa von Bergin tarkasta matkareitistä jää uudispainoksesta kaipaamaan, vaikka teksti sisältääkin lukuisia paikannukseen opastavia paikannimiä. Se onkin ehkä ainoa puute toimittajan laadukkaassa työssä.

MARTTI LINKOLA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää