Kulttuuri    |   KUVAT

Hollantilaisen Pieter Laurens Molin installaatiot ja Lauri Laineen maalaukset mielenkiintoisessa näyttelyssä Kulttuurin käsitteet kuvissa ja esineissä

Tilaajille

Pieter Laurens Mol on huomattava hollantilainen käsitetaiteilija, jonka installaatioita on esillä poikkeuksellisen mielenkiintoisessa näyttelyssä Galleria Mikkola & Rislakin Nokian kaapelitehtaan tilassa.

Vanhan tehtaan kulunut miljöö antaa Molin raudan- ja verenkarvaisille teoksille mainion kehyksen ja herättää katsojan mielleyhtymät. Installaatiot puhuvat samaa kieltä kuin koneilta ja öljyltä haiseva, alkuperäiskäytöstään poistettu teollisuusrakennus.

Myös ruosteenpunaisella veralla päällystetty taiteilijakirja muistuttaa teosten takana olevasta tarinasta. Se on nimeltään The sanguine surrender , verenpunainen antautuminen, ja omistettu sodanjumalalle Marsille. Yksi keskeisistä heraldisista symboleista on maskuliinin merkki.

Esineet ja miehen kieli

Esineet toimivat miehen ruumiin kielellä. Lähes jokaisessa teoksessa Mol hyödyntää materiaalina ruostunutta rautaa.

Muiden metallien tehostaessa se merkitsee tässä vaiennetun väkivallan kieltä. Koi syö ja ruoste raiskaa, mutta verinen historia ei unohdu: panssarit vyöryvät yhä ja piiput syöksevät tulta.

Mutta esineillä on myös oma eroottinen ulottuvuutensa. Mol rakentaa materiaaleista esineellistä "stillebeniä": näyttelytila on kuin taikasauva, joka antaa käytöstä poistetulle rojulle uuden hiljaisen elämän.

Eleganteista teoksista rakentuu pysähtynyt kuva. Se on aluksi yhtä mietteliäs kuin hautakumpu. Pelkkää ruostetta oleva teos The Exhaust Velocity - loppuunammennettu vauhti - on kuin jähmettynyt tulivuorenpurkaus: rautaputkesta on valunut lattialle kasapäin vanhoja hevosenkenkiä.

Mutta äkkiä kuva rupeaa muistelemaan kovalla äänellä ja puhumaan pistämisestä, lyömisestä, hyökkäämisestä ja tunkeutumisesta. Hälytyksestä.

Teräksellä kehystetyssä taulussa turnermainen maisema loimottaa kuin jättiläismäinen tulipalo. Teoksen Aero Mars Melody esteettisen vyönalleiskun tarkentaa lattialla viruva rautapallo.

Pieter Laurens Mol yhdistelee metalliesineitä, valokuvia, tekstejä, sanomalehdensivuja ja Bruegelin taiteen kopioita.

Kokonaisuudesta muodostuu suuri käsitteellinen kertomus, jota jokainen voi alkaa lukea tuntemiaan myyttejä purkaen.

Gallerian toisessa salissa maalauksia esittelevä Lauri Laine kuuluu konkretismista alun perin ammentaneisiin nuoren keskipolven tekijöihin. Hänen tapansa suhtautua kuvaan on muuttunut ajan mittaan yhä käsitteellisemmäksi.

Väliin ratkaisut muistuttavat Silja Rantasen taiteen synteettisestä lähestymistavasta.

Laineen maalaukset ottavat kantaa visuaaliseen muotoon kuvana ja symbolina. Arkkitehtoniset ja taidehistorialliset viittaukset lomittuvat toisiinsa.

Kirkkojen pohjakaavoja muistuttavia merkkejä leikkaavat poikittaiset raidat sekä ympyrät ja neliöt, jotka sekoittavat kuvan bysanttilaiseen traditioon länsimaisen abstraktin taiteen ideoita ja kuvakieltä.

Pohjakaavat muistuttavat puolestaan varhaisrenessanssin kehittelemästä tieteellisestä hahmotustavasta, josta nyttemmin on tullut itsestään selvä kaava: katsomme läntisin silmin ja projisoimme kolmiulotteisen tilan kaksiulotteiseksi tasoksi.

Mustat neliöt ja ympyrät

Murrettuja ja puhtaita värejä sekä mustaa, valkoista ja harmaata muunteleva värikartta on myös käsitteellinen luku sinänsä, puhumattakaan tekijän anonyymisyyttä korostavasta neutraalista siveltimenjäljestä.

Joskus tuntuu kuitenkin siltä, että Laineen maalauksissa on väsyttävän paljon monimutkaisia aineksia.

Siksi pienet yksinkertaiset maalaukset tuntuvat suurten rinnalla vapautuneemmilta, henkilökohtaisemmilta ja innovatiivisemmilta.

MARJA-TERTTU KIVIRINTA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää