Kulttuuri    |   TANSSI

Nykytanssin monet maailmat

Tilaajille

Nykytanssia Turussa -tapahtuma päättyi riemukkaissa merkeissä Tanssiteatteri Erin potpuriin ja viiden vierailijakoreografin pienoistekstiin.

Erin sooloista, duetoista ja ryhmäteoksista rakennettu ohjelma on otsikoitu Erin omaiseksi tanssiksi . En tiedä kuinka kauan tavaramerkinomaisesti eri-pohjaisista sanoista rakennetut sanaleikit jaksavat viihdyttää. Ryhmä on kuitenkin valinnut Erin omaisen tanssin merkitsemään juuri vaihtelevaa koosteohjelmaa.

Esitys tarjosi näyttävän katsauksen Erin taidoista ja ohjelmistosta. Kahdessa soolossaan nimeltään N.Y.T. ja Ovi Tiina Lindfors räväytti taitonsa ja läsnäolonsa tehoa. Ehkä tanssijan jazz-taustasta poikivat hänen tyyliinsä liittyvät isoloinnit, joissa joku kehon osa äkkiä eristetään laajasta liikekaaresta. Tekniikka mahdollistaa yllätyksiä ja äkkinäisiä aksentteja. Niissä piilee myös tyhjien maneerien vaara.

Modernin musiikin maailma

Modernin taidemusiikin maailmoissa liikuttiin myös Savisen Eriön kohtauksessa. Magnus Lindbergin kirskahdukset, vingahdukset ja muut äänistruktuurit risteilivät omana tasonaan tanssijoiden liikemaailman muodostaessa oman maailmansa.

Erin esityksen päätti vanha tuttu Meaculpa, jossa Sampo Kivelää lukuun ottamatta tanssi koko Erin ryhmä: Tiina Lindfors, Eeva Soini, Suvi Pohjonen, Lassi Sairela ja vierailijana Tuula Laine. Ennen perjantaista Shostakovitsh -ensi-iltaa en ollut koskaan nähnyt Eri-ryhmän esitystä. Ryhmä on jäntevä ja teknisesti osaava.

Festivaalin päätti viiden koreografin pienoisteokset. Kokonaisuuden aluksi ja lopuksi nähtiin Turun seudun tanssiyhdistyksen koulun oppilaat Päivi Anttilan ja Ritva Saastamoisen teoksissa.

Hienoa, ettei tapahtuma unohtanut tulevaa tanssijasukupolvea, mutta näyttämön pienuuden ja kokonaisuuden kannalta olisi esityksiä ehdottomasti kannattanut editoida ja supistaa.

Ruotsalaisvieras Åsa Bogegård osoitti pikku soolollaan, että pienikin tehoaa. Hän tanssi Mahlerin traagisen yksinlaulun. Tyylillisesti teoksessa tuskin oli mitään mullistavaa "uutta", mutta taideteoksena se oli ehyt ja vaikuttava - kulmikkaine muotoineen ja sävyttävine taittoineen eräänlainen 80-luvun Kuoleva joutsen.

Hoi, Suomi-poika!

Lehikoinen loi Suomi-syndroomastamme tolkuttoman pinta- tai syväanalyysin. Taustalla soi, ei enempää eikä vähempää kuin Finlandia. Suomi-poika käyskentelee pellon pientareella parhaimpaan Suomi-Filmin tyyliin.

Seuraava entrée: vuosikymmenet vaihtuvat ja Suomi-poika muuttuu Suomi-jupiksi, joka ekstaattisena kantaa Valintatalon tms. muovikasseja. Kuluttajan ilo kasvaa limppujen, laskutoimitusten ja hiivaleipien myötä ja huipentuu punaviinikylpyyn Eurovision tunnussävelen säestyksellä. "Maa kallis isien" - viesti meni perille.

Aivan toisenlaiseen maailmaan, mutta ei sen ikävämpään, vei Arja Raatikainen, joka näytti muutaman herkkupalan tulevasta koreografiastaan Loputon satu.

Raatikainen on työskennellyt Tokiossa ja Länsi-Saksassa kansainvälisessä buto-ryhmässä. Vaikutteet näkyvät - niin näkyvät myös tekijän lahjat ja taidot. Mitä figuurin rakentamiseen tulee, siitä Raatikainen antoi oivan oppitunnin. Loputtomasta sadusta ei sen enempää, sillä koko teos on vasta tulossa.

Estradina kenkälaatikko

Innokas nuori ja varttuneempi yleisö jonotti sisälle ja joutui usein tyytymään seisomapaikkoihin mitä uskomattomimmissa olosuhteissa.

Tunnelman välittömyys ja lämpö olivat toki tarttuvia, mutta on typerää, että pätevät taitelijat joutuvat tinkimään teostensa teknisestä toteutuksesta. Yhtä kaikki, Turussa tanssittiin monella tavalla ja innostuneessa ilmapiirissä.

JUKKA O. MIETTINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää