Kulttuuri    |   KIRJAT

Lopullisen Maailmansodan jälkeen Philip K. Dickin teokset vaativat ihmisyyden uutta määrittelyä ja kyselevät rajoja ihmisen, eläimen ja androidin välillä

Tilaajille

Amerikkalaisen tieteiskirjallisuuden kiinnostaviin persoonallisuuksiin lukeutui tuottelias Philip K. Dick (1928-1982). Hänen monipuolisesta tuotannostaan erottuu jopa vahvasti omaleimaisia kausia.

1950-luvun alussa kirjoittamisen aloittanut Dick käsitteli monia tieteiskirjallisuuden osa-alueita. Hän kirjoitti yhteiskuntakriittistä tekstiä, kehitti luontevasti metafyysisiä ongelmia ja etsi messiashahmoja. Ehkä kuitenkin kiehtovimmillaan hänen teoksensa ovat puidessaan todellisuuden häilyvyyttä ja kysymystä ihmisen olemuksesta.

Nyt suomennettu Palkkionmetsästäjä - Blade Runner (1968) ilmestyi aikana, jolloin kirjailijan tuotannossa toistui nimenomaan käsitys ulkomaailman hämmästyttävästä harhaisuudesta.

Jo hieman aiemmin hänen kirjojensa henkilöt uskoivat pääsevänsä lähelle "todellisuutta" huumeiden vaikutuksen alaisina tai ollessaan skitsofreenisen kohtauksen vallassa. Dick itsekin kirjoitti osittain teoksensa The Unteleported Man (1966) lsd:n vaikutuksen alaisena.

Ajatus sekavuustilan tai hulluuden totuutta valottavasta puolesta ei tietenkään ollut uusi. Se sopi silti mainiosti Dickille, joka oli varhaisimmissa kirjoissaan osoittanut ymmärtäneensä materialismin, totalitarismin ja ydintuhon mahdollisuuden vievän ihmiskuntaa järjettömään kehityssuuntaan.

Palvelijoita ja herroja

Maahan on näiltä ihmisenkaltaisilta roboteilta pääsy kielletty, mutta satunnaisesti niitä pääsee sinne livahtamaan. Ongelmallisia ovat erityisesti Nexus-6-malliset androidit, jotka ovat henkiseltä ja fyysiseltä suorituskyvyltään keskivertoihmisten yläpuolella.

Nexus-6:t ovat konkreettisia osoituksia siitä, miten palvelijoista on vähitellen tullut isäntiänsä pätevämpiä.

Tähän liittyy kirjan ydinaines, jonka avaimet löytyvät sen alkuperäisnimestä Do Androids Dream of Electric Sheep? Suomennoksen nimivalinta taas viittaa Ridley Scottin elokuvaan Blade Runner (1982), jossa Dickin tarina sovitettiin futuristisen mustan elokuvan komeisiin kulisseihin.

Vaikka Scottin elokuvan painotukset poikkeavatkin romaanin alkuperäistekstistä, päähenkilö Rick Deckard on tallella. Hän on tulevaisuuden etsivä, jonka työtä on karanneiden androidien tuhoaminen.

Keinotekoista elämää

Tästä maailmasta oikea elämä onkin varsin kaukana. Ihmiset ovat vieraantuneet itsestään ja ympäristöstään. Mielialojensa säätelyyn ja tunnetilojensa keinotekoiseen luomiseen he joutuvat käyttämään kodinkoneisiin lukeutuvia aivostimulaattoreita.

Deckardin kodin katolla määkii aidon lampaan sähköinen näköispainos. Oikeat eläimet ovat harvinaisia ja kalliita.

Varsinaiset androidit koetaan maapallolla kuitenkin uhkana. Ehkä osittain siksi, että ne ovat ihmisen vinoutuneita peilikuvia. Onhan niiden pelkkä olemassaolo oikeastaan epäsuora vaatimus määritellä koko ihmisyyden käsite uudelleen.

Parhaille androideille on luotu jopa aukoton henkilöhistoria muistoineen kaikkineen. Kuka tietää, ehkä ne todella näkevät unissaan sähkölampaita?

Mikä Deckard oikein on?

Ridley Scottin elokuvan loppupuolella herätetään jännittävä kysymys siitä, onko Deckard kenties itsekin androidi. Kirjassaan Dick heittää saman ajatuksen ilmaan useaan otteeseen.

Itse asiassa Dick ei takaa lukijalleen sitä, etteikö Deckard ja osa muistakin maapallon asukkaista voisi olla pitkälle kehitettyjä androideja. He vain eivät ehkä tiedosta asiaa.

Näin kirjailijan yhteiskunnalliset näkemykset saisivat myös uutta valoa. Deckard olisikin androidien totalitaristisen ja "rasistisen" hallinnon työkalu.

Olipa Deckard mikä tai kuka tahansa, hänen ongelmakseen muodostuu lopulta se, että hän ymmärtää elämällä olevan tietyn itseisarvon. Hän ei pysty enää vetämään selkeää rajaa ihmisen, eläimen tai androidin elämän välille.

Onko tämä oire ydinsotaan sortuneen ihmissuvun kollektiivisesta katumuksesta? Vai onko kyse androidi-Deckardin toimintahäiriöstä?

Kohti totuuden hetkeä

Jännittävään perspektiiviin Palkkionmetsästäjä asettuukin suhteessa Dickin muuhun tuotantoon. Etenkin siitä kulkee suora linja esseeseen The Android and The Human (1973). Siinä Dick kirjoitti: "Jonain päivänä ihminen saattaa ampua General Electricsin tehtailta valmistuneen robotin ja huomata yllätyksekseen, että se itkee ja vuotaa verta. Ja kuoleva robotti saattaa ampua takaisin ja huomata yllätyksekseen harmaan savujuovan nousevan siitä sähköisestä pumpusta, jota se oli luullut ihmisen sydämeksi. Se olisi heille molemmille melko suurenmoinen totuuden hetki." PETRI IMMONEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää