Kulttuuri    |   NUORET TEKIJÄT 6

Pitsiverhoilla voi myös kuristaa Nuoret taiteilijat potevat Rauman idyllissä arvostuksen ja työtilojen puutetta

Tilaajille

Raumalaisessa idyllissäkin on kääntöpuolensa. Koristeellisten puuporttien sisäpuolelle voi halutessaan sulkeutua ja jättää koko muun maailman ulos. Pitsiverhoilla voi myös kuristaa. Sekä ahdistavaksi että ahtaaksi kokee elinympäristönsä nykyisin tila-, ympäristö- ja maataidetta tekevä Ulla-Maija Vaittinen .

"Eihän tällainen minun tekemäni ole Raumalla edes mitään taidetta! Tämä on vanhaa Satakuntaa, aina on kynnetty samaa vakoa ja kynnetään edelleenkin." Ulla-Maija on tehnyt tilanteesta johtopäätöksensä. Jouduttuaan luopumaan työtiloistaan hän aikoo palata ensi kuussa Helsinkiin. "Sinne sinäkin päädyt, parin vuoden perästä olet varmasti pääkaupungissa", hän ennustaa 27-vuotiaalle raumalaistaiteilijalle Tom Osmoselle .

Nelisen vuotta Raumalla asunut taidemuseon intendentti Janne Koski vahvistaa, että muutama nuori taiteilija on kaupungin näinä vuosina jättänyt ja lisää on lähdössä. Vakavasti otettavien taiteilijoiden määrä on kaupungin koko huomioon ottaen silti melkoisen suuri.

Syntyperäistä raumalaista Tom Osmosta lähtöajatus ei viehätä, mutta hän on kahden vaiheilla.Lupaavan nuoren graafikon töitä nähtiin viimeksi Helsingin rautatieasemalle järjestetyssä näyttelyssä. "Sain tehdä sinne juuri sellaisia töitä kuin halusin. Täällä teen erilaista taidetta ja monesti tuntuu kuin hakkaisi päätään seinään. Ennakkoluulot ovat niin vahvat." Kamppailu siitä, että tulisi yleensä hyväksytyksi taiteilijana, tuntuu toisinaan liian raskaalta. "Mutta kyllä silloin riittää olalle taputtelijoita, kun teen vanhan Rauman kuvia. Niitä saisi tehdä väsyksiin asti." Tom tekee nykyisin etupäässä linoleikkauksia, koska niitä on helpointa tehdä kotona, mutta sen lisäksi myös metalligrafiikkaa. Työtilana on ruhtinaallisesti parin metrin suuruinen pöytä kotona. Kun hän teki vähän suurempia töitä Helsingin asemahalliin, oli käyttöön otettava myös kodin lattia.

Minkäänlaisia työtiloja ei kaupunki ole taiteilijoilleen varannut, eikä myöskään näyttelytiloja, vaikka kirjelmiä on lähetetty uskollisesti vuodesta toiseen.

Viimeksi anottiin pääsyä Kanaalin partaalla olevaan vanhaan autovarikkoon. Isot hyvät tilat menivät kuitenkin muille. Erinomaisella paikalla ollut vanha kaunis veturihalli taas purettiin kokonaan pois, kuvataiteilijat eivät saaneet sieltäkään sijaa.

"Merkillisesti meidät yhdistetään yrittäjiin ja selitetään, ettei yrittäjillekään rakenneta työtiloja", Tom puistelee päätään. "Toisaalta, eikös kunnat juuri yrittäjille rakenna kaikenlaisia halleja ja anna muitakin helpotuksia. . ." Graafikko Hannu Artinaholla on kulunut jo 16 vuotta Raumalla. Hän myöntää, että kolme ensimmäistä vuotta olivat pahimmat, silloin hän haki hätäpäissään kaikkia mahdollisia paikkoja. "Sen jälkeen sitä kai vain tulee raumalaiseksi ja ehkä myös sulkeutuu itseensä.

"Ainoa asia, mikä minua nykyisin hermostuttaa, on kahdeksan kilometrin päässä oleva Eurajoen ydinvoimala. Jos sinne rakennetaan uusi voimala, harkitsen kyllä muuttoa; sellainen laitos ei saisi olla näin lähellä asutuskeskusta." Artinaho kertoo pitäneensä Raumalla hyvin harvoin yksityisnäyttelyitä. Peräti 15 vuotta on kulunut siitä, kun keraamikko Kerttu Horilallalla oli oma näyttely Raumalla. "Sellaisen järjestäminen olisi energian haaskausta, ei täällä kuitenkaan mitään osteta. Ostomäärärahat tuntuvat olevan kovin pienet, esimerkiksi ensimmäinen minun työni hankittiin Rauman taidemuseoon vasta viime vuonna." Kerttu kertoo kotiutuneensa satakuntalaiseen ympäristöön heti. Hän sanoo, että miljöö ja ihana kotipiha pitävät hänet Raumalla. "Täkäläisiltä ihmisiltä en odota mitään. Sitä paitsi täältä ei ole pitkä matka mihinkään. Raumaltakin pääsee Pariisiin tai Firenzeen." Työtilojen perässä Helsingistä Raumalle muutti nykyisin reliefeihin ja veistoksiin paneutunut Eila Minkkinen 13 vuotta sitten. "Ehdoton edellytys on, että voin työskennellä myös ulkona. Metallilevyjä ei voi polttaa eikä myrkyllisiä kemikaaleja käsitellä kerrostalossa." "Pirun kallis harrastus", tuumaa Tom taidenäyttelyn järjestämisestä. "Se on aina sekä henkinen että taloudellinen riski." Hän osallistui hiljattain Huittisissa pidettyyn näyttelyyn kolmen muun taiteilijan kanssa, mutta siitä näyttelystä oli vain menoja. Yhtään hänen työtään ei ostettu.

"Aina silloin tällöin kyselen, minkälaisia tuntipalkkoja Repolan lautatarhassa maksetaan, mutta sitten taas jatkan näitten omien kokeilujeni kanssa." Hän on mukana toukokuun alkupäivinä Rauman Taidemuseossa avatussa Varastettu suudelma -näyttelyssä yhdessä Artinahon, Horilan, Minkkisen ja Vaittisen kanssa.

Samaan aikaan samanniminen näyttely avattiin Vantaalla Galleria Okrassa. Toukokuun toisella viikolla nähdään minkälainen on varastettu suudelma Porissa ja Turussa ja toukokuun lopulla mukaan ennättävän myös Jyväskylä ja Kotka. Tekijöinä on koko Suomessa yli puolensataa taiteilijaa.

Raumalla näyttelysaleja kiertävät katsojan silmien tasalla pienet lehdistä leikatut kuvat ja puhekuplat. Niihin liittyy myös tekstejä, joita on tarjolla sekä seiniltä luettaviksi että korvin kuultaviksi.

Näyttelyn kehystarina laadittiin yhdessä ja se alkaa: Rosoiset kalliot kohosivat vellovasta merestä uhkaavina kuin ruosteinen teräs pehmeällä iholla. Laskeva aurinko värjäsi kivisen horisontin sammuvan hiilloksen hehkuksi. . .

Kuvakollaashi, eräänlainen kuvitettu kioskinovelli ei ilmeisesti tule kaikkia Raumalla huvittamaan. "Todennäköisesti saamme taas kuulla, että veronmaksajien rahoja on haaskattu", tekijät hymähtävät.

Varastettu suudelma

Helsingin Sanomat Anneli Tukia Matti Kivekäs, kuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää