Kulttuuri

Musiikkikesä on yhä täydempi Aleksei Sultanov, Kalle Randalu ja Aleksei Ljubimov nimekkään tähtikaartin huippuja

Tilaajille

Suomen musiikin kesäsesonki alkaa yhä aikaisemmin ja näyttää yhä täydemmältä ja laadukkaammalta.

Lippuja on toistaiseksi saatavissa jokseenkin kaikkiin tilaisuuksiin, jopa perinteisesti aina loppuunmyydyille Savonlinnan oopperajuhlille - etenkin Heinisen Veitsi -oopperaan. "Kaksi kolmasosaa paikoista on silti jo myyty siihenkin, joten aika hyvältä näyttää", toteaa oopperajuhlien hallintojohtaja Pentti Savolainen.

Kesäkauden aloittavat tänä vuonna Riihimäen kesäkonsertit. Lasimuseoon on heti 1. ja 2. kesäkuuta saatu vieraaksi Saulus Sondeckisin johtama Liettuan kamariorkesteri, jota monet johtavat neuvostomuusikot pitävät maansa parhaana. Ohjelmissa on mm. Mozartia, Arvo Pärtiä, Shostakovitshia ja Liettuan omia säveltäjiä, Baurkauskasia, Ciurlionisia ja Bajorasia.

Riihimäen konsertit jatkuvat monien etevien koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden voimin. Esim. 8. kesäkuuta esiintyy piano-viulu-duo Natalia Shutova ja Sergei Korsakov Moskovasta, 11. kesäkuuta pianisti Dmitri Bashkirov.

Helsingin yhä vähemmän kuolleen kesäkauden aloittaa Radion sinfoniaorkesteri lauantaina 2.6. konsertoimalla Kaivopuistossa, sateen sattuessa Kulttuuritalossa. Johtajana on vanha suosikki lahden eteläpuolelta, Eri Klas, ja solistina Jorma Silvasti, tenori.

Monissa Helsingin kirkoissa on kesäinen urkukonserttisarja. Tuomiokirkossa sen aloittaa 3.6. Tapani Valsta. Konsertteja on sitten jokaisena kesäsunnuntaina.

Naantalin musiikkijuhlat käynnistyvät nekin urkukonsertilla 10.6. Esiintyjänä on tällöin Amerikan tunnetuimpiin urkureihin kuuluva Daniel Chorzempa.

Päivää myöhemmin esiintyy viime aikojen suurimpiin uusiin pianokomeettoihin kuuluva Aleksei Sultanov. Suurimmista yhtyeistä mainittakoon Academy of St. Martin-in-the Fields, Ensemble Wien-Berlin, Finlandia-sinfonietta Okko Kamun johdolla, I Musici ja Norjan kamariorkesteri.

Ilmajoen musiikkijuhlat esittää 8.6. alkaen Puccinin Madame Butterflytä ja 14.6. alkaen Atso Almilan Kolmeakymmentä hopearahaa.

Jyväskylän Kesän kohdalla kiinnostus kohdistuu siihen, mitä uusi taiteellinen johtaja, virolaisemigrantti Kalle Randalu saa aikaan.

Ensi kesän mielenkiintoisimmat konsertit ovat Randalun oma pianokonsertti 17.6. ja Aleksei Ljubimovin fortepianokonsertti 18.6. Varsinaista näyttöä Randalulta voidaan odottaa vasta vuoden kuluttua.

Musiikkijuhlia on kaiken kaikkiaan jo niin paljon, että kaikkia niitä ei ennätä seuraamaan yrittämälläkään, koska niin monet ovat päällekkäin.

Tässäkin hajapoiminnassa ovat mukana vain eräät kesäkuun tapahtumat; täydellisemmät tiedot ovat lehtemme viime kuukausiliitteessä.

Parasta olisi epäilemättä, jos ilmastoa ja musiikkijuhlia voitaisiin järjestellä Suomessa uudelleen siten, että kesä olisi aina kuukausi kerrallaan vuoden ympäri jakautuen.

Seppo Heikinheimo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää