Kulttuuri

Maailmat kohtaavat? Naamat uusiksi Kovaa teetä Viestinnän vaikutuksia Karajan con amore

Tilaajille

Helsingin yliopisto promovoi Suomen tieteen juhlavuonna täydet sata kunniatohtoria, joista 64 ulkomaalaista.

Kunniatohtoreiden jakauma maittain kertoo jotain yliopiston kansainvälisistä yhteyksistä, Yliopistolehti päättelee ja laskee: Pohjoismaista 25, Yhdysvalloista 23, saksalaiselta kielialueelta 15, sosialistisista maista 15, Isosta-Britanniasta 12, ranskalaiselta kielialueelta 4, muualta Euroopasta 2 ja kolmannesta maailmasta 2. Suurimman yliopistomme suhteet Välimeren kulttuuripiiriin ja kolmanteen maailmaan ovat siis selvästi kesannolla.

Myös aloittain näkyy kiintoisia painotuksia. Teologit promovoivat saksalaisia kunniatohtoreita ja medisiinarit yhdysvaltalaisia. Filosofit ja valtiotieteilijät suosivat itäeurooppalaisia ystäviään, kun taas englantilainen ja saksalainen tutkimus ei suomalaisia kannunvalajia kiinnosta.

Joku yhteiskuntatieteilijä voisi saada tästä ajatuksen, ellei pidä varaansa.

Länsi-Saksassa otetaan käyttöön uusi 20 markan seteli. Ikimuistoisten köriläiden sijasta setelissä on nyt romantiikan ajan suuren saksalaisen naisrunoilijan Annette von Droste-Hülshoffin kuva.

Kun Suomen kymmenen markan seteli kohtapuoleen vaihtuu kolikoksi, olisi aika laskea liikkeelle suomalainen kahdenkymmenen markan seteli.

Sen aiheeksi sopisi hyvin vaikkapa Heidi Liehu , kaksikymppinen runoilija ja filosofi.

Ranskan tunnetuin kirjallisuusohjelma Apostrophes päättyy 22. kesäkuuta. Sen muistoa kunnioitetaan mm. julkaisemalla videokasettisarja maineikkaimmista haastatteluista.

Apostrofien vetäjä Bernard Pivot muistelee Lire -lehdessään ohjelmansa viittätoista vuotta. Suurimpia voittoja oli Vladimir Nabokovin haastattelu keväällä 1975. Julkisuutta vierova mestari osoittautui alusta saakka hyväntuuliseksi, ja vielä hyväntuulisemmaksi hän muuttui haastattelijan tavan takaa kysyessä: "Vielä hieman teetä, Monsieur Nabokov?" Teekannussa, arvaahan sen, oli Nabokovin mieliviskiä.

Lehtimoguli Rupert Murdoch, joka omistaa mm. englantilaiset Sun - ja Times -sanomalehdet ja Harper Collins -kustantamon, on antanut Oxfordin yliopistolle lahjan. Kolmella miljoonalla punnalla (20 miljoonalla markalla) perustetaan Rupert Murdochin kielen ja viestinnän oppituoli. Sen suojissa aletaan tutkia joukkoviestinnän vaikutusta englannin kieleen.

Murdochin viestimissä onkin mitä tutkia. Uutinen lahjaprofessuurista kerrottiin brittilehdissä samana päivänä kun Sun joutui Suomen julkisen sanan neuvostoa vastaavan Press Councilin kynsiin. Tuomio tuli lehden käyttämästä poofter -termistä, jolla halvennetaan miespuolisia homoseksuaaleja.

Sothebyn huutokaupassa Lontoossa on myyty Beethovenin, Mozartin ja Schubertin kirjeiden ohella kolme viime kesänä kuolleen Herbert von Karajanin rakkauskirjettä vuodelta 1955.

Karajan kirjoitti kirjeensä newyorkilaisen Vogue -kuvalehden avustajalle Mary Robleelle , joka oli haastatellut tuolloin 47-vuotiasta, naimisissa ollutta kapellimestaria tämän ensimmäisen Amerikan-kiertueen kynnyksellä.

"Mary rakkaalleni" osoitetut kirjeet paljastavat kylmänä ja itsevaltaisena tunnetusta orkesterinjohtajasta romanttisemman puolen; Karajan kerjäsi rakastetultaan tapaamista New Yorkissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää