Kulttuuri

Veitsessä soivat sana ja liike Seestyneen oopperan intiimi luonne uhkaa hukkua Olavinlinnaan

Tilaajille

Paavo Heinisen ja Veijo Meren ooppera Veitsi sai ensi-iltansa viime kesän Oopperajuhlilla voitettuaan Savonlinnan kaupungin 350-vuotisjuhlien yhteydessä järjestetyn kutsukilpailun. Tämän kesän ensi-ilta kertoi esityksen selkiytyneen ja avautuneen niin musiikin kuin liikkumisenkin osalta luonteviksi kohtauksiksi ja syventyneen muistikuvia herkemmin ja koskettavammin.

Oopperassa on tarinakin. Rakastunut runoilija tavoittelee tuulia, ja löytää etsimänsä veitsestä, jolla hän viiltää kaulavaltimonsa. Runoilija on läsnä paljon. Hän on läsnä joko vain tanssivana kuin ajatus, toive tai pelko, tai myös fyysisesti.

1950-luvun Sörkkään, kadulle, kapakkaan, tavarataloon ja kirjankustantamoon sijoitetut puitteet vihjaavat myös moneen muuhun kohtaloon: entisen missin, turkkilaisen kapakoitsijan, kirjankustantajan, hienostorouvien, pikkurikollisten, kirjailijoiden, veteraanien, mieskuorolaisten, kadunihmisten.

Kuulijan tajuntaan tulvii hahmoja, säkeitä, tavuja, lauseita, taitteita, valoja, säpinää ja kaaosta. Ilmassa on kuitenkin samalla mitalla tasapainoa, suvantoja ja aikaa, sekä ennen kaikkea tavattoman ehjiä ja sieluun syöpyviä jännitteitä. Kun ne laukeavat hymnimäiseen Requiemiin, tuhannet säikeet solmitaan kaikkien nähdä, kuulla ja saavuttaa: "Älkää puhuko hänestä. Älkää puhuko hänelle. Antakaa hänen puhua." Teoksen viittauksista eri suuntiin, sen symboleista ja sisällöistä riittää spekuloitavaa monen seurueen ja talvi-illan tarpeisiin. Oliko runoilijan kohtalo vääjäämätön? Saattoiko hänen ympäristönsä vaikuttaa siihen? Tuhoutuiko hän paljon pahan ympäröimänä, vai kohdatessaan kaunista ja hyvää?

Yksi Veitsen hauskimpia ja viiltävimpiä kohtauksia alkaa mieskuorolaululla ja jatkuu runonlausunnalla. Runoilija on punonut säkeiksi lapsenomaisen rakastumisensa Suomenlinnan valleilla, etäällä vilkuttavaan, hihattomaan naiseen. Matineayleisölle runoilijan unelma on vain verraton pilailun ja ivan kohde.

Ironia, vitsi ja vakava, tosi ja kuviteltu ovat Veitsessä niin toistensa lomassa, että niiden osoittaminen tai kuvaileminen on turhaa. Mutta vaikka olo oopperan jälkeen on yhtä kuvailematon, sen suurenmoisuuden ja merkittävyyden taideteoksena voi sumeilematta julistaa.

Olavinlinnan olosuhteita en pidä Veitselle erityisen otollisina. Vaikka Vesa Tapolan ohjaus, Hannu Lindholmin lavastus ja Riina Ahosen puvustus kertovatkin monista onnistuneista ratkaisuista, tosiasiat on joskus syytä tunnustaa.

Kaikki intiimi tapahtuu yleisöön nähden melko kaukana ja tarpeettomienkin ärsykkeiden seassa. Melska ja kohellus, kuten verraton katubaletti, ovat omiaan näin leveään muttei erityisen syvään tilaan, mutta Runoilijan ja tytön dialogi kapakan yläkerrassa on vaarassa hajota elegistä musiikkia kovempiin kolinoihin ja eräänlaiseen yleisöä ja ilmapiiriä vaivaavaan yleiseen levottomuuteen.

Kaikki tämä vahvistaa vaatimuksia saada Veitsi oopperataloon. Jonnekin sisälle jossa on esirippu, jotta tärkeät välisoitotkin viittaisivat häiriöittä sinne, minne säveltäjä on halunnutkin niiden viittaavan.

Produktion suuressa koneistossa on vain sankareita. Erikseen voisi poimia Jorma Silvastin äänellisesti ja näyttämöllisesti upean Runoilijan. Tai hänen tanssiksi käännetyn ajatuksensa Sami Saikkosen , jonka intensiivisyys toi tanssille tukun uusia ystäviä. Tai Ulf Söderblomin ja orkesterin, tai Eric-Olof Söderströmin valmentaman kuoron, jonka painajainen alkaa taittua palkinnoksi. Siis kaikille: kukkia, saunavihtoja ja Bravo!

Paavo Heinisen kaksinäytöksinen ooppera Veitsi Veijo Meren teoksen Runoilijan kuolema pohjalta tehtyyn librettoon. Ohjaus Jussi Tapola, lavastus Hannu Lindholm, puvut Riina Ahonen, koreografia Raija Lehmussaari. Rooleissa: Jorma Silvasti, Eeva-Liisa Saarinen, Kaisa Hannula, Riikka Hakola, Jorma Falck, Jukka Romu, Raimo Sirkiä, Pekka Kähkönen, Timo Kuusisto, Jyrki Niskanen, Pertti Mäkelä, Kimmo Lappalainen, Ilkka Vihavainen, Piia Raanoja, Ulla Sippola, Outi Kähkönen, Heljä Angervo, Jaakko Hietikko. Sami Saikkonen ja muita tanssijoita. Eric-Olof Söderströmin valmentama Oopperajuhlakuoro, Oopperajuhlaorkesteri, joht. Ulf Söderblom.

Ironia ja vitsi, vakava ja tosi Intiimi katoaa kauas

Helsingin Sanomat Tapani Länsiö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää