Kulttuuri

MUSIIKKI Tuija Hakkila aloitti Mozart-sarjan Suomenlinnassa Fortepianon sointi valloitti von Fersenin tenaljissa

Tilaajille

Tuija Hakkilan konsertin suosio Suomenlinnan tenalji von Fersenissä taisi yllättää järjestäjät pahemman kerran. Etukäteen olisi ollut rohkeaa olettaa, että hankalahkon matkan päähän Suomenlinnaan rantautuu satamäärin ihmisiä kuuntelemaan musiikkia linnoituksen varastoon.

Mutta . . . Kaunis ilma, raikas laivamatka ja kymmenisen minuuttia leppoisaa tepastelua autottomassa ja verraten rauhallisessa maaseutumaisemassa ei ole lainkaan hassumpi tapa valmistautua konserttiin.

Kun von Fersenin varastokin osoittautui tiililattiasta ja epätasaisen kalkkipintaisista seinistään huolimatta (tai kenties niiden vuoksi) uljaan kodikkaaksi tilaksi kauniisti kaareutuvine holveineen, tunnelmassa oli joitain vihjeitä menneistä tavoista; sali ei prameile koruilla, aulana toimii piha ja konserttiin matkaaminenkin on tapahtuma ja yhteinen kokemus.

Tuolien vähyys ja konserttiohjelmien loppuminen eivät aiheuttaneet närää. Tuoleja haettiin lähitienoolta ja tieto soitettavasta kulki nopeasti tavalla tai toisella. Ympäristön erilaisuus yhdisti ja viritti yleisön herkäksi vastaanottamaan Mozartin pianomusiikin aina uudenlaisilta tuntuvat käänteet.

Tällä kertaa myös soitin, fortepiano, oli samalta aikakaudelta kuin rakennus ja Mozartin sonaatit, 1700-luvun jälkipuolelta.

Sen verran on jo Suomessakin alkuperäissoittimien puolesta tehty propaganda purrut, että yhä harvempi tölväisee koko lajin vain erikoisuuden tavoitteluksi.

Yhä useampi on tosin ryhtynyt niin puhdashenkiseksi, että ei osaa sopeutua enää muuhun kuin autenttisuutta etsivän tulkitsemisen äärelle. Se on kuitenkin syytä hyväksyä, että alkuperäisyyskin on suhteellista, mutta tieto traditioista on vähintäänkin tärkeää.

Tuija Hakkilan Mozartin pianomusiikkia esittelevän sarjan ensimmäisen konsertin painopiste saattoi kallistua vaarallisen paljon fortepianon ja Steinwayn vertailuun. Se sallittakoon, sillä ainakin itse kuulin fortepianoa ensimmäisen kerran konsertissa. Miellyin siihen myös ehdoitta.

Soinnin pehmeys, sen rekistereiden persoonallinen helinä, hivelevät pianissimot ja jylinäkin tarvittaessa profiloivat Mozartin pianomusiikin jokaisen taitteen juuri niin kuin wieniläis-klassisen, kaikkialta Euroopasta ja eri tyyleistä vaikutteita imeskelleen oopperasäveltäjän musiikin voi kuvitellakin piirtyvän. En aio sytytellä rovioita moderneille konserttiflyygeleille, mutta aika kolhoilta ne nyt juuri tuntuvat, tietenkin soittajasta riippuen.

Vaikka Tuija Hakkilan soitto vangitsi etevyydellä ja raikkaalla musikaalisuudella, rohkenen väittää, että sarjan tulevilla konserteilla voi olla nyt kuultua enemmän annettavaa.

Aivan rikkeetöntä Hakkilan soitto ei ollut. Joskus koin vieraaksi myös Hakkilan tavan soittaa staccatot kovin terävinä tai yllätykset niiden yllätyksellisyyttä korostaen. C-molli fantasia olisi erikoisen soinnullisuutensa puitteissa tarjonnut toisaalta kuultua enemmänkin ihmeteltävää.

Konsertin alkupuolella kuullut C-duuri sonaatti ja F-duuri sonaatti olivat ehjempiä kuin kekseliäästi suoraan c-molli fantasiasta jatkunut c-molli sonaatti. Tiedossani ei kuitenkaan ole, kuinka paljon fortepianon soittaja joutuu alistumaan soittimensa rajoihin; olisiko siinä ollut voimaa enemmän, olisiko korukuviot voinut saada vielä hiukan helisevimmiksi ja jäntevimmiksi, kuuluuko fortepianon särähdellä?

Tuija Hakkilan konsertti oli merkittävä tapaus, jonka monet syvää osaamista ja antautumista huokuneet hetket virittivät jo malttamattomia sarjan seuraavan konsertin odotuksia.

TAPANI LÄNSIÖ

Persoonallista helinää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää