Kulttuuri

Vapaus ja vankila samassa valtiossa Klinge: Suomen valtiota ei ole varaa heikentää voimistuvan kapitalismin aikana Haavikko: Kansalaisen on parempi pelätä valtiota kuin olla sille uskollinen Suomessa yksilö on alistunut valtion ja yhteisen hyvän puolesta. Onko nöyryys nyt katoamassa?

Tilaajille

"Valtiota voisi nyt vähän 'kannattaakin', kun se tuntuu olevan alakynnessä 'kapitalismiin' nähden", professori Matti Klinge kirjoittaa kesän aikana käydyssä värikkäässä valtio- ja juutalaiskeskustelussa.

Kirjailija Paavo Haavikko ja tutkija-toimittaja Dan Steinbock syyttävät Klingeä valtiouskollisuudesta sekä juutalaisvihasta, kun Klinge epäilee, että kriittinen asenne valtiota kohtaan olisi juutalaissävyisen kaupunkikulttuurin peruja.

Henkilökohtaisuuksiinkin mennyt keskustelu on pohtinut valtion roolia ja älymystön suhdetta valtioon. "Keskustelu kuvaa hyvin suomalaisen kulttuurin erikoisuutta. Liberaali ja hegeliläinen traditio elävät täällä rinnakkain", sanoo nuori filosofi Tuija Pulkkinen , joka on tutkinut yhteiskuntafilosofiaa ja erityisesti kansallisfilosofimme J. V. Snellmanin ajattelua.

Keskustelua on käyty sanomalehti Uuden Suomen palstoilla kesäkuusta alkaen. Klingen, Haavikon ja Steinbockin lisäksi puheenvuoroja ovat käyttäneet mm. apulaisprofessori Risto Harisalo , erikoistutkija Jyrki Iivonen ja tutkija Juha Sihvola .

Matti Klinge löytää valtiouskollisuuden taustat maamme historiasta. Porvariston ja aatelin merkitys Suomessa on ollut vähäisempi kuin monissa muissa maissa. Vastavuoroisesti papiston ja talonpoikaissäädyn merkitys on korostunut.

Klingen tulkinnan mukaan porvaristo Suomessa on aikojen kuluessa ollut kriittinen ja kapinallinen esivaltaan nähden, talonpoikaisto "taas luonnostaan lojaalisuuden kautta kasvavan edunvalvonnan kannalla".

Nyky-yhteiskunnan valtioon ja valtiouskollisuuteen sitoutuvan henkisen traditiomme kriitikot ovat Klingen mukaan "huomaamattaan vaatimassa, että historiamme olisi toisenlainen kuin mitä se on ollut".

Haavikko puolestaan ei hyväksy minkäänlaista valtiouskollisuutta: "Miksi ihmeessä ihmisen pitäisi olla lojaali valtiolle? Eikö valtion ensimmäinen velvoite ole olla lojaali ihmiselle?" "Koska valtio, luonteensa mukaisesti, on aina epälojaali, parhaimmillaankin lahjova, on sitä syytä aina pelätä." Klinge näkee valtiossa myönteistä ja puolustettavaa. Hänen mielestään Suomessa tarvittaisiin sellaista ajattelua, joka näkee sekä valtion että porvariston hyvät ja huonot puolet. "- - silti mikään uskollisuus ei saa olla sokeaa. Sitä paitsi on ehkä muistettava, että patriotismi ja nationalismi ovat perin eri asioita." Keskustelun asetelmassa näkyvät selvästi Suomessa elävät ajattelun perinteet, filosofi Tuija Pulkkinen korostaa.

"Haavikon puheenvuoro on selkeä liberaalin teorian puolustuspuhe. Klinge taas on tietoinen myös liberaalista teoriasta, mutta uskaltaa silti tuoda saksalaisen tradition myönteisiä puolia esiin." "Ymmärtääkseni Klingen esittämät valtiouskollisuuden ja kansalaisyhteiskunnan ideaalit tulevat niinkin kaukaa kuin antiikista." Pulkkinen pitää Haavikkoa protoliberaalina, joka liberalismissaan on kuitenkin äärimmäisen dogmaattinen. "Haavikko jää edustamansa tradition valtiokielteisyyden vangiksi. Kun liberaalissa traditiossa valtiota pidetään aina kielteisenä, ei päästä tekemään arvostelmia siitä, mitä valtion pitäisi tehdä tai mikä politiikka on hyvää." "Klinge on valtioteoriassaan avoimempi ja uutta etsivämpi. Toki Klinge tuntee liberaalin tradition, mutta hän pystyy lähestymään Suomessa sodan jälkeen kiellettyä saksalaista älyllistä perinnettä historiallisen perspektiivinsä ansiosta vähemmän pelokkaasti kuin aikakautensa muut edustajat." Pulkkisen mielestä liberaali asenne negatiivisena ja kriittisenä näkökulmana hallitsee julkista sanaa.

"Ne henkilöt, jotka esiintyvät kriitikkoina, ovat itse vallassa. Toinen paradoksi on se, että reaalihistoriallisesti katsoen liberaalin perinteen valta-asema perustuu voittamiseen, sodan lopputulokseen. Toinen kulttuuri on päässyt valtaan ja toinen hävinnyt. Paradoksi on siinä, että liberaali traditio vastustaa valtaa, mutta kuitenkin se on vallan tuotosta." Pulkkisen mielestä Suomessa olisi vihdoin aika päästä eroon liberaalin ja hegeliläisen tradition vastakkainasettelusta. "Valtioon voisi suhtautua muutenkin kuin palveluasenteella tai pitämällä sitä aina pahana." Pulkkisen mukaan kriittisestä asenteesta huolimatta pitää olla myös vastuuta yleisestä ja yhteisestä. "Vallan olemassaolo on hyväksyttävä. Ihmiset voivat osallistua vallankäyttöön puhtain omintunnoin, jos ottavat myös vastuun toimistaan." "Sekin voi olla aika vaarallista, jos ihmiset, joilla on paljon valtaa, esiintyvät valtaa vastustavien tunnusten alla. Ei tunnusteta sitä, että henkilöillä on oikeutettua, kontrollin alaista valtaa. Vallasta tulee helposti paha, josta vaietaan." Suomen akatemian tutkija Juha Sihvola teki Uuden Suomen kirjoituksessaan eron valtiota kohtaan esitetyn kriittisyyden ja kielteisyyden välille. Hänen esimerkkinään oli tiede, joka perusolemukseltaan on kriittistä. Siitä huolimatta tiede ei ole "valtion päämääriä kohtaan sen enempää myönteinen kuin kielteinen", hän on huomauttanut.

Sihvolan mukaan on aika herätä 1960- ja 1970-lukujen unelmien romahtamisen jälkeisestä krapulasta pohtimaan "myös valtiolliselta kannalta sellaisia tärkeitä kysymyksiä kuin ekologinen kriisi, modernin teknologian ongelmat sekä taloudellisen ja poliittisen maailmanjärkestelmän uudelleenmuotoutuminen".

Sihvolan mukaan nuorisoa ei ole syyttäminen siitä, etteivät perinteisen tiedeyhteisön tai valtiovallan edustamat arvot kiinnosta tai että vetäytyminen kansalaisyhteiskunnasta yksityiseen tyylittelyyn valtaa yhä enemmän alaa.

Tuija Pulkkinen puolestaan ei edes ole havainnut yksityisyyteen vetäytymistä. "Äänestäminen tai äänestämättä jättäminen eivät kerro mitään kiinnostuksesta yleiseen tai yhteiseen. Kiinnostus yleisistä asioista, osallistuminen ja kansalaisaktiivisuus, saavat nykyisin aivan uudenlaisia muotoja."

Liberaali ja saksalainen perinne Valtaa vastustavien valta-asema Kriittisyys vai kielteisyys?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää