Kulttuuri    |   MUSIIKKI

Kaupunginorkesteri kaidalla tiellä

Tilaajille

Tämä konsertti osoitti vastaansanomattomasti, että kaidalla tiellä ollaan. Jälki on parantunut korvin kuultavasti - tai ehkä kaupunginorkesteri on nyt vain saanut tarvitsemansa luotsaajan, joka kykenee hyödyntämään orkesterin potentiaalia paremmin kuin erinäiset viimeaikaiset vierailijat.

Sointi on parantunut, tunkkaisuus ja sameus väistynyt läpikuultavuuden ja värikkyyden tieltä. Rytmistä torkahtelua tai epämääräisyyttä esiintyi vain tilapäisesti.

Soitossa on nyt sitä tuiki välttämätöntä iloa ja onnistumisen makua, joka tuntuu kuulijassakin kohentuneena istumismukavuutena. Luottamus orkesterin ja yleisön välillä on jo toista luokkaa; salissa voi istua turvallisin mielin.

Uusi kurssi on toki osaltaan "keventyneiden" ohjelmien ansiota. Germaanisen sinfoniavyöryn sijaan tarjotaan enemmän värimusiikkia, muusikoille mieluisaa soitettavaa ja yleisölle kiitollista kuunneltavaa - ylen tarpeellisia orkesterikylpyjä.

Miksi ei voisi olla välillä näinkin. Ei kai kauden sinfoniakonserttien sarjan tarvitse olla Hegelin koottujen soiva vastine. Liian usein unohdetaan taiteen peli- ja leikkiluonne, puhtaiden aistimellisten nautintojen välttämättömyys.

Harvinainen Sibelius

Kitsaasti Suomessa soitettavan Respighin Rooman juhlia kelpasi kuunnella. Mitä siitä, jos välillä mennään elokuvamusiikin puolelle. Kun säveltäjä hallitsee orkesterinkäytön Rimskin, Debussyn ja Stravinskyn lailla, annettakoon loppu anteeksi.

Harvoin on Finlandia-talon lavalla ollut kymmentä lyöjää ja konsertti päättynyt vastaavanlaiseen bakkanaalin. Moiset voitot ovat orkesterille ja johtajalle helpommasta päästä, mutta kyllä siinä jotain oppikin. On se yleisökin saatava viihtymään.

Ei tilaisuus kirvoita silti pelkkää ylistystä. Aallottarissa huomasi, kuinka vaikeaa johdettavaa Sibelius on viimeisen päälle. Soinillista säätelyä ja elementtien loksahtamista paikoilleen tarvitaan; puupuhallinfraaseja jäi kuulumattomiin.

Beethovenin konserton säestys jätti toivomisen varaa, iskukyvyssä. Aavausosa oli uupelo ja ote korkeintaan siisti; rikkaruohoja oli lähinnä kitketty. Järkevää kyllä Comissionalta, ettei hän anna orkesterin innostua liikaa ennen kuin klassismin vaatima soiton selkeys ja tarkkuus on saavutettu.

Orkesterin ote sopi täydelleen Alicia de Larrochan Beethoven-käsitykseen. Kaunista, puhtaan pakottamatonta pianismia, josta nautti samoin kuin somasta esineestä, mutta jotenkin siloisaa sisällyksetöntä. Wieniläisklassismia sille, joka kaipaa järistykset ulkopuolelle sulkevaa kaunotaidetta.

Totuuden nimissä on sanottava, että hitaassa osassa kuultiin myös aidon herkistäviä äänenpainoja ja että finaalissa oli kohtuudella, mutta ei ylettömästi menevyyttäkin.

Lähinnä jäi harmittamaan, ettemme kuulleet ykkösluokan tulkintaa Larrochan spesiaalialueelta, vaikkapa Manuel de Fallan Öitä Espanjan puutarhassa - lumoava sävellys. Nyt antina oli mukiinmenevää Beethovenia.

En kannata lämpimästi muutaman minuutin mittaisten soivien Sibelius-muistomerkkien tilaamisia eri säveltäjiltä. Ensimmäinen niistä, Englundin Ciacona, Hommage à Sibelius, oli nimensä mukainen.

Bartokisoitua Sibeliusta, aluksi hymniä ja lopuksi triumfia. Ehjä ja komeastikin kaareutuva pienoiskuva, mutta tuskin muuta kuin tilaussävellys. Ehkä vaikutelma oli osaltaan ensiesityksen sisältämän kitkan synnyttämä, soitto kun tuntui alkuun haeskelevan oloiselta.

VEIJO MURTOMÄKI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää