Kulttuuri

KIRJAT Vivahteiden kielioppia Synonyymisanasto opettaa järjellä

Tilaajille

Uusin synonyymisanasto on järkevästi ja asiallisesti tehty. Sen laatijoiden kielentaju ei ole pettänyt, ja he ovat osanneet pysytellä yleiskielen rajoissa. Slangia voi jokainen vapaasti käyttää, jos sillä haluaa jymytä omassa jengissä tai jos tarvitsee salasanoja. Yleiskieltä tarvitsevat kaikki.

Sanasto on ryhmitelty käyttämällä hakusanoina vain tavallisimpia, tutuimpia ja sävyiltään helpoimpia sanoja. Toistoja on jokunen. Olisin kumminkin toivonut, että kirjassa olisi käytetty tietokonetta ja otettu mukaan viittaus jokaisesta sanasta toisiin läheisiin sanoihin.

Yleiskielen tunnus on juuri se, että sen sanat eivät sinänsä loukkaa tai häiritse ketään. Joidenkin sanojen kohdalle tekijät ovat asettaneet varoittavan tähden. Itse hyväksyisin kyllä sekä kolarin että vessan, jotka taisivat juuri tänä vuonna täyttää täsmälleen viisikymmentä vuotta. Ne ovat tarpeellisia, ja jokainen tuntee ne. Eikä pitäisi vieroksua kivaa, joka on tosiasiassa hyvin vanha suomen sana, vaikka se tuli muotiin koululaisten slangissa 1920-luvulla.

Pikemmin suosittelisin välttämään sentapaisia, auttamattomasti vanhanaikaisia sanoja kuin kollo, piisi, tiima. Yleiskieleen eivät oikein enää sovi myöskään sanat konsti, hurme, lempi. Joskus tekijäin kielitaito on tehnyt tepposia: kuka nykysuomalainen tietää minkä synonyymeja olisivat leppä tai visu?

Lukijaa yllättävät 27 luetteloitua ja selitettyä sukulaisuutta. Jalkineiden lajeja on 15, mutta niistä puuttuvat vielä nykyiset nilkkurit ja lenkkarit.

Synonyymisanasto ei ole kielioppi

Synonyymisanakirjan varsinainen tarkoitus ja siitä ehkä saatava hyöty ovat sen tarjoamat sanojen vaihtoehdot, joista jokin ehkä sopii kulloiseenkin yhteyteen paremmin kuin ensiksi mieleen tullut sanonta. Fraseologia, jos sitä osaisi taiten valita, kuuluisi oikeastaan samaan yhteyteen. Kirjasta tulisi silloin paljon laveampi mutta ehkä samalla helpommin omaksuttava.

Kun takakansi kehottaa yrittämään "vivahteikasta kielenkäyttöä" välttämällä saman sanan toistamista, niin parempi olisi sanoa asia kerralla selvästi. Harvat kumminkaan ottaisivat esikuvikseen Kalevalan tai Salomon sananlaskut.

Synonyymisanasto ei ole tarkoitettu kielenoppaaksi (erittäin hyviä oppaita ovat viime vuosina julkaisseet Osmo Ikola ja Terho Itkonen sekä Pirkko Leino itse). Synonyymisanaston lukija voi nähdä vain välillisesti, etteivät erikoinen ja erityinen (aakkostusvirhe) ole synonyymeja.

Vaikeita nykysuomalaisille ovat myös pienet mutta tuiki tarpeelliset sanat eräs, jokin, muuan, yksi, tietty sekä niihin pahasti sotkeutuva määrätty. Luetteloon tarvittaisiin siis myös heteronyymit ja antonyymit.

Loppulauseena nostan vielä kerran esille Yrjö Kivimiehen erinomaisen Synonyymisanaston, jota saanee vieläkin kirjakaupoista. Kivimies oli korkeimman luokan suomen taitaja.

VELI VALPOLA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää