Kulttuuri

Koivisto oli Nordekin sankari Ruotsalaisdiplomaatin muistelmien repliikit ovat kuin tämän päivän otsikoista

Tilaajille

logo: KIRJAT Koivisto oli Nordekin sankari Ruotsalaisdiplomaatin muistelmien repliikit ovat kuin tämän päivän otsikoista Ruotsalainen diplomaatti Ingemar Hägglöf on suomalaisille tuttu mies. Hyvä maine on jo sotavuosien perua. Hägglöf teki Moskovan-lähetystön virkamiehenä palveluksia Suomelle sodan aikana. Niistä ajoista kertovat muistelmat ilmestyivät 1985 suomeksi nimellä Työrukkasena Ruotsin idänpolitiikassa .

Hägglöfin tulo Helsinkiin suurlähettilääksi oli suuri uutinen. Ruotsissa ja Suomessa julkaistu muistelmateos Dagbok fån Salutorget kuvaa lähettiläsvuosia 1964-1971.

Nykyisin vain ammattilaiset tietävät Helsingissä palvelevien diplomaattien nimet. Valtuuskirjan jättämiset ja jäähyväiset kuitataan pienillä maininnoilla, mutta 1960-luvun lopulla Ruotsin lähettilään liikkeet olivat monen palstan uutisia: suomen kielen opiskelu, hiihtoharrastus ja rehevät esiintymiset tekivät Ingemar Hägglöfistä ja hänen puolisostaan Ingegerdistä ajan julkkiksia.

Kirjassa liikutaan koko ajan politiikan yläkerroksissa. Tavallinen kansa on muistelmistakin kaukana: Hägglöfin lähettiläsvuosina sadattuhannet suomalaiset muuttivat lahden yli leivän perässä, mutta suurlähettiläs ei mainitse heistä mitään.

Se on paha puute, sillä 1960-luvun kansainvaellus on yhä tutkimaton alue. Päätettiinkö halvan kouluttamattoman työvoiman siirtämisestä Ruotsiin, vai oliko se kokonaan markkinavoimien jylläyksen tulosta?

Suurlähettiläspari nautti Helsingin piireissä suosiota, mutta diplomaatin perimmäinen tavoite - tietojen hankkiminen asemamaasta - ei näytä peittyneen lähettilään makeaan elämään. Pariskunta hankkiutui Urho Kekkosen lähipiiriin.

Kautensa lopussa Ingemar Hägglöf saattoi raportoida Tukholmaan säännöllisistä tapaamisista presidentin kanssa. Kun Kekkonen oli saapunut Moskovasta, Ruotsin suurlähettiläs sai kuulla tuoreet terveiset Tamminiemessä tai Kultarannassa. Hän oli paremmin informoitu kuin valtaosa omista ministereistämme - kansanedustajista puhumattakaan - mikä olikin oikein, koska hän oli tärkeä linkki länteen.

Lähettiläsaikana Suomen sisäpolitiikka mullistui täydellisesti. Sdp murtautui oppositiosta, kommunistit pääsivät hallitukseen ja keskustapuolueen aseman heiketessä Kekkonen haki tukea entisiltä vastustajiltaan, jotka olivat tehneet parannuksen ja kääntyneet hänen kannalleen.

Ulkopolitiikassa Suomi nosti päätään. Paasikiven varovainen linja avartui kansainväliseksi aloitteellisuudeksi, mutta samaan aikaan Kekkonen sai tehdä hartiavoimin töitä vakuuttaakseen 1964 valtaan nousseen Neuvostoliiton johtokolmikon hyvien suhteiden pysyvyydestä.

Kekkonen pelkäsi Saksan uhkaa

Vaikka Kekkonen pelkäsi Länsi-Saksaa, hän samalla halveksi sitä. Hägglöfin kirjaamat keskustelut tukevat toisen kokeneen ruotsalaisdiplomaatin Krister Wahlbäckin äskettäin esittämää arviota, että Kekkonen aliarvioi Saksan, mutta yliarvioi Neuvostoliiton vaikutusvallan.

Hägglöfiin on tehnyt suuren vaikutuksen Kekkosen nuorallataiteilu idänsuhteissa. Kun Neuvostoliitto yritti heikentää yhteisissä lausumissa Suomen puolueettomuutta, mutta suomalaiset pystyivät hienovaraisesti torjumaan painostuksen, Hägglöf kirjoitti päiväkirjaansa: "Ja sanoin itselleni, kuten aina, Luojan kiitos meillä on Suomi välissämme Neuvostoliittoon. Selviäisimmekö yhtä hyvin kuin he?" Ruotsin ja Neuvostoliiton välillä oli myös ongelmia. Neuvostoliitto epäili Ruotsin puolueettomuutta. Kirjaan kirjatut keskustelut saavat uutta sävyä vastikään julkisuuteen tulleiden tietojen valossa. Neuvostoliittolaisten arvioiden mukaan Ruotsia ei Neuvostoliitossa pidetty puolueettomana valtiona, tästä todisteena on mainittu muun muassa ruotsalaisten sallima Neuvostoliiton Itämeren sotilaskohtien amerikkalaisten vakoilu.

Karjalaisen malja jäi juomatta

Nordekin kaatumiseen 1970 johtaneet vuorosanat ovat kuin poimittuja nykyisten pohjoismaisten päättäjien huulilta. Kenen käteen työnnetään Musta Pekka - kenestä tehdään syyllinen - yhteisten EES-neuvottelujen kariutumiselle.

Antero Jyrängin muistelmien mukaan Kekkonen syytti pääministeri Mauno Koivistoa siitä, että Koivisto rehellisyyttään otti konnan roolin Suomen niskoille Nordekin kaatumisessa.

Ingemar Hägglöfille - hän tuki innokkaasti Nordekia - pääministeri Mauno Koivisto oli sankari, joka viimeiseen saakka yritti saada tulliliittoa pystyyn. Hägglöfin mukaan Kekkonen alusta alkaen suhtautui epäillen koko hankkeeseen.

Nimimerkillä Liimatainen presidentti varoitti jo alussa koko hankkeesta, mutta viimeisessä vaiheessa hän yritti taivutella Neuvostoliiton johtoa hyväksymään Nordekin. Itänaapuri oli taipumaton. Nordek nähtiin vain välivaiheena Euroopan talousyhteisöön EEC:hen, kun suomalaiset yrittivät myydä Moskovalle uskomusta, että EEC:n leviäminen Pohjolaan voidaan pysäyttää Nordekin avulla.

Konnan roolin kirjassa saa Koiviston hallituksen ulkoministeri Ahti Karjalainen. Muutama päivä Nordekin kaatumisen jälkeen ulkoministeri kutsui Ruotsin, Norjan ja Tanskan suurlähettiläät luokseen lounaalle ja ehdotti lopuksi maljaa myttyyn menneelle hankkeelle. Karjalainen joutui juomaan yksin, lähettiläät jättivät lasinsa nostamatta.

"Se oli Karjalaisen päivä. Hän oli voittanut Koiviston - ja ehkä Kekkosenkin." Vuosi Nordekin kaatumisen jälkeen Ingemar Hägglöf lähti lähettilääksi Pariisiin veljensä Gunnarin jättämälle paikalle. Ingemar Hägglöfin postille Helsinkiin tuli veljesten serkku Göran Ryding.

UNTO HÄMÄLÄINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää