Kulttuuri

MUSIIKKI Brahmsin sinfonioista voi nauttia jo Helsingissäkin

Tilaajille

Kaikkein tavallisin ja sen vuoksi myös haukutuin sinfoniakonsertin ohjelmatyyppi on se, että konserttoa edeltää lyhyt alkukappale ja väliajan jälkeen kuullaan sinfonia.

Omasta mielestäni tässä peruskaavassa ei ole milloinkaan ollut mitään vikaa, kunhan joskus tehdään muunkinlaisia ohjelmia. Pitkän joulutauon jälkeen olisi luultavasti kuunnellut suunnilleen mitä tahansa perinteistä musiikkia mielikseen - varsinkin niin hyvin soitettuna kuin RSO:n konsertissa viime perjantaina.

Skrjabinin Rêverie on siitä erikoinen tekijänsä luomus, että se on varsin rauhallinen: kaukana on vielä viimeisten teosten hurja ekstaasi, mielipuolinen halu räjäyttää maailma palasiksi Himalajan rinteillä pidettävällä jättiläiskonsertilla.

Tässä tunnelmapalasessaan Skrjabin liikkuu erinomaisen herkästi unen maailmoissa, eikä kuulijaa häiritse vähääkään se, että soinnunkäyttö on niin selvästi Wagnerilta kuulosteltua. Tärkeintähän ei ole, mitä "kielioppia" käytetään, vaan se, mitä sen ja musiikillisten "sanojen" avulla sanotaan. Tässä tapauksessa sanoma on miellyttävä, sopivan mittainen ja helposti ymmärrettävä. Siis mitä miellyttävintä kuunneltavaa hyvällä istuimella köllötellessä, hyvä johdanto mihin tahansa konserttiin.

Shostakovitshin I sellokonserttokaan ei ole niin viiltävän traaginen kuin säveltäjänsä keskeiset sinfoniat. Pohjasävy on tietysti tuttua Shostakovitshia, illuusiotonta, rehellistä ja tavattoman jäntevää musiikkia, jossa jokainen osa tuntuu loksahtavan paikalleen ihanteellisen tarkasti. "Hullujenhuone, jossa varsinkaan moraaliset arvot eivät ole kohdallaan", Shostakovitsh sanoi maastaan. Mutta sitä paremmassa kunnossa on hänen musiikkinsa.

Kunnossa on pysynyt myös Seppo Laamasen sellonsoitto siitä huolimatta, että hän ei ole liiemmälti ehtinyt solistina esiintyä. Tämän tosin huomasi siitä, että Laamasen soitosta puuttui solistinen kipinä; oli aivan kuin hän olisi pyrkinyt koko ajan vaimentamaan sellonsa ääntä ja sulauttamaan sen orkesterin osuuteen. Se oli turhaa, sillä ääni Laamasella on varsin hienostunut, tekniikka moitteeton, maku parhaasta päästä.

Laamasen siirtyessä kohta eläkkeelle hänen tilalleen tulee kaksikin etevää sellistiä, Risto Poutanen ja Marko Ylönen. Toivokaamme, että Laamanen ehtii ja jaksaa tulla mukaan kamarimusiikkirientoihin. Hänen tapaisellaan muusikolla on vielä paljon annettavaa moniksi vuosiksi.

Illan varsinainen yllätys jäi viimeiseen numeroon, Brahmsin I sinfoniaan. Suomalaiset orkesterithan on tunnettu siitä, että niiden sointi on parhaimmillaankin hieman kolea ja arkinen. Uuden muusikkopolven ottaessa vähitelle hoitoonsa orkesterit tason kohoaminen kuuluu, paitsi puhtauden ja täsmällisyyden paranemisena, myös siinä, että orkesterit alkavat soinnillistenkin kvaliteettien osalta lähestyä keskieurooppalaista tai wieniläistä ihannetta.

Tähän muusikkopolveen luen samalla myös parhaat kapellimestarimme, jotka ovat jo hieman uusia soittajia vanhempia. Leif Segerstamille pääseminen eroon RSO:n jatkuvan kouluttamisen tuomasta vastuusta näyttää tehneen pelkästään hyvää, sillä johtajan ja orkesterin välinen yhteistyö vaikutti nyt kerrassaan auvoiselta: orkesteri soitti hämmästyttävän pehmeästi, pyöreästi ja kauniskaikuisesti, ja Segerstam loisti onnistuneen esityksen jälkeen kilpaa tyytyväisten soittajiensa kanssa.

Tähän asti varmin tapa nauttia Brahmsin orkesterimusiikista on ollut matkustaa Berliiniin, mutta nyt ei enää tarvitse: Suomessakin osataan. Vielä hiven pehmeää laulavuutta viuluihin, vähemmän prässäystä forteihin, niin tässä on esitys, jonka voisi huoleti panna sokkotestiin levykriitikoille!

SEPPO HEIKINHEIMO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää