Kulttuuri

Suomen asia - Baltian asia Mika Waltari kirjoitti 1941 salanimellä pamfletin Baltian tasavaltojen pakkoyhdistämisestä Neuvostoliittoon

Tilaajille

'Suomen kansalla on oikeus tietää totuus Baltian maiden kohtalosta sekä nimenomaan heimokansamme ja naapurimaamme Viron jokapäiväisestä elämästä juuri nyt." Nauticuksen pehmeäkantisen pamfletin nimi on Totuus Virosta , Latviasta ja Liettuasta . Sen esipuhe on päivätty 12. huhtikuuta 1941 Malmössä Ruotsissa.

Mika Waltarin 50-vuotisjuhlakirjaan 1958 Sirkka Mansikka kokosi kattavan luettelon Waltarin tuotannosta. Sen numero 64 on nimimerkki Nauticuksen opus.

Jatkosota alkoi vähän yli kaksi kuukautta päiväyksen jälkeen. Kirja saattoi siis olla nopeasti täytetty tilaustyö, joka ennakoi vihollisuuksien alkamista. Mika Waltari tarkasteli samoihin aikoihin eteläisten naapurien tilaa Suomen Kuvalehdessä otsikkonaan Baltian maat shakaalipolitiikan uhreina.

Mika ja sota

Näin Mika sanoi Matti Kurjensaarelle, joka haastatteli häntä Juhlakirjaa varten.

Sotien välisenä aikana Waltari sanoi kirjoittaneensa filmikäsikirjoituksen Kulkurin valssi ja salapoliisiromaanin (Komisario Palmun erehdys). Hän ei välittänyt muistuttaa Nauticuksen niteestä keväältä 1941.

Waltarin kuuluisin propagandateos - niistä "tuhatkunnasta erilaisesta kirjoituksesta ja sen lisäksi kahdesta, kolmesta, neljästäkin kirjasta", jotka hän kynäili - on Neuvostovakoilun varjossa (1942).

Aselevon jälkeen häntä "alkoi nopeasti vaivata tietty ahdistava tunne, etteivät uudet vallanpitäjät tunteneet erikoista sympatiaa" hänen henkilöään kohtaan. Toinen vakoiludokumentin tekijä Örnulf Tigerstedt, jonka kanssa hän oli tutkinut Valtiollisen poliisin tarkoituksenmukaisesti avaamia salaisuuksia, muutti Ruotsiin ja jäi sinne.

Mika ei selviytynyt rankaisematta. Hänen sodanjälkeinen tuotantonsa ei päässyt armoihin Neuvostoliitossa, vieläkin hänet leimataan "viihdekirjailijaksi", ikään kuin Neljännen nikaman Martti Larni ei kuuluisi siihen luokkaan ja lahkoon.

Unkariksi, puolaksi ja tshekiksi häntä sentään käännettiin, ja viroksikin, mutta Endel Mallenen tulkitsemaa Fine van Brooklynia (1969) lukuun ottamatta torontolaisen pakolaiskustantamon julkaisuohjelman puitteissa.

Moskovan ultimaatumi

Ensimmäinen vaihe oli avunantosopimusten solmiminen. Viro joutui päänavaajaksi, ja Latvia allekirjoitti sopimuksen pelkän esimerkin pelottamana. Liettualle tarjottiin porkkanaa: sen vanhaa pääkaupunkia Vilnaa, joka puolipuolalaisena oli mennyt Puolalle ensimmäisen maailmansodan rauhanteossa.

Avunanto käsitti puna-armeijan marssin tukikohta-alueille ja vähän muuallekin Baltiassa. Sen ei pitänyt rajoittaa "sopimuspuolten suvereenisia oikeuksia, ei myöskään vaikuttaa niiden talousjärjestelmään ja valtiomuotoon".

Talvisodan ajan Baltiassa säilyi rauha. "Kaikissa kolmessa Baltian maassa hallituksiaan tukeva sanomalehdistö jopa vertaili Itämerenmaiden kaukonäköistä poliittista realismia Suomen lyhytnäköiseen taipumattomuuteen", Nauticus kirjoitti.

Seuraava kierros alkoi Liettuasta. Toukokuussa 1941 avustuskumppani ilmiantoi viranomaiset punasoturien ryöstämisestä ja kiduttamisesta. Nauticus tulkitsi Scheyniuksen vasta myöhemmin suomennettuun kirjaan viitaten, että muutamat nuoret sotilaat havaitsivat toisen yhteiskuntajärjestelmän hunajaiset puolet, karkasivat ja piilottelivat.

Moskova antoi 14. kesäkuuta 1940 Liettuaan uhkavaatimuksen sopimuksen rikkomisesta. Vakavin syytös koski sotilasliiton solmimista Latvian ja Viron kanssa Neuvostoliittoa vastaan. Vastaamiseen annettiin kymmenen tuntia aikaa. Yhdeksän tunnin kuluttua hallitus taipui eroamaan ja presidentti Smetona pakeni Saksaan.

Kaksi päivää myöhemmin Latvia ja Viro saivat saman ultimaatumin. Siinä viitattiin lisäksi siihen, että Suomea oli muka kosiskeltu mukaan sotilasliittoon. Moskova vaati hallituksenvaihdosten lisäksi puna-armeijan vapaata marssia Baltian maihin.

Uusi järjestelmä

Vallanvaihdosta valvoi Virossa Stalinin kruununprinssi Zhdanov, Leningradin puoluejohtaja, Latviassa Molotovin lähin mies Vyshinski ja Liettuassa entinen GPU:n päällikkö, Berliinin lähettiläs ja ulkoasiainkomissaarin sijainen Dekanosov.

Alkujaan Molotov oli luvannut, ettei ystävyyttä ja avunantoa kehiteltäessä puututa tasavaltojen poliittiseen järjestelmään. Ne puheet unohdettiin, kun ruvettiin järjestämään kolmoisvaaleja 14:nneksi heinäkuuta 1940.

Virossa, Latviassa ja Liettuassa säädettiin heti vaalilaki, jossa seurattiin yleisyyden, yhtäläisyyden, välittömyyden ja suhteellisuuden periaatteita. Mutta ehdokasasettelua varten rekisteröitiin kansanrintamat, uudet "työtätekevän kansan puolueet". Ne ja niiden ehdokkaat hoideltiin etuoikeutetuiksi tai ainoiksi vaalikelpoisiksi. Järjestelyt tapahtuivat muutamassa päivässä.

Kommunistipuolueet oli Baltiassa kielletty. Nauticus arveli, että maanalaisia oli ollut Virossa 3-4 prosenttia, Latviassa kukaties jonkin verran enemmän.

Henkeä nostatettiin ennen vaaleja joukkokokouksissa toreilla ja turuilla. Niiden osanottajamäärää paisutettiin oikean totuuden valoon saatetussa lehdistössä. Laskennallisesti onnistuttiin esimerkiksi rankkasateen pieksemässä Vilnassa pääsemään 97 prosentin äänestysvilkkauteen ja eräässä Tallinnan lähikunnassa prosentti nousi 104:n tuntumaan, kun virkailijoilla oli väärä tieto asukasmäärästä.

Vaalitekniikalla tulokseksi saatiin työtätekevien voitto: Viro 92,8 %, Latvia 97,6 % ja Liettua 99,2 %.

Viimeinen näytös

"Kaikissa kolmessa maassa on istuntojärjestys täsmälleen sama. Käsiteltäväksi tulee: 1) Kysymys Viron (Latvian, Liettuan) valtiomuodosta, 2) kysymys Viron (Latvian, Liettuan) liittymisestä jäsenenä Neuvostoliittoon, 3) kysymys maan julistamisesta kansan omaisuudeksi, ja 4) kysymys suurteollisuuden ja pankkien kansallistuttamisesta." Zhdanov, Vyshinski ja Dodekanosov pitivät neuvottelun Tallinnassa viedäkseen hankkeensa "demokraattiseen" päätökseen. Kakistelu siitä, että pitäisi taata samanlainen autonomia kuin Slovakialla oli Hitlerin alamaisuudessa ja Ulko-Mongolialla Stalinin imperiumin reunalla, tyrmättiin kerta kaikkiaan. Virolle tarjottiin vaihtoehdoksi suoraa liittämistä Leningradin piiriin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää