Kulttuuri

Aktiivinen katsoja syrjäyttää taiteilijan Uusi mediatodellisuus vaatii vuorovaikusta näkymättömän tietotekniikan kanssa

Tilaajille

Kanadalaisen David Rockebyn interaktiivinen teos Very Nervous System eli Hermo(stunut)järjestelmä on suomalaiselle näyttelyssäkävijälle kova pala: teoksen ymmärtämiseen ei riitä pelkkä ulkopuolinen tarkkailu. Se vaatii vuorovaikutusta näkymättömän tietotekniikan kanssa.

Toisin kuin uutta tietotekniikkaa sisältävissä näyttelyissä yleensä, teoksen äärellä ei voi sulkea itseään ulkomaailmalta ja naputtella tärkeän näköisenä monitorin ääressä.

Kun ensi kerran astuu tilaan, syntyy pelkkää kakofoniaa. Kun taiteilija sen sijaan seisoo teoksessaan, ilmasta irtoaa kauniita helähdyksiä ja rytmikkäitä rummunlyöntejä.

Rockeby kertoo valmistaneensa teosta kolme kuukautta täysin omissa oloissaan. "Olin siihen tyytyväinen, mutta kun toinen ihminen kokeili sitä, se ei toiminut lainkaan. Olin muuttanut omaa tapaani liikkua lähemmäksi sitä tapaa, johon järjestelmä oli herkistynyt" Rockeby liikauttaa rannettaan viehkeästi ja systeemi helähtää.

"Minun tyylini manifestoituu tietokonekielessä, mutta katsojalle riittää fyysinen jännite, jonka teoksissani luon. Ihmisen kehon laajeneminen ympäröiviksi ääniksi voi olla suorastaan ritualistis-shamanistinen elämys", hän sanoo.

Rockebyn tila on monimutkaisen ohjelmoinnin tulos, mutta ulospäin ei näy tavallista valvontakameraa ja televisiovastaanotinta kummempaa.

Tila on rajattu mahdollisimman pehmeällä teknologialla, ilmavasti katosta riippuvilla naruilla. Se ottaa vastaan pienimmänkin liikahduksen, myös tiedostamattomat liikkeet. Vuorovaikutus kulkee molempiin suuntiin: ihminen reagoi koneen reaktioihin, kone ihmisen.

Teknisyydestään huolimatta Rockebyn teos auttaa ymmärtämään ihmisen olemuksesta jotain sellaista, joka on jäänyt muilta taidemuodoilta huomaamatta. Ihmiset ovat instrumentteja, jotka toimivat koneen kontrollia vastaan.

Jumalainen kosketus kuvaruutuun

Suuri taiteilijanero on taka-alalla, katsoja itse on teoksen luoja. Näyttelyn suomalaisia teoksia käsitelläkseen on vielä osattava painella funktionäppäimiä ja käyttää hiirtä, mutta ulkomaiset mediataiteilijat ovat tehneet taiteilijuuden helpoksi.

Jeffrey Shaw on inhimillistänyt välineen, joka mielletään huippusuoritusten ja millimetrintarkkojen tähtäämisten harjoitteluun. Hänen simulaattorissaan ajellaan hissukseen ruuhkattomia katuja pitkin, joita reunustavat eriväriset lauseet.

Pyöräilijä voi itse valita, seuraako lauseiden logiikkaa vai pujotteleeko muuten vain kirjainten välisiä ratoja pitkin. Suomalaiselle uusköyhälle Jeffrey Shawn teos antaa tilaisuuden seikkailla ilmaiseksi Manhattanin ja Amsterdamin arkkitehtuurissa: jokainen kirjain vastaa kadulla oikeasti sijaitsevan rakennuksen mittasuhteita.

Luettavaa kaupunkia hallitakseen tarvitse vain osata painaa nappia ja ajaa polkupyörällä, Lynn Hershmanin Deep Contact -teosta katsoja voi ohjailla jumalaisesti pelkästään hipaisemalla kuvaruutua sormenpäällä.

Lynn Hershmanin teoksessa on kosketettava tiettyjä kohtia kuvaruudussa näkyvän naisen kehosta. Sen jälkeen videotykki alkaa näyttää jotakin 60 mahdollisesta kohtauksesta tuon naisen elämästä. Hershmanin teosta ei päästy näyttelyn ensimmäisenä viikonloppuna vielä kokeilemaan, mutta periaate on kiehtova.

"Virtuaalikoneiden kautta kosketuksen kokemus tulee esiin uudella tavalla. Deep Contact houkuttelee voyerismiin, se muuttaa katsojan suhdetta todellisuuteen. Kun uusi geeniteknologia antaa elämälle uusia merkityksiä, tarinatkin muuttuvat erilaisiksi, niillä ei ole alkua eikä loppua," Hershman sanoi.

Luottamus mieleen, ja kosketuksen puute

Ajatus tekniikan tarjoamasta uudenlaisesta voyerismista pätee myös tässä näyttelyssä. Saamme katsoa mennyttä rakastettua kaipaavaa Marjatta Ojaa ja korvikehyväilyihin antautuvaa Tiina Ketaraa videotykin kuvassa.

Molemmat taiteilijat projisoivat realistisen kuva-aineiston johonkin muualle kuin valkokankaalle ja etäännyttävät samalla tapahtuman niin, että katsojan on hyväksyttävä koskettavat kuvat käsitteellisiksi pikemmin kuin henkilökohtaista elämäntarinaa tyrkyttäviksi.

Ketaran ja Ojan teosten vastapainoksi pimeässä tilassa saa mittailla Bob Beamonin yli-inhimillistä pituushyppysuoritusta sekä konkreettisena mittana, kuvaprojisointina että sähköisenä numeroinformaationa Martti Jämsän installaatiossa. Raimo Uunilan Pain (Sarvi) esittää kuva-arvoituksen: croissanteja, tuskaa vai hedelmällisyyden symboleita? Alakerran Valkoisessa salissa Liisa Karvosen ja Ulla Väätäisen multivisio Muistoja tulevaisuudesta - raadollinen kertomus pimeydestä estetisoi ja patetisoi rappioitunutta konepajaa ja "rankkaa", "erilaista" naista.

Muu MediaFestivaalin näyttelyissä käydään huolellisesti läpi tietokonepohjaisen taiteen ulottuvuuksia tekijänoikeudet kumoavasta sanataiteesta uuteen mediatodellisuuteen.

Oireellista on, että Espoon näyttelyssä on mukana kaksikin Mona Lisa -aihetta hyödyntävää teosta. Erkki Kurenniemen varhainen kokeilu 1980-luvun alkupuolelta esittää silmää iskevän Mona Lisan suurena uutuutena. Uudessa, Elisa Oeschin , Sole Tuohinon ja Antti-Juhani Tuomisen pohjustamassa interaktiivisessa Mona Lisassa katsoja voi itse tuottaa hahmolle uudet viikset tai panna hahmon tanssimaan.

Nykyajan Leonardo pukee datakypärän päähänsä. Joku otti vitsin silmälappuvideoista liiankin tosissaan.

Interaktiivista mediataidetta galleria Otsossa Espoon Tapiolassa ja videoinstallaatioita Vanhalla ylioppilastalolla 28. 4. saakka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää