Kulttuuri

KIRJAT Ensimmäinen suomenkielinen Intian kulttuuriopas on tiivis ja historiapainotteinen Oppikirja Intiasta

Tilaajille

Suunnilleen jokainen Intiaa käsittelevä teksti ryhtyy jossakin vaiheessa kuvailemaan jättiläisvaltion monikasvoisuutta ja uskomatonta kulttuurien rinnakkaineloa. Erilaisuuksilta ja vastakohtaisuuksilta on pääsemättömissä maassa, jota pohjoisessa rajaavat Himalajan huiput ja etelässä trooppinen Kerala tai jossa lännessä voi matkustaa luksusjunalla mahtavien maharadzojen tyyliin kun taas idässä on vastassa Kalkutan katujen todellisuus.

Intian moniulotteisuudesta aloittaa omalla tavallaan myös Aasian kulttuurien tuntija Jukka O. Miettinen Intia-kirjansa. Hän lähtee hahmottamaan jättiläisvaltiota maantieteellisten faktojen välityksellä ja pureutuu sen jälkeen historiaan, uskontoihin ja kulttuuriin.

Lähestymistapa on - kirjan visuaalista ilmettä myöten - hieman oppikirjamainen, mitä selittänee sen esikoisuus; kyseessä on ensimmäinen suomenkielinen johdatus Intian kulttuuriin ja historiaan. Kirja on ennen muuta tukeva historiapainotteinen tietopaketti. Katutason Intiaan nykypäivän ongelmineen se puuttuu vain vähän.

Hindulaisuus - mielen kaleidoskooppi

Kun samaan aikaan alueelliset levottomuudet ovat lisääntyneet ja talous rakoilee, tulevaisuudennäkymät eivät ole kovin optimistiset. Maan nykytilannetta käsittelee kirjassa lyhyesti toimittaja Anna Paljakka.

"Intiassa asuu viidesosa maailman ihmisistä eikä sen nykyinen väkivalta ja sekasorto voi olla vaikuttamatta laajalti maan ulkopuolellekin", hän kirjoittaa.

Alun historia- ja uskonto-osuuksia elävöittävät Paljakan tekstin lisäksi muutamat muutkin erikseen poimitut sivun, parin mittaiset tekstilaatikot. Niissä käsitellään mm. temppelielämää, mogulikeisareita, Mahatma Gandhia ja hindujumalia.

Hindulaisuus on uskonto ja se on elämäntapa, jonka kokonaisvaltaisuutta länsimaisen ihmisen on vaikea hahmottaa. Puja-rituaali nivoutuu osaksi arkipäivää mitä yllättävämmissä yhteyksissä, ja tietokoneaikaa elävä valtio on kiinni uskonnossaan vahvoin sitein.

Miettinen kuvaa hindulaisuutta mielen kaleidoskoopiksi, "jonka moninaisuutta Intian keskiajan mahtavat temppelikatedraalit unenomaisine veistoskoristeluineen heijastavat".

Painopiste on korkeakulttuureissa

Intian kaikki klassiset taiteenlajit ovat liitoksissa uskontoon; maailma esimerkiksi luotiin intialaisen ajattelun mukaan äänen välityksellä, ja taidemusiikki koetaan edelleen ellei uskonnollisena niin ainakin syvästi henkisenä tapahtumana.

Entä massojen kulttuuri, esimerkiksi kymmenien, jopa satojen miljoonien intialaisten todellisuutta eniten muovaava musiikki, kaikkialla soivat makeat elokuvamelodiat?

Niihin kirja ei lyhyitä mainintoja lukuunottamatta puutu. Miettisen painopiste on korkeakulttuureissa, mikä rajaa kuvaa melkoisesti. Nimenomaan elokuva on nyky-Intiassa aivan omaa luokkaansa oleva ilmiö. Maassa valmistetaan liki 900 filmiä vuodessa, eniten maailmassa. Elokuvamusiikki, -julisteet ja tähtiin liittyvä julkisuus tulevat vastaan kaikkialla Intiassa ja ne ylläpitävät ja muovaavat arvoja tehokkaammin kuin kenties mikään muu kulttuurin alue.

Aiheen käsittely omana kokonaisuutenaan olisi ollut paikallaan ja lähentänyt tekstiä myös katutason Intiaan, joka on matkailijalle vähintään yhtä mieleenpainuva kokemus kuin maan varsinaiset nähtävyydet.

Kaupunki kaupungilta Delhistä Kalkuttaan

Matka etenee pohjoisesta etelään, hillitystä hallintokaupunki Delhistä Länsi-Bengalin Kalkuttaan, josta jokaisella ulkomaalaisella on mielikuvansa. Ylimaallisen kaunis Kashmir, "pikku-Tiibet" Ladakh, sikhien pyhä Amritsar, Khajurahon eroottiset temppeliveistokset, moguliarkkitehtuuristaan tunnettu Agra, vaaleanpunainen Jaipur, länsimaisen tehokkaat Bombay ja Bangalore ja Madrasin kupeessa sijaitseva Mamallapuram kallioon hakattuine reliefeineen seuraavat toistaan ja kertovat omaa tarinaansa Intian värikkäästä menneisyydestä.

Kuten esipuheessa mainitaankin, tuoreimmat aikataulut ja hotellien hintatiedot matkailija löytää lukuisista kansainvälisistä matkaoppaista, joista parhaat listataan kirjan lopussa. Käytännön matkavinkit on muutenkin paras etsiä muualta.

Miettisen Intia-teos toimii sen sijaan ajattomana (korkea)kulttuurin perusoppaana. Se auttaa hahmottamaan Intian viisituhatvuotista historiaa, ajanjaksoa, jonka kuluessa Indus-kulttuurista tuli se Intia, joka nykyään hämmentää moniulotteisuudellaan.

Naipaulin matkassa 1990-luvun Intiassa

Intia on muuttunut Naipaulin ensimmäisen matkan (1962) jälkeen. Hän tapaa kadunmiehiä, liikemiehiä, pyhiä miehiä ja onneksi myös naisia, joiden elämän muutos länsimaistuvissa ja keskiluokkaistuvissa kaupungeissa on yksi koko yhteiskunnan muutoksen selvimpiä indikaattoreita.

Intian muutoksen kuvaus tiivistyy kirjan lopussa, kun Naipaul palaa ensimmäisen matkansa tukikohtaan, Kashmirin idylliselle Daljärvelle. Turismi on kolmen vuosikymmenen aikana muuttanut paikan ilmeen täysin. Silloiset ystävät ovat kutakuinkin ennallaan, mutta heidän lapsensa elävät jo maailmankylän reaaliaikaa.

Se Intia, jonne Naipaul 1960-luvun alussa matkusti Lontoosta rautateitse ja laivalla, on kadonnut. Daljärven kupeeseenkin pääsee kätevästi lentäen. Ja mitä useammat pääsevät, sitä kauemmas katoaa paratiisi - turisteilta.

Turisti on kuitenkin vain sivuhenkilö. Naipaulin kysymys kuuluukin: mitä tapahtuu intialaisille? Katuvieren asukkaan paratiisi tuntuu ainakin loittonevan entisestään. Se on edelleen mokshan, jälleensyntymien ketjun päättävän henkisen vapautumisen varassa.

PIRKKO KOTIRINTA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää