Kulttuuri

Romeo ja Julia jatkaa Savonlinnassa, Fidelio on ensi kesän uutuusooppera Tekijänoikeuskorvaukset toivat oopperajuhlille puolen miljoonan markan lisälaskun Neuvostoliiton valtiolta

Tilaajille

Romeo ja Julia -baletti jatkaa ensi kesänä Savonlinnan oopperajuhlilla. Unkarilaisen Laszló Seregin koreografia Sergei Prokofjevin musiikkiin esitetään viisi kertaa unkarilaisen kapellimestarin Guyla Jarmain johdolla. Sitä vastoin Bedrich Smetanan ooppera Myyty morsian poistuu ohjelmistosta yhden kesän jälkeen.

Uutena teoksena ohjelmistoon tulee Ludwig van Beethovenin ooppera Fidelio, jonka saksalainen August Everding ohjaa ja Leif Segerstam johtaa. Nimiosassa laulaa saksalainen tähtisopraano Renate Behle, ja Florestanina vuorottelevat Raimo Sirkiä ja Seppo Ruohonen. Roccona laulaa Matti Salminen, joka esiintyy myös Aidassa ja Taikahuilussa. Lavastaja on suomalainen Mark Väisänen.

Everdingin 19 vuoden ikäinen Taikahuilu palaa kahden vuoden poissaolon jälkeen ohjelmistoon johtajanaan itävaltalainen Hans Graaf. Ensi kesän kolmas ooppera on Giuseppe Verdin Aida, jonka Miguel Gomez Martinez johtaa.

Romeon ja Julian kohtalo ratkesi neuvotteluissa balettitaiteilijoiden kanssa kustannusten alentamisesta. Harjoitusaika onnistuttiin supistamaan tämän kesän viidestä viikosta kolmeen viikkoon. 70 balettitanssijan määrää vähennettiin 14 tanssijalla, koska joissakin eri rooleissa voidaan käyttää samoja tanssijoita.

Oopperajuhlien toimitusjohtajan Risto Ruuthin mukaan Romeo ja Julia on edelleen kallis produktio. Yksi yllättävä kustannustekijä ovat tekijänoikeuskorvaukset, joita oopperajuhlat joutuu maksamaan yhdestä loppuunmyydystä esityksestä noin 100000 mk eli 12,5 prosenttia pääsylipputuloista. Tämän kesän viideltä esitykseltä lasku on 500000 markkaa.

Prokofjevin perikunnan tekijänoikeuskorvaukset maksetaan Neuvostoliiton valtiolliselle tekijänoikeustoimistolle Vaapille, jota Fazer Musiikki edustaa Suomessa.

Saako perikunta tekijänoikeusmaksut?

Neuvostoliitto ei itse tunnetusti maksa tekijänoikeuskorvauksia ulkomaisista sävellyksistä, joita esitetään sen rajojen sisällä. Myös Yhdysvallat maksaa tekijänoikeuskorvauksia vain sattumanvaraisesti.

Romeo ja Julia -baletin tapausta mutkistaa vielä se, että yleisö tulee ennen kaikkea katsomaan Seregin koreografiaa eikä niinkään kuuntelemaan Prokofjevin musiikkia. Koreografialla ei kuitenkaan ole samaa tekijänoikeudellista asemaa kuin musiikilla. Jos koreografian tekijänoikeuskorvaukset olisivat samaa luokkaa kuin musiikin, baletin kustannukset kävisivät juhlille jo kestämättömiksi.

Ensi kesänä Savonlinnassa vierailee newyorkilainen Ebony Opera, joka esittää juhlien lopuksi neljä kertaa Eri Klasin johdolla George Gershwinin oopperan Porgy and Bess. Orkesteri on Tallinnan Estonia-teatterista.

Oopperajuhlien johtaja Jorma Hynninen kertoo, että Gershwinin perikunnan kanssa on päästy suotuisaan ratkaisuun esitysten tekijänoikeuskorvauksista.

Säätiö ei voi tuottaa voittoa

Myydyn morsiamen kahdeksan esityksen myyntiprosentti oli 84, Aidan 96 ja Romeon ja Julian 97. Prahan kansallisteatterin Don Giovanni -esitykset on loppuunmyyty ja Antonin Dvorakin Rusalkan paikoista on myyty 65 prosenttia. Konserttipaikoista täyttyi runsas kolmannes, Olavinlinnan konserteista 37 prosenttia.

Talousarvion tulotavoitteesta jäi puuttumaan kymmenisen prosenttia, mikä merkitsee noin kahta miljoonaa markkaa. Sen voinee kirjata velkataakan kasvuksi. Juhlien budjetti oli 30 miljoonaa markkaa.

Savonlinnan oopperajuhlat on juridiselta asemaltaan säätiö. Säätiö ei voi tuottaa voittoa, jota se voisi käyttää aiempien vuosien alijäämän kattamiseen. Ylijäämäinen tilinpäätös merkitsee valtionavun vastaavaa vähentymistä.

Koska Savonlinnan oopperajuhlilla ei ole juridisia mahdollisuuksia maksaa itse velkojaan, rahat on saatava muualta, valtiolta ja Savonlinnan kaupungilta.

Neuvotteluja on jo käyty valtion ja Savonlinnan kaupungin kanssa. Myönteisiä ennakkotapauksia on jo aikaisemmilta ajoilta, joskaan koskaan ennen kysymyksessä ei ole ollut näin suuri velkamäärä.

Savonlinnan oopperajuhlien sponsoreina ovat tällä hetkellä vakuutusyhtiöt Pohjola ja Ilmarinen, Enso-Gutzeit, Nokia ja Kvärner Masa-Yards, joka avusti suomalaista oopperajuhlaorkesteria merkittävällä summalla.

Ensi kesän konsertit tarjoavat laulumusiikkia

Ensi kesänä juhlilla esitetään Ralf Gothonin kantaatti Härkä ja hänen paimenensa ja Beethovenin Missa Solemnis, jonka Jukka-Pekka Saraste johtaa. Sopraano Arleen Auger ja baritonit Hermann Prey ja Vladimir Tshernov pitävät juhlilla omat lied-konserttinsa. Yrjö Kilpisen syntymän satavuotismuistoa kunnioitetaan omalla konsertilla. Gaala-konsertti juhlistaa nykyisten juhlien 25. vuotta. Samalla juhlien perustamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää