Kulttuuri

KUVAT Nainen purkaa naisen kuvaa psykologialla ja käsitteillä

Tilaajille

Monet naistaiteilijat, erityisesti valokuvaa käyttävät, ovat viime vuosina lähteneet purkamaan ja kyseenalaistamaan kulttuurimme naiskuvaa. Esimerkiksi amerikkalaiset Barbara Kruger ja Cindy Sherman tai englantilainen Ingrid Pollard ovat kuvillaan analysoineet naisen roolia ja sen perinteisiä kuvallisia esityksiä.

Alastonkuvaus on kautta taiteen ja valokuvauksen historian ollut vahvimmin se laji, jota miehen katse hallitsee. Mies on kuvaaja, subjekti, ja nainen malli, objekti.

Valokuvataiteen museo esittelee nyt kolme naista, jotka ovat uskaltautuneet tälle miehisen katseen alueelle. Heidänkin kameransa edessä on nainen, mutta kukin lähestyy aihetta eri näkökulmasta.

Isot tytöt näyttelyn nimenä viittaa erityisesti Patricia Schwarzin kuviin. Schwarz asettaa länsimaisen kauneusihanteen hylkimät lihavat naiset öljymaalauksista ja mainonnasta tuttuihin asentoihin ja tilanteisiin.

Taidehistoria osoittaa, että langanlaiha ei ole aina merkinnyt kaunista. Schwarz sanoo ihailevansa Renoirin, Rubensin, Boteron, Maillolin ja Mooren naiskuvia. Klassisen kuvataiteen lisäksi Schwarz hyödyntää mainonnan kliseitä. Teeman "nainen ja auto" Schwarz esittää asettamalla rotevan mallinsa yhtä rotevan kuorma-auton alle, ei konepellille!

Schwarz haluaa osoittaa, että isot naiset ovat ylväitä, helliä, voimakkaita, sensuelleja ja elinvoimaisia. Hänen kuvansa eivät kuitenkaan toimi niin suoraviivaisesti. Niissä on mukana paljon huumoria - ja hieman tragiikkaa. Schwarzin käyttämä kirkkaiden värien ja jyrkkien varjojen kuvakieli korostaa myös aiheen groteskeja piirteitä.

Ukrainalaista alkuperää oleva amerikkalainen Jersey Matuschka on valokuvamalli, joka ryhtyi valokuvaajaksi, kun halusi ilmaista tunteitaan ja kokemuksiaan. Valokuvamuseon Ruins (Rauniot) -sarjassa hän on paitsi valokuvaaja edelleen myös malli.

Naisen alastonta vartaloa on totuttu käyttämään milloin minkin asian kauppaamiseen. On hätkähdyttävää nähdä, kuinka sen kaiken mallina kokenut Matuschka itse vääristää, pilkkoo ja runnoo ruumistaan näissä kipeitä tunteita läpikäyvissä kuvissa. Materiaalina ovat Matuschkan oma alaston keho sekä siitä tehty valos: hän on yhtaikaa läsnä ja poissa.

Perinteisintä alastonkuvausta Valokuvamuseon kolmikosta harrastaa unkarilainen Zseni Jung, joka kuvaa pehmein sävyin nuoria kauniita naisia. Hän keskittyy hiuksiin, ihoon ja vartalon muotoihin, kasvoja ei juuri näy. Pelkän ruumiinpalvonnan ohi Jung tavoittelee kuviinsa kahden ihmisen läheisyyttä ja muita tunteita.

Tarinoita ja totuuksia

Tuovi Hippeläinen rinnastaa erilaisia kerronnan ja kommunikoinnin tapoja taidokkaassa näyttelyssään Valokuvagalleria Hippolytessa. Pilviä ja patsaita -kuvasarjassa vastakkain ovat luonto ja teknologia, Maa on jaettava arvalla -sarja tuntuu rinnastavan erilaisia historian ja muistin kerroksia.

Molemmissa kuvasarjoissa Hippeläinen hyödyntää väreilevää elektronista tv-kuvaa, josta on jo tullut osa kollektiivista alitajuntaamme. Television tapahtumat voivat olla "elämää suurempia". Luonto on pieniä sammalhippusia ja muovieläimiä sinihohtoisella tv-ruudulla, josta ne voi pyyhkäistä pois yhdellä tietokoneen del-näppäimen painalluksella.

Johanna Vuoksenmaa ja Maarit Kytöharju ovat kumpikin valmistuneet valokuvaajiksi Lahden muotoiluinstituutista kaksi vuotta sitten. He leikkivät Finnfotossa valokuvan totuudellisuuden ja uskottavuuden kliseillä.

Johanna Vuoksenmaan Hyrmä kuvaa viileän suorasti henkilöitä, jotka ovat "kuolleet yllättäen ja äkillisesti". Kodeissa ja työpaikoilla, pysäkeillä ja mökeillä ihmiset ovat yhtäkkiä kaatuneet maahan, vailla mitään ulkoisia vammoja. Ääniefektinä on katkennutta radioyhteyttä muistuttava kohina.

Viereisessä huoneessa Maarit Kytöharju iloittelee naisen perinteisillä rooleilla tekstiä ja kuvaa yhdistävällä kokonaisuudella. Sammakko ei ole lumottu prinssi, mutta maailma on täynnä vaarallisia eläimiä kuten käärmeitä ja tappajahaukia. Rimpsu-uimapukuun ja uimalakkiin pukeutunut nainen pohtii vaihtoehtojaan laiturilla: Jos ei hyppää, ei lennä. Jos ei hyppää, ei putoa.

ANU UIMONEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää