Kulttuuri    |   NÄKÖKULMA

Matti Klinge Aleksandr Solzhenitsyn ja vallankumous

Tilaajille

ALEKSANDR SOLZHENITSYN on jo pitkään ollut keskeinen nimi kun keskustellaan "suomalaisesta itsesensuurista". Mielenkiintoisessa kirjasssaan Kansakunta rähmällään tohtori Timo Vihavainenkin käsittelee asiaa.

Hieman ihmetystä herättää sen sijaan se, että Simopekka Nortamo (Helsingin Sanomissa) ja Pekka Tarkka (Books from Finland -lehdessä) nyt ovat rientäneet varsin tietäväisesti kirjoittamaan tästä "itsesensuuri"-ilmiöstä.

Nortamo tosin tekee paljon hyviä rajauksia ja määrityksiä. Selvää lienee kuitenkin, ettei mielipiteenmuodostus perustu vain negatiiviseen prinsiippiin, kirjoitusten julkaisematta jättämiseen, muokkaamiseen, lyhentämiseen - onko tämä kaikki todella "sensuuria"? - vaan myös positiiviseen prinsiippiin, kysymykseen siitä, mitä kaikkiaan julkaistaan ja mitä julkaistaan ikään kuin sensuroitujen sijasta.

Sensuurivirastossa on kysymys vain sisään jätettyjen kirjoitusten ja kirjojen hyväksymisestä tai hylkäämisestä, mutta toimituksissa ja kustantamoissa on - pitää olla! - kysymys myös omasta etsinnästä, kirjoitusten tilaamisesta ja niiden kääntämisestä ulkomaiden rikkaasta tarjonnasta.

Jos siis Suomessa on ollut mielipiteiden yhdenmukaistamista, on suositeltava (myös Helsingin Sanomain toimituksen johtomiehille) sen kysymistä, mitä muuta olisi kenties voinut julkaista?

Entä eikö se ollut itsesensuuria, kun Uusi Suomi kieltäytyi 1967 julkaisemasta G. H. von Wrightin amerikkalaisvastaista kirjoitusta Vietnamin sodasta?

ALEKSANDR SOLZHENITSYNIN Vankileirien saariston julkaisemishistorian osalta näyttää tärkeä kysymys jääneen vähälle huomiolle: ostettiinko sitä? Kirja ilmestyi sitten kuitenkin suomeksi ja lukemattomilla suomalaisilla oli myös mahdollisuus lukea se niillä muilla kielillä, joilla se Suomessa oli kaupan, kuten ruotsiksi tai venäjäksi.

Onko yleensä kustantajien velvollisuus julkaista kirjoja suomeksi vain sen vuoksi, että ne ovat menestysteoksia ja tärkeitä teoksia joissakin muissa maissa?

On totta, että kustantajamme ovat tällä perusteella julkaisseet mitä ihmeellisimpiä kirjoja, mutta paljon on jäänyt julkaisemattakin.

Voisiko - kauhea ajatus! - pohtia sitäkin, että Vankileirien saaristolla oli erityinen tehtävä muiden suur- ja siirtomaavaltojen kansallisten omientuntojen rauhoittamisessa juuri noihin aikoihin ja ettei kirja siksi ehkä täällä ollut yhtä relevantti. Suomessahan ei ollut Vietnam-traumaa.

Mitä merkitsee se, että enin osa suomalaisista sentään tiesi Suomen käyneen pitkän sodan Stalinia ja hänen hirmuhallintoaan vastaan, kun taas Amerikka ja muu niin sanottu länsi olivat Stalinin ystäviä ja liittolaisia? Kannattaisiko tästä mainita kun ulkomaille päin harrastetaan suomettumisen itseruoskintaa?

Jos Tammi jätti 1970-luvulla painattamatta Solzhenitsynin Vankileirien saariston , niin miten selitetään sitten se, että sama kustantaja jätti 1980-luvulla kesken jo aloittamansa saman kirjailijan Punainen ratas -romaanisarjan julkaisemisen? Ja miksei mikään kustantaja ole julkaissut suomeksi Solzhenitsynin viimevuotista tekstiä Miten on Venäjä uudistettava? Se sentään ilmestyi Venäjälläkin; Gorbatshov kommentoi sitä, ja sen vaikutus maan nykyiseen mielipideilmastoon on arvioitava valtavaksi.

Miten on Venäjä uudistettava on tietysti ilmestynyt myös ruotsiksi. Luonnollisin vastalääke "suomettumiselle" on kautta vuosien ollut Tukholman lehtien lukeminen, mitä täällä varsin monet aina ovat tehneetkin.

SOLZHENITSYNIN VUOSIEN 1914-1918 historiaa käsittelevän romaanisarjan keskeisenä tavoitteena on osoittaa, ettei Venäjän vallankumous ollut mitenkään välttämätön tai oikeutettu, niin kuin sekä bolshevikit että lännen liberaalinen mielipide on toistellut 75 vuoden ajan.

Venäjä oli varsin kukoistava maa ja kansakunta ennen maailmansotaa. Huolimatta epäonnistuneesta, sekavasta ja monin tavoin mielettömästä valtion- ja sodanjohdosta sen kansa ja armeija kestivät. Saksan ei alkumenestyksestä huolimatta onnistunut voittaa Venäjää. Vasta Saksan lähettämän agentin Leninin toiminta johti Venäjälle tappiolliseen rauhaan, jonka senkään ei olisi tarvinnut olla sisäisesti kestämätön ilman bolshevikkien aiheuttamaa sisällissotaa, terroria ja muuta kurjuutta.

Elokuu 14 ilmestyi jo 1972, mutta sen jatko-osasta Lokakuu 1916 ilmestyi 1985 vain ensimmäinen nide. Jo samana vuonna ilmestyi ruotsiksi myös osan toinen nide, mutta suomeksi tämä jo käännetty paksu kirja jäi painamatta.

Julkaisematta jäivät sitten tietysti seuraavatkin osat - juuri samaan aikaan kun Gorbatshovin ensimmäisen periodin aikana 1985-1988 olisi ollut erityisen tärkeää pohtia neuvostojärjestelmän genesistä, oikeutusta ja perusteita, Venäjän poliittista ja kansallista syväolemusta.

Oliko Suomen kansa jo niin itsesensuroitunutta, että se kieltäytyi tästä mitä tärkeimmästä pohdinnasta? Lokakuu 16 ei nimittäin kerta kaikkiaan käynyt kaupaksi ja sitä arvosteltiin muistaakseni lähinnä romaaniteorian kannalta. Vai onko kaikki syy taaskin Tammen? Lieneekö joku taas kuiskaillut käytävissä?

Ettei vain ollut niin että kirjaa ei ymmärretty täällä sen tärkeämmäksi. Se on niin paksukin . . . Syksyisin täytyy lukea "kotimaista kirjallisuutta", eikä keväisin jaksa . . .

Eiköhän tärkein syy ole se että kovin monien mielessä, niin "lännessä" kuin meillä, istuu syvässä ajatus vallankumouksen oikeutuksesta. On vain peräännytty: bolshevikkien lokakuun suuri vallankumous nyt toki oli liikaa, mutta maaliskuun vallankumous, sehän sentään oli välttämätön! Aivan niin kuin Stalinin ylistäjätkin vetäytyivät puolustukseen Lenin-linjalle.

Nyt kun sekin pettää, Solzhenitsynin julkaisemisen estävä osto- ja lukuboikotti voisi ehkä hellittää.

Kirjoittaja on historian professori Helsingin yliopistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää