Kulttuuri

Ylevää salonkiromantiikkaa ja absurdia viihdemusiikkia Viulisti Liana Isakadze valloitti räiskyvillä rytmeillä

Tilaajille

Tapiola Sinfoniettan konsertin ohjelma vaikutti paperilta tarkasteltuna erikoiselta yhdistelmältä ja herätti ajatuksen, joutuuko yleisö kestämään Witold Lutoslawskin ja Paul Hindemithin tiukkailmeistä 1900-luvun musiikkia ikään kuin siitä hyvästä, että se saa tilaisuuden herkutella Pjotr Tshaikovskin salonkikappaleiden romanttisilla sävelillä?

Lutoslawskin Preludien ja Tshaikovskin Sarjan viululle ja jousiorkesterille välillä oli äärimmäinen kontrasti.

Fragmentaarisuus ja ohikiitävyys tekevät Lutoslawskin preludeista jännittäviä.

Niiden soivan asun taakse tuntuu kätkeytyvän paljon assosiaatioita ja siltoja muuhun musiikkiin.

Lutoslawski keskittää sanottavansa muutamaan niukkaan, tarkasti rajattuun musiikilliseen eleeseen, joiden käsittelyssä on toisaalta niin älyllistä ankaruutta kuin leikkimielistä vapauttakin.

Ollila vangitsi Lutoslawskin aforismit

Jouset soivat hienopiirteisin, tarkoin liikkein ja mukautuivat joustavasti niukkojen motiiveiden sointi- ja rytmikaraktääreihin.

Lutoslawskin preludien älyllisellä säkenöinnillä oli vieraannuttava vaikutus Tshaikovskin Sarjaan viululle ja jousiorkesterille, joka on S. Tsintsadzen sovitus viidesta Tshaikovskin viulukappaleesta.

Liana Isakadze valloitti toki viulunsa vuolaalla, värikkäällä laululla ja räiskyvillä rytmeillä. Sen sijaan Ollila varoi jostain syystä hehkuttamasta jousiston sointia, jonka hän piti viileänä ja hillittynä.

Liana Isakadzen piti jopa opettaa Ollilalle lennokasta valssipoljentoa, koska tämän käsissä viimeisen osan rytmit lähtivät vaisusti liikkeelle.

Koko sovitus ei ehkä ole erityisen onnistunut luomus.

Osan kappaleista Tshaikovski on säveltänyt viululle ja pianolle, ja ne kaipaavatkin näiden kahden soittimen läheistä, toinen toistaan innostavaa vuorovaikutusta.

Hindemithin lystikäs teos

Sitä suurempi yllätys oli kuitenkin havaita, että hänen 1916 syntynyt nuoruudenteoksensa Lustige Sinfonietta on lähes viihteellistä musiikkia.

Hindmith sävelsi lystikkään teoksensa sen jälkeen, kun oli kuullut isänsä kaatuneen rintamalla ensimmäisessä maailmansodassa.

Suru ilmenee absurdina humoristisuutena.

Maailma on ikään kuin niin sekaisin, että tuska ja kauhutkin synnyttävät lähinnä hilpeyttä.

Joskus Lustige Sinfonietta tuokin mieleen Dmitri Shostakovitshin satiirisen pilailun ja myös Gustav Mahlerin sinfonioiden surun ja ilon ironiset sekoitukset, vaikkakaan Hindemithin teoksen taustalla ei olekaan samaa traagista syvyyttä.

Lustige Sinfoniettaan liittyy joukko Christian Morgensternin hullunkurisia runoja, joiden esittäjäksi tarvittaisiin periaatteessa lausujaa.

Nyt runot kuultiin äänilevyltä, saksalaisen näyttelijän Martin Heldin loistavina tulkintoina.

Hindemith ja Nino Rota

Logiikka ontuu, paisutukset ovat suhteettomia, hilpeys ja seesteisyys aiheettomia, eikä synkkyyteenkään tunnu olevan todellista syytä.

Kuulija ajelehtii kuitenkin sen kummemmin ihmettelemättä sävelten mukana, näennäiseen huolettomuuteen tuudittautuen.

Mieleen tuli hieman Nino Rotan musiikki Federico Fellinin elokuviin.

HANNU-ILARI LAMPILA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää