Kulttuuri    |   MUSIIKKI

Utua, terästä ja voimaa Mattila-Ranta-kaksikon esiintyessä maailma on täällä

Tilaajille

Laulaja Matti Salminen lähettää radiomainoksessa terveisiä Hampurista ja kertoo viipyvänsä "täällä maailmalla" vielä pari kuukautta, ennen kuin kesällä nähdään. Kiitoksia vain, Matti, terveisistä, mutta haluaisin tarkennusta siihen missä tämä usein mainittu "maailmalla" oikein sijaitsee. Ei ilmeisesti Suomessa?

Minulla on tunne, että varsinkin suvereenien musiikkiesitysten ollessa kyseessä maailma on kaikkialla. Karita Mattilan ja Ilmo Rannan konsertin kuvailemiseen on vaikea köytää riittävästi superlatiiveja. Ilman vähäisintäkään nurkkakuntaisuuden tunnetta voin todeta, että tämän kaksikon esiintyessä "maailma" on varsinkin täällä.

Karita Mattila on lumonnut yleisön ja kriitikot missä vain on esiintynyt. Ansio on ensijaisesti Mattilan oma, hänen lahjakkuutensa ja osaamisensa ovat alan ehdotonta huippua. En edes yritä olla liittymättä ylistyskuoroon.

Finlandia-talon konsertin ohjelma oli myönteinen yllätys, vaikka kaikki Donizettin, Puccinin, Wagnerin ja Sraussin laulut eivät varsinaisia mestariteoksia olleetkaan, olivat esitykset eheitä ja edellä mainittu suvereenisuus piti jatkuvasti mielenkiinnon yllä.

Mattilalla on erinomainen kyky valottaa draamallisia elementtejä sellaisestakin musiikin miniatyyrimuodosta kuin Lied tai italialainen salonkilaulu. Hänen kiinteän kirkas äänensä oli eloisimmillaan Gaetano Donizettin laulussa Il Barcaiolo.

Mattilan äänen värien moni-ilmeisyys on hämmästyttävä. Ylärekisterissä on loistokkuutta ja tarvittaessa teräksistä kantavuutta, keski- ja alarekisterissä sekä utuista sentimentaalisuutta että uhmakasta voimaa.

Mattilan laululle on ominaista vokaalien kirkas värittäminen rekisteristä riipumatta. Hänen ääntämyksestään saa sen vuoksi selvää riippumatta siitä, onko laulun kieli italia, ranska vai jokin muu.

Mainittua teräksisyyttä oli eniten Richard Straussin Heinrich Heinen runoihin säveltämissä liedeissä Die Heiligen drei Könige ja Frühlingsfeier, jotka myös päättivät konsertin. Haurasta sentimentoa edusti osuvimmin Giacomo Puccinin Storiella d'Amore, jossa Mattila vakuutti myös hiljaisemmilla tehoilla.

Niin oudolta kuin ajatus Richard Wagnerista ranskalaisen runouden kimpussa tuntuukin, ovat hänen kypsän kautensa Wesendonck-laulut täyttä tavaraa. Attentessa Mattila esiintyi ääneltään notkeana ja vilkkaana, Adieux de Marie Stuartissa ylväänä ja pateettisena. Viimeksi mainitun loppu meni ikävä kyllä läskiksi, sillä ylenmääräisen innokas yleisö ratkesi raivokkaisiin aplodeihin laulun viimeisen dominanttiseptimin ollessa vielä purkamatta.

Ilmo Ranta on esiintynyt Karita Mattilan taustalla jo niin kauan, että yhteistyön täydellisen toimivuuden ottaa helposti itsestäänselvyytenä, mitä se ei tietenkään ole.

Ranta on kuitenkin harkitseva ja tarkka pianisti, joka löytää yhteisen ajatuksen Mattilan kanssa kokemuksen ja runsaan työn pohjalta. Mattila toi tyytyväisyytensä säestäjäänsä julki varsin selvästi.

Karita Mattilan ura tulee olemaan mielenkiintoista seurata. Hän ei varmaankaan suostu mihinkään valmiisiin muotteihin, vaan valitsee musiikillisen ympäristönsä itse, mitä osoittaa hänen kiitettävän runsas paneutumisensa uuteen musiikkin.

Arvokkaimpia taiteilijoita ovat ne, jotka löytävät tuoretta ilmaisua sekä uudesta että vanhasta. Karita Mattila on tämän kategorian kärjessä.

OSMO TAPIO RÄIHÄLÄ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää